Strelec zo Sásovej už za extrémizmus sedel

Muž, ktorý strieľal na banskobystrickom sídlisku Sásová na koscov, je vo väzbe. Tí sú presvedčení, že motív bol rasistický. Martina R. za prejavy extrémizmu v roku 2007 odsúdili na sedem mesiacov nepodmienečne.

28.06.2018 11:28 , aktualizované: 17:18
Strelec Martin R. kosci Foto: ,
M.R. strieľal na koscov na banskobystrickom sídlisku Sásová.
debata

„Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, rozhodol vo štvrtok o vzatí do väzby M. R., ktorý je obvinený z prečinu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd a z prečinu výtržníctva. Dôvodom väzby je obava z možného pokračovania v trestnej činnosti,“ povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková. Prokurátor sa vzdal práva podať sťažnosť, obvinený Martin povedal, že sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Tridsaťdeväťročný Martin sa pred sudcom kajal. Dlho sa v budove súdu nezdržal, k činu sa priznal a všetko aj oľutoval. Tvrdil, že bol opitý a streľbu si veľmi nepamätá. Jeho ľútosť však sudcu neobmäkčila, veď už v minulosti mal opletačky s políciou, keď sa zúčastnil na stretnutí neofašistov v Tureckej. Pred súdom ako obvinený tiež nestál po prvýkrát. Už v roku 2007 bol za podobné extrémistické prejavy odsúdený na sedemmesačný nepodmienečný tres­t.

Muž, ktorý v Banskej Bystrici strieľal na... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
kosci streľba Banská Bystrica Muž, ktorý v Banskej Bystrici strieľal na koscov s príslušníkom polície.

Policajti navyše vykonali v byte u Martina domovú prehliadku. V byte, ktorý si prenajíma, našli drevený hákový kríž, obrázky Adolfa Hitlera a ďalšie veci súvisiace s extrémizmom. V prípade dokázania viny mu podľa polície hrozí trest na šesť mesiacov až tri roky odňatia slobody.

Martin R. nezvládol svoje emócie v pondelok krátko popoludní, keď vyzrel von z balkóna a zbadal koscov z organizácie Záhradnícke a rekreačné služby. Poctivo pracovali na upravovaní okolia na sídlisku Sásová. Kosci boli piati a Martin spolu s ďalším mužom a ženou najskôr na koscov niečo vykrikovali, potom jedného z nich trafili brokom zo vzduchovky. Kosci pre Pravdu povedali, že zrejme chcel trafiť niektorého z Rómov, preto sú presvedčení o rasistickom motíve. Brok zasiahol Vladimíra Janatu, strelu zachytila hrubá pracovná rukavica.

„Na pravej ruke som zacítil štipľavú bolesť. Pozrieme sa na panelák, a tam na ôsmom poschodí dvaja muži a žena na balkóne. Strieľali po nás,“ povedal Janata pre náš denník. Jeho kolega Zlatko vytiahol pohotovo mobil a zachytil, ako na balkóne muž rozprestrel vlajku s hákovým krížom. Z balkóna po nich strieľali aj vtedy, keď na mieste bola aj polícia. Kosci vravia, že sa s prejavmi nenávisti stretávajú často. Už po nich ľudia hádzali vajíčka, zhnité paradajky aj vrecká s vodou.

Druhým mužom, ktorého videli na balkóne, bol dvadsaťosemročný Martin K., ktorého vyšetrovateľ obvinil z výtržníctva. Stíhaný je na slobode.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #streľba v Banskej Bystrici #kosci