Počet prípadov osýpok na východnom Slovensku presiahol stovku

Epidémia osýpok, u nás najväčšia za posledných dvadsať rokov, zasiahla už osemnásť obcí a miest na východnom Slovensku. Úrad verejného zdravotníctva hlási vyše sto nakazených. V Michalovciach sa preto začalo s očkovaním celých ulíc. "Problémom je nedodržiavanie protiepidemických opatrení," konštatuje úrad.

04.07.2018 06:00
dieťa, očkovanie Foto:
Jedinou prevenciou proti osýpkam je očkovanie.
debata (16)

Kým v polovici júna ležalo v michalovskej nemocnici deväť pacientov s osýpkami, v utorok ich bolo na infektologickom oddelení o desať viac. „Ide o pacientov vo veku od troch týždňov do 47 rokov. V siedmich prípadoch ochorenie komplikoval aj zápal pľúc,“ spresnila Jana Fedáková, hovorkyňa siete Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje. Osýpky môžu mať ťažší priebeh medzi najmenšími pacientmi, rizikovou skupinou sú však aj seniori.

Nárast počtu nakazených si vyžiadal mimoriadne opatrenia. „Pre obmedzenú kapacitu infektologického oddelenia nemocnica ešte počas minulého týždňa dočasne reprofilovala niektoré lôžka,“ priblížila hovorkyňa. Pacienti s podozrením na osýpky sú umiestňovaní nielen na obe poschodia infektologického oddelenia, ale aj na lôžka geriatrického oddelenia. Pacienti z geriatrie boli presunutí na iné oddelenia.

„V prípade ďalšieho nárastu by mali byť na príjem pacientov pripravené i ostatné nemocnice v Košickom kraji, o čom komunikujeme aj s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Michalovciach,“ avizuje Fedáková. V nemocnici až do odvolania platia prísne protiepidemiické opatrenia vrátane zákazu návštev.

Epidémia sa začala koncom mája v Drahňove. Osýpky doniesli tri osoby, ktoré pricestovali z Veľkej Británie. Hygienici nariadili chorým aj ich rodinám karanténu v prvý júnový deň, lekári preočkovali približne sto detí. Nepomohlo, z pôvodne 20 nakazených sa počet rozšíril na 37.

Choroba tak postupne zasiahla Falkušovce, Maťovské Vojkovce, Trhovište, Vysokú nad Uhom a mestá Strážske, Michalovce či Košice. Nakazili sa aj tri sestry z infektologického oddelenia michalovskej nemocnice. „Už sa vrátili do práce. U ďalších piatich zamestnancov čakáme na výsledky laboratórnych testov,“ spresnila Fedáková. Nemocnica zaočkovala vyše 650 zdravotníkov. „V ďalších nemocniciach Sveta zdravia na východe Slovenska sme dosiaľ prípady osýpok nezaznamenali,“ dodala.

Najviac prípadov sa týka mládeže

Úrad verejného zdravotníctva v okresoch Michalovce a Sobrance k pondelku 2. júla hovorí o 101 prípadoch osýpok, z toho 52 je laboratórne potvrdených. „V Michalovskom okrese ide najmä o obec Drahňov, kde evidujeme 40 prípadov, nasledujú Trhovište či Veľké Kapušany. V okrese Sobrance bolo evidovaných päť ochorení,“ spresňuje Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. Pacienti majú niekoľko mesiacov, ale aj 54 rokov. „Najčastejšie ide o mládež od 15 do 19 rokov,“ dodala Račková. U ôsmich chorých detí bolo ochorenie komplikované zápalom pľúc.

Račková upozorňuje, že šírenie prípadov osýpok i napriek vykonávaným protiepidemickým opatreniam pokračuje. „Ide o osoby žijúce v problémovej komunite v okrese Michalovce v nízkych hygienických podmienkach bývania. Pacienti z tejto komunity nie sú dostatočne zodpovední, aby dodržiavali protiepidemické opatrenia,“ konštatuje Račková. V ohniskách nákaz vydal regionálny hygienik vyše 460 opatrení. Tie však pre nedostatočné dodržiavanie zaberajú len pomaly.

V Michalovciach očkujú celú ulicu

Pre kritickú situáciu v Michalovciach pristúpil 20. júna tamojší regionálny úrad verejného zdravotníctva k mimoriadnemu očkovaniu. „Povinnosť sa týka obyvateľov Mlynskej ulice v Michalovciach vo veku od deviatich mesiacov,“ spresnila Račková. Z celkového počtu 1 400 obyvateľov ulice bola dodnes zaočkovaná asi polovica.

Hlavným dôvodom je podľa Petra Makaru, všeobecného lekára pre dospelých, narušenie kolektívnej imunity. Pre silnú antivakcinačnú kampaň sme sa totiž dostali pod kritickú hranicu zaočkovanosti 95 percent. „Populácia stráca imunitu a choroby sa šíria rýchlejšie,“ upozorňuje lekár. Dodáva, že ochorením sú ohrozené všetky vekové skupiny. „Nezáleží na veku, ale najnáchylnejší sú neočkovaní. Ohrozená je aj populácia narodená okolo roku 1973, keď boli vakcíny menej účinné,“ vymenúva Makara.

Osýpky sprevádzajú príznaky podobné chrípke. Neskôr sa pridajú vyrážky. „Tie sa objavia až približne po desiatich dňoch od nákazy. Medzitým však prenáša chorobu ďalej. Nedá sa proti nim nijako brániť. Jedinou prevenciou je očkovanie,“ uzatvára lekár.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #epidémia #Sobrance #osýpky