Žilinský kraj zasiahli intenzívne búrky, najkritickejšia situácia je v Párnici

Viaceré oblasti Žilinského kraja zasiahla v piatok krátko popoludní búrka a následné intenzívne dažďové prehánky. Najkritickejšia situácia bola v oravskej obci Párnica (okres Dolný Kubín). V dôsledku zosuvu zeminy na vozovku bola neprejazdná miestna cesta. Štyri spadnuté stromy tam navyše zablokovali aj železničnú dopravu, na mieste zasahovali hasiči.

06.07.2018 15:47 , aktualizované: 19:27
debata (3)

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline podvečer informovalo, že cesta I/70 v úseku Kraľovany – Párnica je už plne prejazdná.

Následky popoludňajších búrok odstraňovalo v Žilinskom kraji viac ako 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Stromy popadali na cestu v Oravskom Podzámku, turčianskych obciach Dubové či Diviaky. Silný vietor vyvrátil strom aj na bytový dom v Žiline.

Vodu hasiči odčerpávali z pivníc a rodinných domov v Martine na uliciach Gorkého, Novomeského, Meličkovej, Mládeže, Golianovej a v Žiline na Bôrickej ceste.

V ďalších okresoch na Slovensku platí výstraha 1. stupňa pred búrkami aj s krúpami.

Meteorológovia taktiež varujú pred krátkodobými, ale intenzívnymi lejakmi s úhrnom zrážok 20 – 40 mm a nárazmi vetra 65 – 70 km/h.

Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Taktiež môže dôjsť k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #SHMÚ #výstraha na dážď