Búrky ustúpia, teploty stúpnu

Po búrkach bude v ďalších dňoch slnečnejšie a teplejšie. Dáždniky možno ani nevytiahneme, ale neobíde nás silnejší vietor. Počas týždňa sa dočkáme aj tropických tridsiatok.

07.07.2018 06:00
pocasie počasie Foto: ,
V posledných týždňoch máva počasie dosť nestabilný charakter. Jeden deň je horúco, druhý už len letno.
debata (1)

Uplynulý týždeň trápili najmä obyvateľov západnej časti Slovenska intenzívne búrky. Podľa klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavla Faška je to ôsmy týždeň po sebe, keď sme zaznamenali v aspoň jeden deň na niektorých miestach denné úhrny zrážok viac ako 50 milimetrov.

„Intenzívne pršalo najmä v piatok. Napríklad v Ladzanoch spadlo 51,2 milimetra zrážok a čo je zaujímavé, z toho 49 milimetrov spadlo v priebehu jednej hodiny. Intenzívne pršalo aj v Kalinove, kde spadlo 40 milimetrov zrážok, či v Kalinčiakove, kde napršalo, podobne ako v Smrdákoch, 31 milimetrov dažďa. Len o milimeter menej zrážok zaznamenali v piatok v Hlohovci,“ konštatuje Faško.

Búrky, ktoré sa prehnali Slovenskom, dali do pozoru aj hasičov. Podľa Kataríny Križanovej z Prezídia hasičského a záchranného zboru v Bratislave zasahovali hasiči na Slovensku od štvrtkového do piatkového rána celkom 60-krát, z toho polovica výjazdov bola v Trnavskom kraji. Problémom boli zatopené cesty, pivnice a popadané stromy.

Okrem búrok sa objavili na niektorých miestach veľmi nízke ranné teploty, niekde aj prízemné mrazy. „V nedeľu ráno v Oravskej Lesnej bolo 5 centimetrov nad zemou –1,2, v pondelok ráno v tej istej výške na Štrbskom Plese –1,6, v Telgárte –0,2 stupňa,“ pripomenul klimatológ.

V nasledujúcich dňoch búrky ustúpia a nehrozia už ani ranné mrazy. „Oblačnosť ešte viac ustúpi a teploty pôjdu smerom nahor. Vyšplhajú sa aj nad hranicu tridsať stupňov, nebudú však umárajúco vysoké, a tak teplo nebude každý deň,“ podčiarkol Faško.

Podľa neho je zaujímavé, že v tomto roku sme zatiaľ nemali toľko tropických dní ako po iné roky. Napríklad v Hurbanove a Dudinciach ich bolo po jedenásť, v Bratislave na letisku 6, v Košiciach len 5. O čo bolo menej tropických dní, o to viac bolo letných nad 25 stupňov. V Hurbanove ich už bolo 57, v Dudinciach 55, v Bratislave na letisku 53 a v Košiciach 37. „Z toho plynie poznatok, ktorý platí aj pre nasledujúce dni: aj keď sa po búrkach ochladí, teploty často zostávajú v letných hodnotách,“ zdôraznil Faško.

V posledných týždňoch máva počasie dosť nestabilný charakter. Jeden deň je horúco, druhý už len letno. Dva či tri dni po sebe s totožným počasím sú skôr výnimkou. Faško to pripisuje cirkuláciám vzduchu v Európe a častému striedaniu vzduchových hmôt. Aj preto sa vzduch nemá kedy prehriať a u nás zatiaľ absentujú šnúry horúcich tropických dní.

Faško vysvetľuje, že v prvej polovici leta počasie u nás obyčajne nemáva stabilný charakter. Stabilita je skôr typická pre koniec júla a august, takže o typické letné počasie s vyššími teplotami a rozliatym slnkom na oblohe by sme nemali prísť ani v tomto roku.

Ako bude

  • Sobota 7. júla – Jasno až polojasno, ojedinele oblačnosť. Nočné teploty 18 až 13, denné 24 až 29 stupňov.
  • Nedeľa 8. júla – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 17 až 12, denné 24 až 29 stupňov.
  • Pondelok 9. júla – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 17 až 12, denné 25 až 30 stupňov.
  • Utorok 10. júla – Jasno až polojasno. Nočné teploty 18 až 13, denné 26 až 32 stupňov.
  • Streda 11. júla – Polooblačno až oblačno. Nočné teploty 18 až 12, denné 22 až 28 stupňov.
ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie