Pred letnou prestávkou by mohla vláda rozhodnúť o stíhačkách

Na letné prázdniny by sa mohli ministri odobrať potom, ako rozhodnú o viac ako miliardovej obnove slovenského stíhacieho letectva. Návrh na nákup nadzvukových stíhačiek, ktorý pripravil rezort obrany pod vedením Petra Gajdoša (SNS) je zaradený na program rokovania stredajšej Bezpečnostnej rady SR, ktorá sa uskutoční pred samotným zasadnutím vlády.

10.07.2018 18:40 , aktualizované: 21:22
stíhačky, f-16 Foto:
Americké stíhačky F-16
debata (111)

Ministerstvo obrany SR navrhuje vláde Petra Pellegriniho obstarať 14 nových stíhacích lietadiel americkej výroby F-16 Block 70/72. Vyplýva to zo zverejnenej časti analýzy rezortu obrany, ktorou sa bude zaoberať najskôr Bezpečnostná rada SR a následne vláda. V nej sa okrem iného uvádza, že dve posledné ponuky, ktoré ministerstvo zvažovalo, boli približne na rovnakej úrovni vo viacerých aspektoch.

V materiáli sa nenachádzajú údaje o cenách jednotlivých ponúk, pričom ministerstvo argumentuje tým, že si zverejňovanie neželajú samotní výrobcovia. Podľa medializovaných informácií bude musieť rezort financií vyčleniť na nové lietadlá viac ako jednu miliardu eur. V prípade, že sa Pellegriniho kabinet bude riadiť odporúčaním rezortu obrany, bude Slovenská republika vôbec prvou krajinou v rámci Európskej únie, ktorá bude využívať tieto lietadlá.

„Z analýzy obmeny taktických stíhacích lietadiel a pri zohľadnení všetkých faktorov, akými je nákup lietadiel, munícia, náklady na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovanie infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalších nákladov na prevádzkovanie a pripadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont 2040 vyplýva, že je výhodnejšie obstaranie 14 lietadiel F-16 Block 70/72,“ uvádza sprievodný materiál, ktorý je dostupný na oficiálnej webovej stránke Úradu vlády SR. Posledné slovo však bude mať práve vláda Petra Pellegriniho.

Obstaranie amerických lietadiel je podľa bezpečnostných analytikov a politickej opozície zbytočné, pretože slovenskí piloti vzlietajú iba na ochranu vzdušného priestoru. Podľa odborníkov je tiež švédska verzia lacnejšia. Navyše Slovensko je stále závislé na prevádzke ruských Mig-29, pri ktorých platí desiatky miliónov eur ročne za prevádzku. Americké stroje F-16 vie výrobca dodať do 36 mesiacov od podpísania príslušných kontraktov, kým Švédi deklarujú 20 mesiacov. Slovensko má abonentnú zmluvu na prevádzku Migov do konca roka 2019, v prípade využitia opcie sa dá predĺžiť o jeden rok, v prípade americkej definitívy by tak museli prísť ďalšie rokovania s ruskou stranou.

Zaujímavosťou zverejneného materiálu je časť s informáciou o dobudovaní podporného centra pre švédske Gripeny, ktoré ponúkal ich výrobca Saab, pretože donedávna kompetentní na Ministerstve obrany SR tvrdili, že o tejto možnosti neboli oficiálnou cestou informovaní.

Bezpečnostná rada SR má na programe aj ďalší významný modernizačný projekt – obmenu rádiolokačnej techniky Vzdušných síl OS SR. V zmysle materiálu by mala vláda uložiť ministrovi obrany, aby spustil proces obstarávania 17 kusov 3D rádiolokátorov stredného, malého aj blízkeho dosahu za predpokladaných 155 miliónov eur. Slovensko by aj radary malo nakúpiť formou medzivládneho kontraktu. Konkrétneho vybraného výrobcu predloží Gajdoš vláde do konca júna 2019.

Vláda by v stredu mala rozhodovať aj o zabezpečení financovania rekonštrukcie kaštieľa v bratislavských Rusovciach, ktorá by mala vrátane obnovy priľahlého areálu celkovo vyjsť na viac ako 75 miliónov eur. V réžii ju má mať Úrad vlády SR a nové reprezentačné priestory by mali byť k dispozícii od augusta 2023. Minister financií má zabezpečiť prostriedky zo štátneho rozpočtu, doplnené v prípade možnosti o prostriedky Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu.

Vláda chce chrániť vtáky

Ministri majú prijať aj opatrenia na zlepšenie ochrany viacerých ohrozených vtáčích druhov. Schváliť by mali programy starostlivosti o sedem chránených vtáčích území (CHVÚ). Tie predstavujú súbor konkrétnych opatrení, ktoré majú za cieľ uchovať vzácne druhy v lokalitách Dolné Považie, Poiplie, Ondavská rovina, Košická kotlina, Parížske močiare, Ostrovné lúky a Dubnické štrkovisko. Za 30 rokov si vyžiadajú asi 5,5 milióna eur, takmer 80 percent majú pokryť eurofondy.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) informuje vládu o tom, že šesť z ôsmich akciových spoločností spadajúcich pod jej rezort hospodárilo vlani so ziskom. V plusových číslach skončili Všeobecná zdravotná poisťovňa (35,8 milióna eur), Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (1,2 milióna eur), Východoslovenský onkologický ústav (881-tisíc eur), Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (366-tisíc eur), Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (352-tisíc eur) a Nemocnica Poprad (10-tisíc eur).

Záporný výsledok hospodárenia vo výške necelého pol milióna eur mala, naopak, vlani Letecká vojenská nemocnica. Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia nemá ešte uzavretý hospodársky rok 2017. Ministerstvo opätovne uložilo akciovým spoločnostiam povinnosť predkladať plán investícií a predaja majetku na ďalšie obdobie.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #gripen #Peter Gajdoš #stíhačka F-16