Osýpky v Zemplíne sa vymykajú spod kontroly

Osýpky, ktoré v máji prepukli na východe Slovenska, sa nekontrolovane šíria ďalej. Najpostihnutejšie sú regióny v okrese Michalovce, okresný úrad v ňom minulý piatok vyhlásil mimoriadnu situáciu. Krízový štáb zakázal hromadné podujatia do konca júla, nariadil zvýšené monitorovanie rómskych osád a pokračovanie v očkovaní. Asistovať pri ňom bude polícia. Do včerajška sa nakazilo 170 ľudí.

11.07.2018 12:40 , aktualizované: 17:39
zdravotníctvo, osýpky, Michalovce, epidémia Foto: ,
Na snímke zľava prednostka Okresného úradu Michalovce Jana Cibereová a hlavný hygienik SR Ján Mikas na zasadnutí krízového štábu k epidémii osýpok na Okresnom úrade v Michalovciach 11. júla 2018.
debata (52)

Na rokovaní včerajšieho krízového štábu sa zúčastnili hlavný hygienik, regionálna hygienička v Michalovciach, epidemiológovia regionálnych úradov v Prešove a Košiciach, zástupcovia nemocnice a zástupcovia krízového riadenia Okresného úradu Michalovce. Tí rozhodli o ďalších opatreniach na zabránenie šírenia epidémie.

V okrese Michalovce prepukla epidémia v máji. Odvtedy sa rozšírila aj do okolitých obcí a okresu Sobrance.

Do konca júla zakázali hromadné verejné podujatia v Michalovciach a v obci Drahňov, pokračovať sa má v očkovaní, konkrétne na uliciach Mlynská, Gerbová, Staničná a vo Veľkých Kapušanoch. „Pri vakcinácii bude asistovať tiež polícia,“ povedala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra s tým, že sa preočkujú aj zamestnanci štátnej a verejnej správy v Michalovciach. V mimoriadnych situáciách bude zabezpečená aj preprava pacientov do nemocnice a z nej. Krízový štáb bude situáciu naďalej monitorovať, zasadne opäť na budúci týždeň.

Infekcia sa šírila, pretože obyvatelia osady nedodržiavali karanténu

Opatrení na zabránenie šírenia ochorenia bolo od mája podľa hlavného hygienika Jána Mikasa prijatých veľa a boli správne. Infekcia sa rozšírila z osady v obci Drahňov aj preto, že jej obyvatelia nedodržiavali karanténu. „Treba si uvedomiť, že osýpky sú respiračná nákaza, ktorá sa veľmi ľahko šíri, a je to vysoko nákazlivé ochorenie. Komunita, kde sa teraz epidémia šíri, veľmi ťažko dodržiava alebo vôbec nedodržiava nariadené protiepidemické opatrenia,“ povedal Mikas. Nákaza sa prenáša vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašľaní a kýchaní. „Je potrebné vytypovať ďalšie lokality v okrese Michalovce a v nich zaočkovať osoby jednou dávkou vakcíny,“ doplnil Mikas. Rómske osady budú podľa Paulenovej z rezortu vnútra pod väčšou kontrolou polície. Bude sledovať, či ich obyvatelia dodržiavajú karanténne opatrenia.

Polícii a hygienikom pomáha aj mesto. Hovorkyňa Mestského úradu v Michalovciach Iveta Palečková uviedla, že v teréne sú ich sociálni pracovníci a ak bude treba, nastúpi mestská polícia.

Osýpky sa začali šíriť začiatkom mája v obci Drahňov prostredníctvom troch chorých ľudí, ktorí pricestovali z Veľkej Británie. Do včerajšieho dňa bolo hlásených 170 prípadov, v okresoch Michalovce a Sobrance ide až o 155 nakazených. Najviac ich pribudlo počas minulého týždňa, viac ako 60 ľudí. Ochorenie zasiahlo najmä deti do desať rokov (74). Nad 35 rokov je evidovaných 12 dospelých. Nakazilo sa aj deväť zdravotníkov.

Michalovská nemocnica zažíva nápor chorých

Ešte uplynulý víkend hrozilo, že michalovská nemocnica nezvládne nápor chorých. Ako alternatívy boli pripravené nemocnice v Košiciach a v Prešove. Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia, kam patrí michalovská nemocnica, povedal, že takýto scenár zatiaľ nebol potrebný. „Kritický stav bol v nedeľu večer, keď počet infekčných pacientov presiahol počet 30. V tomto momente je rozšírená kapacita oddelenia postačujúca,“ uviedol. Spresnil, že včera ráno ležalo na infekčnom oddelení 25 pacientov.

Michalovská nemocnica zažíva nápor chorých na... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Michalovce, nemocnica Michalovská nemocnica zažíva nápor chorých na osýpky.

V nemocnici platia protiepidemické opatrenia, medzi nimi zákaz návštev. Za posledné dva týždne nebol osýpkami nakazený žiadny nový zamestnanec nemocnice. „Nákaza bola klinicky potvrdená iba u štyroch zdravotníkov, u ďalších piatich nie,“ poznamenal Kráľ, „a to aj vďaka preočkovaniu 650 zamestnancov.“

Kráľ ďalej uviedol, že nová ambulancia cestovnej medicíny má dostatočnú zásobu vakcín proti osýpkam aj pre obyvateľstvo. „Obzvlášť to odporúčame rizikovej skupine, do ktorej patria neočkované deti a dospelí, ktorí sa narodili v rokoch 1969 až 1985. Vakcína bola totiž v tomto období menej stabilná a ich imunita proti osýpkam preto nie je dostatočná,“ doplnil. Osýpky sú sprevádzané charakteristickými vyrážkami. Pri kontakte s infikovanou osobou hrozí nákaza tých, ktorí nie sú očkovaní, respektíve v minulosti neprekonali osýpky. "U väčšiny pacientov prebieha ochorenie bez významných komplikácií. Napriek tomu sú karanténne a liečebné opatrenia spojené s vyradením dotyčného z pracovného a zo spoločenského života, s obmedzením sociálnych kontaktov, a to nielen nakazeného pacienta, ale rovnako aj jeho rodinných príslušníkov,“ vysvetlil primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Zamba. Ochorenie je podľa neho nebezpečné zvlášť pre malé deti, u ktorých sa môžu vyskytnúť nebezpečné komplikácie, najmä zápal pľúc, neuroinfekcie, zápal stredného ucha a prinosových dutín.

Agentúrny článok nahradený autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #osýpky #epidémia osýpok