V prípade Kuciakovej vraždy preverujú viacero motívov

Poslanci Európskeho parlamentu sa opäť zaujímali o vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V rámci výboru pre občianske slobody dnes vypočuli policajnú viceprezidentku Janu Maškarovú aj prokurátora, ktorý prípad dvojnásobnej vraždy dozoruje. Europoslanci sa zaoberali aj vraždou novinárky na Malte z konca minulého roka. Dôvodom záujmu výboru bolo znepokojenie nad tým, že vrahovia v oboch prípadoch sú stále neznámi.

11.07.2018 16:32
Veľká Mača, Ján Kuciak Foto: ,
Dom vo Veľkej Mači, kde boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová.
debata (110)

Hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová pre Pravdu potvrdila, že Maškarová aj dozorujúci prokurátor informovali europoslancov o aktuálnom stave vyšetrovania. Detaily však tají.

„Rokovanie výboru bolo neverejné, preto sa nebudeme k priebehu rokovania a poskytnutým informáciám podrobnejšie vyjadrovať,“ povedala Tökölyová. Na otázku, či dozorujúci prokurátor v blízkej dobe sprístupní verejnosti nové fakty o vyšetrovaní, neodpovedala.

Stroho reagovala aj polícia, hovorca Martin Wäldl iba odkázal, že keďže je Maškarová stále v zahraničí, zodpovedať na otázky bude možné až po jej návrate.

Preverujú kauzy z Kuciakových článkov

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) pre Pravdu priblížil, že prokurátor neprezradil konkrétne detaily z vyšetrovania, hovoril skôr o procedurálnych záležitostiach. Poslanci sa dozvedeli napríklad to, že vyšetrovací tím stále preveruje viaceré motívy.

„Prokurátora som sa pýtal, či sa zaoberajú aj prípadmi, na ktorých pracoval Ján Kuciak. Potvrdil mi, že spracovávajú všetky možné verzie, zaoberajú sa všetkými článkami a prípadmi. Mňa osobne zaujímal predovšetkým prípad zneužívania agrodotácií. Prokurátor mi potvrdil, že sa zaoberajú aj tým. Považujem to za pozitívne. Samozrejme, už by sme radi videli výsledky, lebo ani my, ani široká verejnosť nemáme žiadne informácie,“ uviedol Štefanec.

Priznal, že prokurátor naňho pôsobil presvedčivo. „Odpovedal na všetky poslanecké otázky,“ podčiarkol. Vyjadrenia policajnej viceprezidentky Maškarovej ho neuspokojili, keďže sa nedozvedel, či polícia pripravila nejaké systémové opatrenia na ochranu novinárov.

Europoslankyňa Monika Smolková (Smer) bola sklamaná, že na vypočutie prišlo iba desať europoslancov, z toho štyria boli slovenskí. „Na druhej som rada, pretože boli tu predstavitelia Europolu, FBI a Eurojustu a uistili nás, že na Slovensku prebieha vyšetrovanie pod ich kontrolou, že je nezávislé. Pevne verím, že tá vražda bude vyšetrená,“ reagovala pre agentúru TASR.

Novinárku zavraždili aj na Malte

Vypočutia sa zúčastnili aj zástupcovia maltských orgánov. Témou totiž bola aj vražda maltskej novinárky Daphne Caruany Galizie, ktorá sa stala vlani v októbri. Zabila ju nastražená bomba v jej aute. Europoslancov tiež zaujímala cezhraničná spolupráca orgánov činných v trestnom konaní.

Nie je to po prvý raz, čo sa europoslanci zaoberali prípadom Kuciakovej vraždy. Európsky parlament vyslal v marci na Slovensko delegáciu, ktorá preverovala situáciu v krajine po tejto udalosti. Obdobná delegácia bola v decembri 2017 aj na Malte. Výbor pre občianske slobody nedávno zriadil monitorovaciu skupinu pre právny štát, ktorá situáciu v oboch krajinách ďalej monitoruje. Predsedníčka tejto skupiny Sophie in 't Veldová dnes vyjadrila nespokojnosť s vyšetrovaním oboch prípadov. „Dôvod, prečo sme tu, je to, že sme znepokojení, že zatiaľ sa nič nevyšetrilo na Malte ani na Slovensku. Nevidíme nejaké výsledky,“ podčiarkla in 't Veldová.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka