Kandidáti na primátorov a starostov môžu oficiálne začať s kampaňou

Kandidáti na primátorov, starostov a komunálnych poslancov už vstúpili do oficiálnej volebnej kampane pred novembrovými komunálnymi voľbami.

13.07.2018 09:38
most snp, novy most Foto: ,
Most SNP v Bratislave.
debata

Tá sa začala 10. júla, kedy bolo v Zbierke zákonov uverejnené rozhodnutie o vyhlásení volieb. Kandidáti môžu na ňu minúť tisíce eur, politická strana až pol milióna eur. Oficiálna kampaň sa skončí 48 hodín predo dňom komunálnych volieb. Hlasovanie bude v sobotu 10. novembra.

Volebná kampaň je podľa zákona akákoľvek činnosť politickej strany, politického hnutia, koalície politických strán a politických hnutí, kandidátov a tretích strán, za ktorú sa obvykle platí úhrada, smerujúca k propagácii ich činnosti, cieľov a programu za účelom získania volenej funkcie. Rozumie sa tým činnosť v prospech aj v neprospech uvedených subjektov.

Politická strana, ktorá vedie kampaň, môže na ňu minúť najviac 500-tisíc eur. Kandidáti na funkciu primátora Bratislavy a Košíc môžu minúť najviac 250-tisíc eur, uchádzači o posty primátorov, starostov majú limity od 10-tisíc do 100-tisíc eur podľa počtu obyvateľov. Kandidáti na šéfov miest a obcí do 5-tisíc obyvateľov majú ešte nižší limit, od 2-tisíc do 5-tisíc eur, závisí od počtu obyvateľov.

Kampaň môže podľa zákona viesť aj tretia strana, ktorá je zaregistrovaná v zozname. Môže na ňu vynaložiť najviac 25-tisíc eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #voľby #primátor Bratislavy