Patakyová vyvesila po roku opäť vlajku LGBTI, na priek SNS

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová nezaznamenala od minulého roka progres v otázke ochrany práv párov rovnakého pohlavia a preto podporí Dúhový PRIDE svojou prítomnosťou aj vyvesením dúhovej vlajky.

13.07.2018 14:55 , aktualizované: 17:15
dúhová vlajka, ombudsmanka Foto: ,
Vlajka LGBTI z okna budovy kde sídli ombudsmanka.
debata

Ako ďalej informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv, na znak úcty k štátnym symbolom, ktorým je aj zástava Slovenskej republiky a vonkajším symbolom našej štátnosti, akým je zástava EÚ, je dúhová vlajka vyvesená z okna budovy Kancelárie verejného ochrancu práv ako upozornenie na prehliadanie práv LGBTI ľudí na Slovensku.

Ombudsmanka zareagovala aj na vyjadrenie ministra spravodlivosti Gábora Gála o plánovanej možnej zmene záväzkových vzťahov, ktorá by odzrkadľovala majetkové záležitosti párov rovnakého pohlavia. V liste, ktorý mu adresovala, ocenila jeho snahu o zmenu, no zároveň ho upozornila, že situáciu je potrebné riešiť čo najkomplexnejšie.

Ukotviť zákonom aspoň niečo

„Pre naplnenie požiadavky rešpektovania a ochrany rodinného a súkromného života párov rovnakého pohlavia bude potrebné právne upraviť nielen vybrané časti zo spoločného života párov rovnakého pohlavia, ale ich spoločný život v čo najširšom zmysle,“ napísala verejná ochrankyňa práv v liste ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi.

Podľa ombudsmanky bude v prípade, ak Slovenská republika ešte nie je pripravená prijať jeden zákon upravujúci registrované partnerstvá párov rovnakého pohlavia, nevyhnutné novelizovať viaceré právne normy upravujúce rodinný a súkromný život párov rovnakého pohlavia. Ako uviedla v liste ministrovi spravodlivosti, pôjde najmä o normy upravujúce možnosť vystupovať ako blízka osoba v zmysle občianskeho a trestného zákona, prístup k informáciám o zdravotnom stave partnera a právo na pobyt partnera na území Slovenskej republiky.

Zo stanoviska verejnej ochrankyne práv k problematike práva párov rovnakého pohlavia na uznanie ich vzťahu v právnom poriadku Slovenskej republiky z minulého roka vyplýva, že právne prehliadanie homosexuálnych vzťahov a chýbajúca právna úprava rodinného a súkromného života párov rovnakého pohlavia na Slovensku je z pohľadu medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov Slovenskej republiky z dlhodobého hľadiska neudržateľná.

Vlajka LGBTI na budove ombudsmanky. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
patakyová pride, lgbti Vlajka LGBTI na budove ombudsmanky.

Paška: Patakyová nám mala povedať pravdu o svojom vzťahu k LGBTI

Koaličný poslanec Jaroslav Paška (SNS) sa domnieva, že Mária Patakyová mala povedať pravdu o svojom vzťahu k LGBTI komunite už pri svojom nástupe do funkcie. Vyplýva to z jeho stanoviska, ktoré poskytla Zuzana Škopcová s tým, že podľa Pašku je účasť Patakyovej na Dúhovom PRIDE dôvodom na ukončenie jej pôsobenia na poste verejnej ochrankyne práv.

Podľa poslanca má ombudsmanka ochraňovať práva všetkých občanov Slovenskej republiky rovnakým spôsobom. Slovenská národná strana (SNS) sa cíti byť podvedená, keď bola Patakyová zvolená aj hlasmi národniarov.

„Osoba, ktorá sa nezasadzuje o práva nenarodených detí, zdravotne postihnutých, starých, chorých či sociálne odkázaných a chodí sa len predvádzať na „Dúhové pochody“ nepatrí na post verejného ochrancu práv,“ povedal Paška. „Verejný ochranca má chrániť ľudské práva občanov Slovenska, bez rozdielu vierovyznania, pôvodu, pohlavia, veku, národnosti či zdravotnej spôsobilosti, s dôrazom na ochranu práv najzraniteľnejších skupín obyvateľstva a jednotlivcov. Úrad verejného ochrancu práv patrí a má slúžiť všetkým občanom SR, nie iba ombudsmankinej obľúbenej LGBTI komunite,“ doplnil poslanec.

Národniari sa cítia byť podvedení

Podľa stanoviska Pašku národniari rešpektujú sexuálnu orientáciu a individualitu každého človeka. Účasť Patakyovej na PRIDE však vnímajú ako teatrálne gesto jej podpory pre túto komunitu. „Slovenská národná strana rešpektuje práva občanov slobodne sa rozhodovať. Považuje však za neprípustné opakovane zneužívať autoritu významnej, štátom zriadenej, ľudsko-právnej, verejnej inštitúcie na trápne a teatrálne gesto osobnej podpory LGBTI komunity pani Patakyovou,“ uviedol Paška.

Národniari sa navyše cítia byť podvedení, keď bola Mária Patakyová pri voľbe zvolená aj ich hlasmi. „SNS s poľutovaním konštatuje, že bola pani Patakyovou pri voľbe ombudsmana v Národnej rade SR podvedená. Skutočnosť, že namiesto verejných aktivít na ochranu práv zraniteľných skupín sa pani Mária Patakyová, ako verejná ochrankyňa práv chodí ostentatívne zabávať na spoločné „Dúhové pochody“ rozličných sexuálnych komunít svedčí o jej absolútnej nespôsobilosti korektne a zodpovedne vykonávať dôležitú funkciu verejného ochrancu práv,“ uzavrel Paška.

Odpor SNS

Slovenskej národnej strane (SNS) sa nepáči, ak pochody ako Dúhový Pride podporujú štátne orgány. Strana by na podujatí nerada videla osoby ako Máriu Patakyovú a zástupcov jej úradu. Uviedol koncom júna podpredseda SNS Anton Hrnko.

Už vlani SNS kritizovala Patakyovú v súvislosti s Dúhovým Pride-om, keď ombudsmanka vyvesila na svoj úrad dúhovú vlajku. Tento rok jej Hrnko opäť pripomína, že bola do úradu zvolená aj hlasmi SNS. Nominoval ju Most-Híd, ktorý sa jej vlani zastal. Patakyová vtedy napriek kritike SNS vystúpila na podujatí s príhovorom.

debata chyba
Viac na túto tému: #ombudsmanka #Dúhový PRIDE Bratislava #Mária Patakyová #LGBTI+