Analytik: Sídlo Nočných vlkov v Dolnej Krupej je bezpečnostným rizikom

Objekt bývalej inseminačnej stanice v Dolnej Krupej (okr. Trnava) pripomína vojenský tábor. Budovy natreté v maskovacích vojenských farbách chráni vysoký múr, na ktorom je zo všetkých strán natiahnutý ostnatý drôt. Pri príchode redaktorov denníka Pravda muži ohraničovali pozemok červeno-bielou páskou, aby sa ani len k plotu nemohol nik priblížiť.

19.07.2018 10:11 , aktualizované: 19:19
noční vlci Foto:
Pohľad z dronu na klub Nočných vlkov v Dolnej Krupej.
debata (5)

V areáli si ruský motorkársky gang Noční vlci založil pobočku, ktorá je vlastne polovojenským táborom. Ukazujú to fotografie z dronu, ktoré má denník Pravda k dispozícii.

Snímka z dronu, ktorá mala byť urobená nad...
Snímka z dronu, ktorá mala byť urobená nad...
+1Snímka z dronu, ktorá mala byť urobená nad...

Na fotografiách je vidieť tanky, obrnené vozidlá aj strelnicu. Podľa polície ide o pojazdné vozidlá, ktoré však nie sú schopné streľby. Polícia po návšteve miesta tiež uviedla, že v objekte sa strelnica nenachádza.

„Ide historické exponáty, expozícia v tomto objekte je plánovaná už na jeseň tohto roka a má byť sprístupnená verejnosti,“ informuje polícia na sociálnej sieti.

V areáli trénujú Slovenskí branci

Vyjadrenie polície o historických exponátoch a plánovanej expozícii spochybňujú fotografie polovojenskej skupiny Slovenskí branci, na ktorých je zachytený tréning v tomto areáli. Snímky zverejnili na sociálnej sieti, je na nich vidieť, ako členovia skupiny jazdia v časti, kde je tankodróm. Sedia v tankoch aj v obrnených transportéroch, v rukách majú strelné zbrane.

Slovenských brancov monitoruje ministerstvo vnútra práve preto, že patria k militantným skupinám so sklonom k extrémizmu.

V hľadáčiku SIS

Fotografie areálu plného vojenskej techniky si všimla aj Slovenská informačná služba, čo všetko o polovojenskom objekte v Dolnej Krupej vedia, z taktických dôvodom povedať nemôžu. Jej hovorca Branislav Zvara ubezpečil, že SIS si svoje spravodajské úlohy plní v súlade so zákonom. „Ich úspešné plnenie však závisí aj od zákonom prikázaného utajovania činnosti spravodajskej služby, a preto vám v kontexte vašich otázok nie je možné uviesť ďalšie informácie a podrobnosti o konkrétnych prípadoch, na ktoré sa vo svojej práci SIS zameriava. K stanovisku ešte dodávame, že o záberoch z vtáčej perspektívy, ktoré sa objavili na internete vieme,“ doplnil Zvara.

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď, ktorý si pozrel zábery z dronu, rozpoznal bojové vozidlá pechoty, pásové vyprosťovacie vozidlá, tank a tiež sklady, v ktorých môže byť ďalšia technika. Existenciu areálu zhodnotil, ako veľké bezpečnostné riziko a kompetentní by to podľa neho mali okamžite riešiť.

Ministerstvo obrany zmluvu o zapožičaní techniky zrušilo

Časť techniky má pochádzať z ministerstva obrany, konkrétne z Vojenského historického ústavu, ktorý pod rezort spadá. „Napriek tomu, že ide o múzejné kusy, čiže nefunkčnú a znehodnotenú techniku, s ktorou už nie je možné plniť úlohy, pre ktorých účel bola vyrobená, minister nariadil okamžité ukončenie zmluvy s uvedeným občianskym združením a vrátenie techniky,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Vojenský historický ústav zapožičiava stovky kusov zbierkovej techniky najmä mestám, obciam, a neziskovým organizáciám. V prípade záujmu musia mať občianske združenia v popise svojej činnosti prezentáciu a propagáciu vojenských dejín. Výzbroj sa do Dolnej Krupej dostala na základe zmluvy o prenájme podpísanej s občianskym združením Múzeum historických vozidiel Trnava, ktorej konateľom je majiteľ areálu a prezident oddelenia Noční Vlci Europa Jozef Hambálek.

Riaditeľovi historického ústavu pozastavili funkciu

Ministerstvu obrany prekáža pozadie Hambálkovho združenia. Riaditeľovi historického ústavu Miloslavovi Čaplovičovi, ktorý si ho podľa rezortu nepreveril a prekročil tak svoje kompetencie, do vyšetrenia okolností prenájmu dočasne pozastavilo výkon funkcie. Capáková doplnila, že minister Peter Gajdoš (SNS) v tejto súvislosti nariadil ústavu skontrolovať všetky zmluvy, ktoré má uzatvorené s občianskymi združeniami a v prípade podozrenia z činnosti, ktoré by mohli poškodiť dobré meno ústavu, nariadil minister tieto zmluvy okamžite vypovedať, prípadne zvážiť ďalšie právne kroky.

Denník Pravda oslovil aj Hambálka. Na naše otázky odpovedať nechcel, s tým, že je na dovolenke. Prisľúbil, že všetko objasní. „Od pondelka som k dispozícii. Môžete sa prísť aj osobne pozrieť, aby ste vedeli, čo je pravda,“ uviedol Hambálek.

Ťažkú techniku ako tanky či transportéry je možné odpredávať iba právnickým osobám, ktoré majú platné povolenie na obchodovanie s vojenským materiálom. Povolenia vydáva ministerstvo hospodárstva na päť rokov. „Na základe zverejnených fotografií nie je možné identifikovať, kto je vlastníkom nafotenej vojenskej techniky. Rezort medializované informácie preverí,“ prisľúbilo ministerstvo hospodárstva.

Diplomat varuje

Na riziká pôsobenia Nočných vlkov na Slovensku upozornil Pravdu jeden z najskúsenejších slovenských diplomatov, ktorý si neželá zverejniť meno. „Zvykli sme si – a ikonografia roku 1968 tento ústredný vnem generácií, čo dnes zodpovedajú za tento štát, potvrdzuje – že agresia zvonka prichádza na tankoch a obrnených vozidlách,“ reagoval. „A, naopak, väčšina ľudí na Slovensku si neuvedomuje, že – aj kvôli tomu, že Rusko pre NATO v tradičnom vojenskom zmysle nepredstavuje seberovného partnera – vpád do cudzieho štátu sa v ruskom podaní v 21. storočí odohráva v podprahovej podobe, akej sme dnes svedkami v Dolnej Krupej. Presne to bol model odtrhnutia Krymu a súčasťou tejto agresie boli – veľké prekvapenie! – Noční vlci. Rusko – pretože dobromyseľne sa tváriaca partia motorkárov má od tohto štátu veľmi konkrétne zadanie – prišlo a skúša, kde sú hranice tolerancie tohto štátu,“ dodal.

Starosta: Ak o niečom štátne orgány vedia, nech konajú

Starosta obce Dolná Krupá Teofil Mihalovič toho o motorkároch, či vojenskom múzeu u nich v dedine veľa nevie. Aj vznik múzea zaznamenal len z veľkoplošného reklamného púťača na stene jednej z budov v oplotenom areáli, ktorý avizuje, že bude otvorené v septembri. Oficiálne to však jemu, alebo obci oznámené nebolo.

Európsky štáb ruského nacionalistického...
Európsky štáb ruského nacionalistického...
+4Európsky štáb ruského nacionalistického...

„Aj daň z nehnuteľnosti bola u nás na úrade zaplatiť nejaká mladá slečna. S majiteľom ani s nikým iným odtiaľ sa nepoznám a ani som sa s nimi nestretol,“ vysvetlil starosta. O tom, že sa tam nachádza vojenská technika, netušil. Dozvedel sa to až dnes z fotografií. „S tankodrómom nie je problém, veď tej zemine neublížia. Ale na strelnicu pravdpodobne potrebujú povolenie,“ pripomenul Mihalovič. Informácie o klube napojenom na ruskú vládu ale prijal so znepokojením. „Ak o niečom štátne orgány vedia, nech konajú,“ vyzval Mihalovič.

Noční vlci

Najznámejší ruský motorkársky klub vznikol ešte v roku 1989 ako prvý svojho druhu vo vtedajšom Sovietskom zväze. Na konci milénia sa začal viac politizovať. Obrátil sa k myšlienkam ruského nacionalizmu a osobe Vladimira Putina. Na svoje aktivity dostávali od ruského štátu milióny rubľov. Podieľali sa na ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym, za čo si od Putina vyslúžili vyznamenania. Spojené štáty americké a Kanada motorkársky klub a jeho vodcu Aleksandra Zaldostanova za podiel na ozbrojených akciách a verbovanie ozbrojencov pre konflikt na Ukrajine zaradili na svoje sankčné zoznamy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Noční vlci