V Tatrách odstraňujú škody po lejakoch, mimoriadna situácia naďalej trvá

Krízový štáb vo Vysokých Tatrách na piatkovom zasadnutí ponechal v platnosti 3. stupeň povodňovej aktivity. "Na území mesta sme zatiaľ nezaznamenali veľké škody," zhodnotil člen krízového štábu Miroslav Kolodzej.

20.07.2018 08:27 , aktualizované: 12:50
debata (5)

Naďalej platí 3. stupeň povodňovej aktivity

Vo Vysokých Tatrách sa vylial potok v Tatranskej Lomnici, kde voda natiekla do niekoľkých pivníc. Obavy z vyliatia Slavkovského potoka v Tatranských Zruboch a hrozby zaplavenia detského tábora a miestnej koliby sa nenaplnili. Poškodilo nám tu vodný rezervoár nad cestou, hrozbu kontaminácie pitnej vody sme však zachytili a vyriešili včas, dodal Kolodzej. V Tatranskej Lesnej miestne mosty vydržali s polmetrovou rezervou. Vodnú masu a zachytené kamene si viac odniesli až po prúde Studeného potoka v Starej Lesnej.

Tatranci sa pripravujú

Tatranci neupúšťajú z protipovodňových aktivít, keďže stále platia meteorologické výstrahy. Nariadil som pripraviť vrecia, piesok, lopaty a ľudí, spustiť hladinu jazierka v Tatranskej Lomnici o pol metra, zabezpečiť kostol, park, sídlisko i zdravotné stredisko napriek tomu, že sme nezaznamenali škody väčšieho rozsahu ako v roku 2014. A tak by sme to radi udržali, uviedol primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

V pohotovosti sú aj mestské organizácie Tatry Teplo, s.r.o. a Verejnoprospešné služby, s.r.o., ktoré ako jediná externá spoločnosť pomáhala vlastným mechanizmom aj pri štvrtkovej povodni v Tatranskej Javorine.

Mimoriadna situácia v okrese Poprad naďalej trvá

Mimoriadna situácia v okrese Poprad po štvrtkových (19.7.) povodniach naďalej trvá. Potvrdil to prednosta tamojšieho okresného úradu Slavomír Kravčák s tým, že dôvodom je predovšetkým havarijný stav mosta v Tatranskej Javorine, časť Podspády. „Most sme zatiaľ zabezpečili provizórne navozením lomového kameňa a zadebnením, ide však len o dočasné riešenie a bude nutné pristúpiť k celkovej rekonštrukcii tohto mosta. Kým sa tak nestane, mimoriadna situácia bude v okrese trvať,“ zdôraznil Kravčák s tým, že v tejto oblasti neexistuje alternatívna obchádzková trasa. Má prísľub od vedenia Slovenskej správy ciest, že situáciu budú riešiť urgentne, musí však byť pripravený projekt a vyhlásená verejná obchodná súťaž na rekonštrukciu mos­ta.

Prednosta doplnil, že havarijná situácia je aj na ďalšom moste v Tatranskej Javorine, konkrétne na ceste 3. triedy, ktorá patrí pod Správu a údržbu ciest Prešovského samosprávneho kraja. Kravčák verí, že k obnove oboch mostov dôjde čo najskôr, aby pri ďalšej povodňovej situácii nedošlo k ich úplnému zrúteniu.

Členovia krízového štábu riešili aj zosuv cesty v Ždiari. Okrem toho bude potrebné zabezpečiť neobývaný dom, ktorého základy v Tatranskej Javorine podmyla voda. Hrozí jeho zrútenie do vody a následné upchatie toku. V tomto prípade dôjde v najbližšom čase k navozeniu lomového kameňa, ktorý dočasne zabezpečí stabilitu objektu.

Poškodilo aj vodovod

Ďalší problém, ktorý bolo nutné riešiť, je dodávka pitnej vody jednak v Tatranskej Javorine, ale aj v Ždiari, keďže tam došlo k poškodeniu vodovodu. V Ždiari sme museli posilniť dodávku pitnej vody, v piatok (20.7.) tam budú tri cisterny, v sobotu štyri, doplnil Kravčák. Okrem toho je podľa neho nutné čo najskôr spustiť výstavbu novej lávky pod lokalitou Húpačky v Studenovodskej doline vo Vysokých Tatrách, ktorú taktiež zničila voda. V súčasnosti tak nie je možné prechádzať z Hrebienka smerom na Zamkovského a Téryho chatu. Máme prísľub, že už v piatok sa začne robiť provizórna lávka, aby sa dalo zásobovať a turisti mali kadiaľ prejsť, priblížil prednosta.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vo štvrtok vyhlásili vo Vysokých Tatrách, v Ždiari i v Tatranskej Javorine. Práve tam samosprávy postupne vyčíslia škody a na základe toho bude potom okresný úrad v súvislosti s prefinancovaním prác postupovať ďalej.

SHMÚ varuje pred dažďom a povodňami na Spiši a Liptove

V okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa môže do piatkového večera spadnúť 10 až 15 mm zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa.

V týchto okresoch podľa SHMÚ hrozí aj povodeň z trvalého dažďa. Výstraha pred povodňou platí aj pre okres Liptovský Mikuláš.

Situácia je od večera stabilizovaná

Situácia v súvislosti s prívalovým dažďom, ktorý zasiahol v noci zo stredy na štvrtok oblasť Vysokých Tatier a podhorie, je od večera stabilizovaná. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že vo večerných hodinách hasiči odstraňovali následky po mohutnom daždi.

Nebezpečné zátarasy z popadaných a strhnutých... Foto: TASR, Milan Kapusta
Vysoké Tatry, Studený potok Nebezpečné zátarasy z popadaných a strhnutých stromov v rozvodnenom Studenom potoku vo Vysokých Tatrách 19. júla 2018.

„Občania nie sú v tejto chvíli ohrození,“ dodala. Lokálne povodne zasiahli predovšetkým obec Stará Lesná, odkiaľ museli v noci a ráno evakuovať približne 270 ľudí z miestnych chatiek ale i z jedného z hotelov, ktorý voda zatopila. Strhlo tam niekoľko mostov, takže časť obce bola odrezaná od sveta. „Naši príslušníci sú stále v obci a pokračujú v odstraňovaní škôd aj s ťažkou technikou,“ doplnil pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove s tým, že do Starej Lesnej smeruje 12 príslušníkov zo Záchrannej brigády z Humenného a ďalší šiesti profesionáli z HaZZ v Kežmarku i dobrovoľníci zo Spišskej Belej. Škody budú odstraňovať na siedmich kusoch techniky vrátane UDS (univerzálny dokončovací stroj) a plávajúceho transportéra.

Pracovať budú predovšetkým na zastabilizovaní toku Studeného potoka. Starosta Starej Lesnej Ľubomír Lauf vo štvrtok uviedol, že koryto sa na niektorých miestach posunulo o osem až desať metrov a v podstate sa vytvorilo nové. „Zároveň budú robiť posilňovanie mostných objektov, ktoré voda poškodila,“ dodal operačný dôstojník. Počas štvrtka sa v obci vystriedalo 31 profesionálnych hasičov na 29 kusoch techniky a pomáhali im aj miestni dobrovoľní hasiči. Vykonávali protipovodňové aktivity a zároveň pomáhali s evakuáciou ľudí.

Problémy narobila voda aj v Tatranskej Javorine, časť Podspády, kde podmyla základy neobývaného domu a hrozí jeho zrútenie. Tiež tam poškodila mostný objekt na ceste I/66 na hlavnom ťahu smerom na Poľsko. Most bude podľa všetkého potrebné zrekonštruovať, momentálne tam dopravu zúžili do jedného jazdného pruhu. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili aj v meste Vysoké Tatry. Aj z týchto dôvodov vyhlásili vo štvrtok ráno mimoriadnu situáciu v celom okrese Poprad.

Veľké škody voda napáchala podľa lesníkov aj na turistických chodníkoch vo Vysokých Tatrách. Strhla niekoľko mostíkov, lávok i ciest, momentálne je preto Javorova a Bielovodská dolina pre turistov uzavretá. Nedá sa prejsť ani z Hrebienka na Zamkovského chatu a poškodené chodníky sú aj v Tichej a Kôprovej doline.

Škody po povodniach budú podľa všetkého ešte nejaký čas vyčísľovať, už teraz sa však lesníci i samosprávy zhodli, že budú vysoké.

Situácia sa stabilizovala aj na vodných tokoch a momentálne už žiaden z nich nedosahuje hladinu akéhokoľvek stupňa povodňovej aktivity. Výnimkou je rieka Dunajec v Červenom Kláštore, ktorá bola ráno na úrovni 1. stupňa povodňovej aktivity s hladinou 336 centimetrov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #prívalové dažde