SaS uvažuje nad virtuálnym účtom pre medikov, ministerstvo hľadá motiváciu

SaS navrhla, aby po skončení vysokej školy bol vytvorený virtuálny účet v hodnote štúdia absolventa. "Ak by šiel pracovať do zahraničia a do stanoveného času by sa nevrátil, tento účet by sa premenil na skutočný a prostriedky by musel do slovenského rozpočtu vrátiť," ozrejmila. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) v reakcii uviedlo, že hľadá pozitívne riešenia, ako motivovať absolventov lekárskych fakúlt zostať na Slovensku.

23.07.2018 16:00
Jana Cigániková, SaS, poslankyňa, NR SR Foto: ,
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Cigániková.
debata (102)

Virtuálny účet od SaS

„Slovenská republika je producentom lekárov pre Európsku úniu a svet, je preto načase uvažovať nad virtuálnym účtom za štúdium medicíny. Ak by absolvent medicíny odišiel po škole pracovať do zahraničia a nevrátil by sa do piatich rokov, jeho virtuálny účet by sa stal reálnym a musel by ho zaplatiť.“ Na pondelkovej tlačovej konferencii to vyhlásila opozičná poslankyňa Jana Cigániková (SaS) s tým, že študent by sa k takémuto postupu zaviazal ešte pred začiatkom štúdia.

SaS teda navrhla, aby po skončení vysokej školy bol vytvorený akýsi virtuálny účet v hodnote štúdia absolventa. „Ak by šiel pracovať do zahraničia a do stanoveného času by sa nevrátil, tento účet by sa premenil na skutočný a prostriedky by musel do slovenského rozpočtu vrátiť,“ ozrejmila.

Cigániková uznáva, že absolventom medicíny nemožno prikázať, aby zostali na Slovensku. „Ale nie je fér, že občania Slovenska, ktorých nemá kto liečiť, platia cez dane štúdium lekárov, ktorí napokon liečia v zahraničí. Účet za štúdium však nie je sám osebe systémovým riešením. Treba najskôr reálne zvýšiť konkurencieschop­nosť slovenského zdravotníckeho trhu práce. Teda merať a poctivo vyhodnocovať. Zároveň je potrebné vytvoriť možnosti, aby do zdravotníctva plynuli ďalšie zdroje, napríklad vytvorením možnosti pripoistenia. Tieto peniaze treba potom rozdeliť podľa potrieb pacienta,“ odporučila.

Sme producenti lekárov pre EÚ a svet

Podľa jej slov po vyše desiatich rokoch vládnutia si v Smere všimli, že potrebujeme viac študentov medicíny. „Lekárskym fakultám chcú dať dva milióny eur, aby prijali o 150 študentov viac. Jeden študent teda stojí 13.300 eur,“ povedala. Tu Cigániková poukázala na skutočnosť, že podľa Centra vedecko-technických informácií SR od roku 2010 do roku 2016 vyštudovalo na Slovensku 5368 lekárov vrátane zahraničných študentov. „Do praxe v zahraničí prišlo so slovenským absolventským diplomom v rokoch 2010 až 2016 celkovo 2572 lekárov. Je teda jasné, že sme producenti lekárov pre EÚ a svet,“ odkázala.

Na otázku, či je to voči medikom spravodlivé, ak absolventi iných profesií v prípade odchodu za hranice platiť za štúdium nemusia, Cigániková odvetila, že to treba brať ako opatrenie reformy zdravotníctva od SaS. „V zdravotníctve sú v dôsledku nedostatku odborníkov dosahy oveľa horšie, až smrť pacientov. To sa v prípade odchodu politológov či právnikov nestáva,“ doplnil poslanec Eugen Jurzyca (SaS).

Cigániková myslela aj na to, či takýto záväzok nespôsobí, že na Slovensku klesne záujem o štúdium medicíny a mladí pôjdu študovať napríklad do Českej republiky. „Je to o šikovnosti vlády. Ale ja budem hovoriť s českým ministrom zdravotníctva. Ak by si to osvojili aj oni, keďže im odchádzajú lekári do Nemecka, bolo by to pre nás menšie riziko,“ dodala.

Ministerstvo musí návrh podrobiť analýze

„Vítame konštruktívne návrhy, spomínaný návrh SaS však musíme podrobiť analýze, či je realizovateľný z právneho hľadiska z pohľadu EÚ o voľnom pohybe osôb,“ ozrejmila hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Podľa jej slov je nedostatok lekárov dlhoročným problémom na Slovensku a MZ intenzívne pracuje na systematických krokoch, aby sa ich počet postupne navyšoval. Jedným z takýchto krokov je napríklad zvýšenie počtu novoprijatých študentov na lekárske fakulty, čo sa stane už na začiatku najbližšieho akademického roka. Lekárske fakulty prijmú študentov, ktorí úspešne absolvovali prijímacie skúšky, ale skončili pod čiarou. MZ zároveň hľadá aj spôsoby a riešenia, ako v čo možno najkratšom termíne navýšiť počet študentov aj v odbore ošetrovateľstva.

Odborníci v regiónoch

Ďalším z krokov je aj rezidentský program, ktorého cieľom je dostať chýbajúcich odborníkov najmä do regiónov, kde sú najviac potrební. „Systémovým krokom na zvýšenie počtu lekárov je aj zjednodušený vstup na náš trh pracovníkov zo zahraničia, zjednodušujú sa administratívne podmienky tak pre lekárov ako aj sestry. Ministerstvo zdravotníctva zároveň kontinuálne pracuje na tom, aby sa podmienky na prácu pre lekárov a ostatných zdravotníkov zlepšovali. Nemocnice investujú z kapitálových výdavkov do rekonštrukcie a modernizácie, takisto sa môžu uchádzať o peniaze z eurofondov a investovať ich do oblastí, ktoré sú pre zdravotníkov a pacientov najviac potrebné,“ uviedla Eliášová s tým, že v nemocniciach sa zároveň dodáva nová prístrojová technika, kde vďaka centrálnemu obstarávaniu a dvojkolovej elektronickej aukcii sa nakupuje s výraznými úsporami.

Ministerstvo nechce limitovať absolventov

Ministerstvo školstva ohľadom návrhu SaS uviedlo, že vysokoškolský systém vzdelávania na Slovensku je budovaný v súlade s Bolonským procesom, ktorého jednotlivé princípy sa zakladajú aj na voľnom pohybe osôb v rámci európskeho priestoru. „Okrem toho náš systém vzdelávania na vysokých školách nepredpokladá také riešenia, ktoré by limitovali uplatniteľnosť absolventov na trhu práce, napr. ich zaviazaním zostať pracovať po skončení štúdia na Slovensku,“ dodal rezort.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #medici #SASKA