Marček je presvedčený o svojom práve navštíviť Krym

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Marček sa chce ísť pozrieť na Krym, aby vedel, či je skutočne vôla obyvateľov Krymu taká, že chcú patriť pod Rusko, alebo či je zásah Ruska do prejavu vôle ľudí taký, že im bránia v tom, aby Krym patril Ukrajine. Uviedol to vo svojom stanovisku. Či sa dozvie jedno, alebo druhé, bude po návrate o svojom zistení informovať občanov Slovenska.

24.07.2018 11:55
krym, ukrajina, vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci opúšťajú základňu v blízkosti Sevastopoľu na Kryme.
debata (59)

„Každý štát má svoje územie. Toto územie patrí ľuďom, ktorí na tomto území žijú. Ukrajina, Slovensko, Sýria, USA, Francúzsko, Španielsko, Veľká Británia, Turecko, Palestína, Izrael aj Rusko sú štáty, ktoré sú demokratické. Majú vytvorenú vládnu štruktúru riadenia a spravovania svojich území. Každá zo spomínaných krajín ale rešpektuje zásadu, podľa ktorej je vôla ľudí ten najvyšší princíp, podľa ktorého sú následne odvodené všetky ostatné právne normy,“ uviedol Marček.

Ruská anexia Krymu

Rusko anektovalo Krym na jar 2014. Moskva pôvodne odmietala, že na Krym prišli ruskí vojaci, potom tvrdila, že to boli vojaci na dovolenke. Na minulotýždňovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ruský prezident Vladimír Putin povedal, že „sme zorganizovali referendum,“ čím podľa analytikov priznal, že za anexiou stojí Kremeľ. Na situáciu odpovedala EÚ aj Rusko zavedením sankcií, ktoré neustále obe spoločenstvá predlžujú. Brusel aj Washington považujú Krym za ukrajinské územie a vyzývajú Rusko na zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #anexia Krymu #Peter Marček