Trestný právnik Kuruc o Kočnerovi: V hre bude možno kaucia

Známy trestný právnik a bývalý prokurátor Ladislav Kuruc si myslí, že podnikateľ Marián Kočner by mal šancu dostať sa z väzenia, ak by ponúkol kauciu.

25.07.2018 06:00
súd, Rusko, Kočner, Foto: ,
Marián Kočner na pojednávaní, po ktorom zostal vo väzbe. V pozadí jeden z jeho advokátov Michal Mandzák.
debata (17)

Môže sa Kočner po mesiaci vo vyšetrovacej väzbe dostať na slobodu?

O prepustenie môže obvinený žiadať kedykoľvek. Žiadosť sa dáva najskôr na prokuratúru a ak jej prokurátor nevyhovie, posunie to na súd. Ak by uviedol tie isté dôvody ako pri odvolaní na Najvyššom súde, nemá šancu. Spravidla sú tri mesiace ten čas, keď sa zvykne opätovne podávať žiadosť o prepustenie. Má sa za to, že za ten čas by mal vyšetrovateľ urobiť nejaké úkony. Pokračovanie v trestnej činnosti je dôvod väzby, ktorý môže trvať dlho, a neviem si predstaviť, aké dôvody by ponúkol Kočner, aby presvedčil prokurátora alebo sudcu, že v tom pokračovať nebude.

Sudca ponechal Kočnera za mrežami preto, lebo sú proti nemu vedené ďalšie tri trestné stíhania. Čiže ak sa v týchto veciach nič nezmenilo, nemá význam žiadať o prepustenie?

Museli by sa zmeniť konkrétne dôvody, ktoré sú uvedené v uznesení o vzatí do väzby a zakladajú obavu, že v trestnej činnosti bude pokračovať. Neviem, aké dôvody by ponúkol, aký posun by nastal v iných kauzách alebo či sú nejaké nové skutky, že by eliminoval tie konkrétne skutočnosti, ktoré obavu z pokračovania v trestnej činnosti zakladajú.

Je nejaké riešenie?

Myslím si, že väčšiu šancu by mohol mať na kauciu, ktorú mu v prípade dodržania stanovených podmienok vrátia. O tej by musel rozhodovať súd. Ak ju súd prijme, obava z pokračovania trestnej činnosti sa bude eliminovať.

Podľa čoho sa stanovuje výška kaucie?

Kaucia sa ukladá vo dvoch formách. Môže ju ponúknuť obvinený alebo niekto druhý. Ktokoľvek ju podá, súd skúma jeho majetkové pomery, podľa nich sa určuje výška kaucie. Sumu tiež môže určiť súd. V žiadosti o kauciu sa majú uviesť majetkové pomery žiadateľa. Závisí od súdu, či deklarované majetkové pomery bude skúmať, alebo nie. A, samozrejme, sa k tomu vyjadruje aj prokurátor. Človek, ktorý ponúka kauciu, by si mal byť vedomý, o aký trestný čin ide, aká je sadzba a že ak podmienky kaucie poruší, peniaze prepadnú. Výška kaucie by mala odzrkadľovať zábezpeku, že tomu, kto vyjde von, nebude jedno, že peniaze prepadnú.

Aká kaucia by mohla byť primeraná Kočnerovým majetkovým pomerom?

To si vôbec nedovolím povedať. V praxi som sa stretol už aj so 100-tisíc eurami.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #kaucia