Košický súd rozhodol o vydaní Vladimira G. na Ukrajinu

Krajský súd v Košiciach rozhodol o zmene väzby z predbežnej na vydávaciu pre Vladimira (Volodymyra) G., ktorý je na Ukrajine podozrivý z terorizmu a ďalších trestných činov.

27.07.2018 11:14 , aktualizované: 13:01
Košice Ukrajina súd terorizmus väzba vydávacia Foto:
Rozhodovanie na Krajskom súde v Košiciach o vydávacej väzbe pre Vladimíra G. (na snímke), občana Ukrajiny a Maďarska, podozrivého na Ukrajine z terorizmu a ďalších trestných činov.
debata (1)

Muža, ktorý má ukrajinské a maďarské občianstvo a trvalý pobyt v Košiciach, zadržala slovenská polícia na základe žiadosti Interpolu Kyjev. Vo väzbe je od 18. júna.

„Vyžiadaná osoba proti tomuto rozhodnutiu priamo na pojednávaní zahlásila sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd SR,“ uviedla hovorkyňa krajského súdu Anna Pančurová.

Vydávacia väzba začína plynúť od piatku a vykoná sa v Ústave na výkon väzby v Košiciach. „Súd neprijal ponúknutú záruku sestry vyžiadanej osoby, písomný sľub vyžiadanej osoby ani peňažnú záruku sestry vyžiadanej osoby ako náhradu za vydávaciu väzbu. Nenahradil vydávaciu väzbu ani dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ konštatovala hovorkyňa.

Vladimira G. zadržala slovenská polícia na základe žiadosti Interpolu Kyjev.

V metropole východu žil dva roky, údajne niekoľko metrov od policajnej stanice a vystupoval pod falošnou identitou Vladimír G. Polícia pri jeho zatýkaní použila mimoriadne opatrenia.

Hľadaný bol pre podozrenie zo spáchania trestných činov úmyselného ublíženia na zdraví, hrozby zabitia, ilegálneho držania rukojemníka, pre gangsterstvo, terorizmus, útok na verejných činiteľov či ďalšie trestné činy.

V minulosti mal dokonca zaútočiť na policajtov a policajné autá granátmi a samopalom. Podľa informácií TV JOJ mal teroristické skupiny zásobovať zbraňami.

Mužovi v prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 15 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Ukrajina #vydanie