Weisenbacher o kotlebovcoch: Fašisti nemajú v parlamente čo hľadať

Obžaloba poslancov ĽS NS je jasným dôkazom, že táto strana nie je demokratickou a v parlamente a v našej spoločnosti nemá čo hľadať, uviedol aktivista Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

27.07.2018 19:00
kotleba, 1488 Foto:
Marián Kotleba odovzdáva šek v hodnote 1488 eur.
debata

Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu. Veríte, že bude za extrémistické prejavy odsúdený?

To, že ju podal, je výrazný signál, že Marian Kotleba je jednoznačne predstaviteľom neonacizmu. Pri tomto konkrétnom prípade mám obavu, čo sa týka dôkazného bremena, pretože sa dá predpokladať, že obhajoba bude tvrdiť, že čísla na šekoch, ktoré rozdával, boli náhodné. Toto číslo je známe v neonacistických kruhoch, ale pre širokú verejnosť bolo minimálne do tejto kauzy úplne neznáme, bude preto asi aj problém verejnosti vysvetliť, v čom spočíva Kotlebov trestný čin.

Kotleba bude už tretím poslancom ĽS NS, ktorý sa postaví pred súd. Je to signál, že štátne orgány v prípadoch extrémizmu konajú aktívnejšie?

Celkom určite. Aj preto, že postup Najvyššieho súdu po podnete Generálnej prokuratúry vo veci možného rozpustenia ĽS NS trvá príliš dlho. Obávam sa, aby verejnosť neprišla k nejakému nesprávnemu dojmu, že je normálne mať fašistov v parlamente. Nie, nie je to normálne a fakt, že jednotliví poslanci sú stíhaní, je dôkaz, že to nie je štandardná demokratická strana a v našej spoločnosti ani v parlamente nemá čo hľadať.

Máme v oblasti postihovania extrémistov dostatočnú legislatívu?

Nie, pretože na Slovensku nie je protiprávne obhajovať alebo dokonca oslavovať tzv. Slovenský štát, teda hitlerovský satelitný režim, ktorý tu medzi rokmi 1939 až 1945 vyviezol do koncentračných táborov 60-tisíc občanov a občianok. A to v žiadnej inej krajine, ktorá bola počas druhej svetovej vojny okupovaná nemeckou armádou, alebo tam bola nainštalovaná kolaborantská vláda, nie je. Všade inde je to trestný čin. To je problém, ktorý si ťaháme od 90. rokov. Zostalo to, či už dierou v zákone, alebo s nejakým úmyslom, neošetrené.

Ako by sa teda mali zákony zmeniť?

Celkom určite by bolo treba do zákona dať, že nie je možné obhajovať alebo oslavovať tento režim. Koniec koncov dnes máme rôzne podujatia, ktoré majú dokonca v názve Jozefa Tisa, existuje spolok priateľov Jozefa Tisa. To je škandalózne. Ak by v Nemecku niekto chcel založiť spolok priateľov Adolfa Hitlera, tak by, samozrejme, založený nebol a takí ľudia by putovali do väzenia, dostali by nepodmienečný trest. A to platí aj o iných západných spoločnostiach, kde si uvedomujú toto riziko.

V súvislosti s bojom proti extrémizmu vznikli špecializované útvary v polícii, na prokuratúre aj na súde. Prispelo to k účinnejším opatreniam proti extrémistom?

Prvé signály sú dobré. V každom prípade vítame, že takéto útvary vznikli. Uvidíme, ako to bude pokračovať, pretože súdy na Slovensku majú tendenciu rozhodovať formálne, nie meritórne. Teda ak aj príde k nejakému postihu, tak väčšinou sa nájde procesný dôvod, alebo sa to prekvalifikuje a málokedy príde k odsúdeniu na nepodmienečné tresty za propagáciu extrémizmu a s tým súvisiace trestné činy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Peter Weisenbacher #fašisti