DPH klesne na ubytovanie, možno aj na jedlo

Domáca dovolenka môže od januára zlacnieť. V balíčku opatrení má koalícia na stole návrh na nižšie dane pre hotely či penzióny a neskôr možno aj pre reštaurácie či kúpele. Z ceny za izbu v slovenskom hoteli či penzióne by sa podľa pripravovaného opatrenia z dielne SNS mala platiť od januára budúceho roka 10-percentná daň z pridanej hodnoty (DPH) namiesto doterajšej dane 20 percent.

30.07.2018 14:04 , aktualizované: 18:08
tatry, pleso Foto:
Domáce dovolenky majú vďaka daňovým opatreniam vlády zlacnieť.
debata (39)

SNS chce podľa šéfa strany Andreja Danka osobitné sadzby DPH aj pre ďalšie oblasti. V hre sú podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Tibora Bernaťáka aj reštaurácie či služby v kúpeľoch. "Nie je to len 10 percentách na ubytovanie, chceme sa rozprávať nielen o stravovacích službách, ale aj o prídavných službách, ktoré by mali byť zdaňované osobitnou sadzbou, tak aby ten cestovný ruch na Slovensku fungoval,“ povedal. Okrem toho národniari pracujú na zmenách ohľadne sezónneho zamestnávania ľudí v cestovnom ruchu, dodal. O aké zmeny by išlo, však nekonkretizoval.

Rekreačné poukážky od januára 2019

Národniari chcú cez masívnu podporu domácich dovoleniek naliať do slovenského cestovného ruchu milióny eur. Okrem nižšej sadzby dane, by pomôcť mali aj takzvané rekreačné poukážky. Aj toto opatrenie chcú predložiť na septembrovú schôdzu parlamentu. Platiť by malo od januára budúceho roka. Slováci ich tak budú môcť využiť najskôr na poslednú zimnú či prvú jarnú lyžovačku. Dovolenkovať s rekreačným poukazom sa bude môcť len na Slovensku.

Poukážky by mali byť v sume 500 eur. Fungovať by mali podobne ako stravné lístky. Pričom zamestnanec by na ne prispel sumou 225 eur, zamestnávateľ by mu doložil 275 eur. "Na strane zamestnávateľa aj zamestnanca by boli tieto peniaze oslobodené od dane z príjmu a odvodového zaťaženia,“ povedal štátny tajomník rezortu dopravy Peter Ďurček.

Zväz cestovného ruchu (ZCR) SR včera uviedol, že víta aktívny záujem predsedu NR SR Andreja Danka o slovenský cestovný ruch a jednotnú prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí. Potenciál cestovného ruchu pre ekonomiku Slovenska je nezanedbateľný a pri nastavení lepších podmienok na podnikanie dokáže byť cestovný ruch jedným z pilierov slovenskej ekonomiky a motorom jej ďalšieho rastu. Prezident ZCR SR Marek Harbuľák zdôraznil, že cestovný ruch tvorí široké spektrum služieb, ktoré poskytujú tisíce živnostníkov, malých i stredných podnikateľov. „Služby v cestovnom ruchu je potrebné vnímať ako odvetvie, ktoré na seba viaže mnoho ďalších odvetví a služieb, počnúc produkciou farmárov až po digitálne služby IT spoločností,“ dodal Harbuľák.

Rekreačné poukážky by mali byť dobrovoľné rovnako ako len na jar schválené 13. a 14. platy postupne oslobodené od daní a odvodov. Vo firmách sa však zatiaľ veľmi neujali aj kvôli prísnym podmienkam. Národniari za tým vidia aj neskoré schválenie opatrenia, plný dosah sa má podľa nich prejaviť až na budúci rok. Práve vtedy nabehne ich plné oslobodenie od daní a odvodov, pre firmy by tak mohli byť atraktívnejšie, sľubuje si SNS.

Milióny z domácich dovoleniek

Príjmy z výberu DPH na ubytovanie boli vlani 44,3 milióna eur. Medziročne tak stúpli takmer o 17 percent. Hore ich ťahala vynikajúca dovolenková sezóna, ktorá na Slovensku patrila k rekordným. Krajinu vlani navštívilo 5,4 milióna turistov – teda o 7 percent viac ako v roku 2016. Pre zníženú sadzbu DPH by tak vypadla pravdepodobne polovica týchto príjmov. Spolu s dovolenkovými šekmi by tak budúci rok boli príjmy do štátnej kasy nižšie o 25 miliónov eur.

Nižšia sadzba DPH je pritom v členských krajinách pomerne bežná. Výnimkou je len Slovensko, Dánsko a Veľká Británia. Naopak, v Luxembursku je DPH na ubytovanie len v hodnote tri percentá. V Belgicku, Holandsku a Portugalsku 6 percent. V susednom Česku je to 15 percent. Na 10 z 13 percent má ísť DPH na ubytovanie v Rakúsku od novembra tohto roka.

Výpadok z rozpočtu na odvodoch a daniach vykryjú podľa šéfa parlamentu a predsedu SNS Andreja Danka zvýšené príjmy z cestovného ruchu. "Neskutočne to zdvihne príjem ubytovacích zariadení,“ povedal. V konečnom dôsledku malo byť opatrenie výrazne plusové – zarobiť by malo niekoľko miliónov, dodal šéf národniarov, ktorý si od neho sľubuje aj oživenie penziónov.

Návrat agentúry pre cestovný ruch?

Do budúcna chce SNS presadiť aj zriadenie úradu, ktorý by zastrešil slovenský cestovný ruch. Nateraz jeho propagácia aj financovanie spadá pod rezort dopravy, kam sa vlani presunula celá agenda po skončení fungovania Slovenskej agentúry pre cestovný ruch. Nový úrad by mal podľa Bernaťáka "systematicky vyhodnocovať a zabezpečovať funkčnosť cestovného ruchu“.

Cestovný ruch patrí zatiaľ k menej zaujímavým odvetviam vzhľadom na jeho príspevok do štátnej kasy. Pracuje v ňom 160-tisíc ľudí. Na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) sa priamo podieľa len 2,3 percentami, nepriamo ďalšími šiestimi percentami. V Chorvátsku je to na porovnanie vyše štvrtina.

Okrem toho SNS zverejnila plány na zníženie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb na 15 percent. Strana chce najprv analyzovať všetky možnosti. Otázna je nateraz aj podpora koaličných partnerov.

V rámci koalície chce Most-Híd pre zmenu zdvojnásobiť daňový bonus na deti do 6 rokov. Štátnu kasu by to odľahčilo o 70 miliónov eur ročne. Ďalší z jeho návrhov cieli tiež na deti – ide o školské autobusy zadarmo za ďalších približne 10 miliónov eur.

Najsilnejšia koaličná strana Smer predstavila zámer poskytnúť obedy pre školopovinné deti zadarmo. Opatrenie, ktoré má podporu v koalícii, by malo vyjsť na 106 miliónov eur ročne. Smer navrhol aj štedrejšie vianočné príspevky pre dôchodcov.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus #Andrej Danko