Rómsky holokaust nesmie upadnúť do zabudnutia, pripomenú ho viaceré podujatia

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz položí vo štvrtok v Barci v okrese Rimavská Sobota veniec ako symbolickú spomienku na všetky obete nielen rómskeho holokaustu na Slovensku. Práve na druhého augusta pripadá výročie zavraždenia vyše tisícky Rómov v koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka.

01.08.2018 11:25
Osvienčim, holokaust, pracovný tábor,... Foto:
Koncentračný tábor Auschwitz bol nacistický koncentračný tábor založený v okupovanom juhozápadnom Poľsku, pri meste Osvienčim.
debata

"O systematickom vyvražďovaní Rómov sa hovorí veľmi málo. To však neznamená, že rómsky holokaust neexistoval. Rovnako to neznamená, že by sme naň mali zabudnúť. Potrebujeme si pripomínať všetky obete nacistických vyhladzovacích táborov, ktoré si len na Slovensku vyžiadali vyše 21-tisíc ľudských životov. O to viac, že žijeme v dobe, keď sa viaceré skupiny občanov, vrátane niektorých poslancov parlamentu snažia o neopodstatnenú glorifikáciu Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945, ktorá svojich občanov do vyhladzovacích táborov posielala,“ povedal Ravasz.

Rómsky holokaust si v týždni od 6. do 10. augusta pripomenú aj regionálne kancelárie Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity. V spolupráci s občianskymi združeniami Roma Markušovce a Spolu Slovensko sa budú konať viaceré spoločné stretnutia s rómskymi ženami v Markušovciach, Dlhých Strážach, Levočských Lúkach, Spišskej Novej Vsi, v lokalite Hájik a Podskala. „Tu všade si pripomenieme osudy Rómov počas Druhej svetovej vojny a ich masové vyvražďovanie v koncentračných táboroch,“ vysvetlil splnomocnenec. Rómskemu holokaustu bude venovaná aj spomienková udalosť v Prešove, spojená s výstavou fotografií a informácií pre verejnosť. Konať sa bude na Starej Tehelni 8. augusta v čase od 13:00 do 15:00.

„Aj týmto krokom chceme poukázať, kam až môže zájsť rasová nenávisť a systematické podnecovanie negatívnych spoločenských nálad. Práve tie totiž môžu viesť ľudí k hrozným činom, od individuálnych akcií, ako bol nedávny útok na Rómov v Žiline, až po masové vyvražďovanie,“ dodal Ravasz

Rómsky holokaust

V rokoch 1939 až 1945 v Európe zomrelo približne 300-tisíc až 500-tisíc Rómov. „Rómovia zo Slovenska neboli deportovaní do vyhladzovacích táborov, k ich perzekúciám dochádzalo predovšetkým na našom území, či už zaradením do pracovných útvarov alebo priamou likvidáciou predovšetkým po potlačení SNP,“ informovalo občianske združenie In Minorita.

Jeden z najväčších koncentračných táborov, v ktorom boli internované celé rómske rodiny, bol v Auschwitz-Birkenau v dedine Brezinka (nem. Birkenau) neďaleko poľského mesta Osvienčim (nem. Auschwitz). Bolo tam deportovaných približne 2,5 milióna ľudí a odhaduje sa, že asi 1,1 milióna tam zahynulo, pričom 900-tisíc zavraždili hneď po príchode.

V noci z 2. na 3. augusta 1944 bolo pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Osvienčime – Brezinke zavraždených 2 900 Sintov a Rómov. Nacisti ich usmrtili v plynovej komore, prevažná časť obetí boli starí a chorí ľudia a matky s deťmi.

Pamiatku týchto obetí si európski Rómovia uctievajú každoročne 2. augusta počas pamätného Dňa rómskeho holokaustu.

Kým Židia na likvidáciu svojho národa používajú slovo holokaust, ktoré v gréčtine znamená spálenie, Rómovia svoju cielenú likvidáciu v koncentračných táboroch označujú rómskym slovom poraimos, čo znamená požieranie.

debata chyba
Viac na túto tému: #rómsky holokaust