Bude to pekelný týždeň, uľaví sa nám až počas víkendu

Je vám horúco? Bude ešte viac! V posledných dňoch na juhu Slovenska teploty neklesli pod tridsať stupňov a tento trend vyvrcholí okolo stredy budúceho týždňa. Od páľavy by sme si mali oddýchnuť až niekedy na budúci víkend.

04.08.2018 08:00
pocasie, teplo, kupanie Foto: ,
Stráviť najbližšie dni pri vode bude zrejme jedna z možností, ako prežiť najbližšie dni v zdraví.
debata (11)

Vlna horúčav, ktoré zasiahli Slovensko, prišla z juhozápadnej Európy. Ak sa u nás sťažujeme na vysoké teploty, tam to platí dvojnásobne. Vôbec najhorúcejšie je v oblasti Španielska a Portugalska, kde sa teploty v týchto dňoch môžu blížiť až k 48 stupňom a atakovať môžu dokonca európsky teplotný rekord. Ten je zatiaľ pripisovaný gréckym Aténam, kde 10. júla 1977 namerali práve hodnotu 48 stupňov.

Ak má v týchto dňoch niekto pocit, že je mimoriadne horúco, dokonca až rekordne teplo, mýli sa. Vlani 2. augusta dosiahla najvyššia denná teplota v Senici 38,8 stupňa, o dva dni neskôr namerali v Rimavskej Sobote 38,5 a 6. augusta v Gabčíkove 38,2 stupňa.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavol Faško konštatuje, že veľmi teplo je aj v Nemecku. Tam už pred niekoľkými dňami namerali vyše štyridsiatky. Teplo je dokonca aj v oblasti Škandinávie. No o čosi teplejšie ako u nás bolo aj v susednom Česku, zdá sa však, že ich dobehneme. „V juhozápadnej Európe teploty počas budúceho týždňa klesnú a horúci vzduch sa posunie bližšie k nám, takže niekedy okolo stredy ho pocítime aj my,“ upozornil Faško.

Všeobecne sa odporúča v čase najväčšej horúčavy nevychádzať von, zatemniť okná a dodržiavať pitný režim. A keď už treba vyjsť do rozpálených ulíc, tak len s pokrývkou hlavy, v ľahkom oblečení a fľašou vody na dosah. Ak dôjde k zdravotným ťažkostiam v dôsledku prehriatia, treba pacienta preniesť do chladnejšieho prostredia a podávať mu tekutiny po malých dúškoch, ideálne čistú vodu.

V prípade zhoršenia zdravotného stavu je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať. Podľa Aleny Krčovej zo Zdravotnej záchrannej služby vo štvrtok vyšli k 84 pacientom, ktorí skolabovali v dôsledku horúčav. „Najviac výjazdov sme zaznamenali v Prešovskom kraji, kde pomáhali záchranári 20 pacientom, naopak, najmenej v Banskobystrickom kraji. Tam potrebovalo pomoc päť pacientov. V Žilinskom a Bratislavskom kraji skolabovalo z tepla zhodne po 12 pacientov, v Nitrianskom kraji 11, v Košickom kraji a Trenčianskom kraji zhodne po deväť a v Trnavskom kraji šesť pacientov,“ uviedla pre agentúru SITA.

Nemali by sme však zabúdať ani na ochranu zvierat pred slnkom. Neprechádzajte sa so psami počas najväčších horúčav, nenechávajte ich v rozhorúčených autách a nezabudnite, že aj domáce zvieratá musia dodržiavať pitný režim.

Klimatológ hovorí, že v uplynulom týždni padol aj doterajší teplotný rekord tohto leta, ktorý patril Senici. Tam 21. júla namerali 33,8 stupňa. „Už to neplatí, pretože 30. júla dosiahla teplota v Podhájskej 35,3 stupňa. K tejto hodnote sa blížili aj v Holíči, kde vo štvrtok vystúpila teplota na 34,9 a deň predtým v Žihárci na 34,6 stupňa,“ pripomenul Faško. Len vďaka oblačnosti a búrkam neukazoval teplomer vyššie čísla.

Podľa Faška prinášajú horúčavy z týchto dní ešte jednu zaujímavosť. Je ňou nepretržitý výskyt tropických dní. Od roku 1951 sa najdlhšia séria po sebe nasledujúcich tropických dní viaže k roku 1994, na prelome júla a augusta ich bolo devätnásť. V súčasnom období by mohol byť tento rekord vážne atakovaný. Podľa Faška séria tropických dní na bratislavskom letisku, v Hurbanove, Dudinciach a Nitre trvá už od 23. júla, teda dvanásť dní. A vyzerá to tak, že sa nepreruší minimálne do budúceho víkendu.

Ak má v týchto dňoch niekto pocit, že je mimoriadne horúco, dokonca až rekordne teplo, mýli sa. Vlani 2. augusta dosiahla najvyššia denná teplota v Senici 38,8 stupňa, o dva dni neskôr namerali v Rimavskej Sobote 38,5 a 6. augusta v Gabčíkove 38,2 stupňa.

Ako bude

  • Sobota 4. augusta – Jasno až polooblačno. Veľmi teplo. Denné teploty 31 až 36 stupňov.
  • Nedeľa 5. augusta – Polooblačno až oblačno. Veľmi teplo. Nočné teploty 21 až 16, denné 29 až 34 stupňov.
  • Pondelok 6. augusta – Malá, prechodne zväčšená oblačnosť. Teplo. Nočné teploty 20 až 15, denné 28 až 33 stupňov.
  • Utorok 7. augusta – Jasno až polojasno. Teplo. Nočné teploty 19 až 14, denné 27 až 33 stupňov.
  • Streda 8. augusta – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Veľmi teplo. Nočné teploty 20 až 15, denné 28 až 34 stupňov.

(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #extrémne horúčavy #teplé počasie