Pellegrini po stretnutí s Kiskom: Šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov dočasne končí

Vláda urobí všetko pre to, aby sa okamžite prešetrili okolnosti únosu vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha. Po pondelkovom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom to vyhlásil premiér Peter Pellegrini (Smer) s tým, že o tom uistil aj hlavu štátu.

06.08.2018 13:49 , aktualizované: 14:40
pellegrini Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini hovoril o kauze uneseného Vietnamca s prezidentom Andrejom Kiskom.
debata (28)

„Vláda pod mojím vedením, ako aj každý jej člen urobí všetko pre to, aby sme dôkladne prešetrili všetky informácie, ktoré sú zverejňované. Myslím si, že len skutočná pravda je jediným možným riešením tejto situácie, ktorej momentálne čelíme,“ povedal Pellegrini. Ako poznamenal, „nie je prípustné, aby sme žili v takomto vákuu, aby sme čo najskôr nemali na stole výsledky vyšetrovania“.

Premiér súhlasí, že v kauze ide aj o dobré meno Slovenska a dobré zahraničné vzťahy s partnermi. „Prezidenta som uistil, že budem vyvíjať také aktivity, ktoré umožnia čo najskôr vyšetrenie týchto všetkých udalostí, aby sme mali na stole nie dohady, nie domnienky, nie nejaké články, ale aby sme mali na stole holú jasnú pravdu, nech už bude akákoľvek,“ doplnil Pellegrini.

O prípade sa chystá hovoriť aj s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer). Pevne verí, že vyšetrovanie preukáže jeho medializované vyjadrenia, v ktorých vedomú účasť Slovenska na únose odmieta. „Myslím, že je aj v záujme pána ministra čo najskoršie vyšetrenie týchto vecí, aby sa potvrdila jeho verzia,“ skonštatoval.

Pellegrini avizoval, že pokiaľ by sa preukázalo, že vietnamská strana zneužila „pohostinnosť“ Slovenska, bude to mať tvrdý dosah na vzájomné bilaterálne vzťahy. „Nemôže to ostať bez povšimnutia,“ vyjadril sa.

Informoval tiež, že ministerka vnútra Denisa Saková pozbavuje služby šéfa Úradu na ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčiroviča a to až do vyšetrenia okolností únosu vietnamského podnikateľa. Podľa premiéra tento krok prispeje k tomu, aby nemal nikto pocit, že dochádza k ovplyvňovaniu a aby nemohlo byť spochybňované. Ministerka podľa premiéra zároveň podniká kroky, aby mohli byť zbavení mlčanlivosti okrem policajtov aj všetci tí, ktorí boli v lietadle či v hoteli Bôrik.

Premiér zároveň odmietol zlyhanie slovenských spravodajských služieb.

Hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov dodal, že na základe žiadosti orgánov činných v trestnom konaní budú zbavení mlčanlivosti príslušníci úradu v prípade medializovaných informácií o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu.

„Po vzájomnej dohode s Generálnou prokuratúrou SR zároveň sekcia kontroly a inšpekčnej služby MV SR začne vo veci vykonávať úkony trestného konania. Úkony budú vykonávané pod aktívnym dozorom prokurátorov Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorí sa ich osobne zúčastnia z dôvodu zabezpečenia maximálnej objektivity a zákonnosti,“ povedal Lazarov.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca