Analytik Baránek: Nie je to Sakovej kauza

Žiadať odstúpenie ministerky vnútra Denisy Sakovej je predčasné, únos sa navyše nestal počas jej úradovania, a teda to nie je jej kauza. V reakcii na vystúpenie Andreja Kisku to povedal politický analytik Ján Baránek. Zároveň však pripustil, že rétorika ministerstva vnútra skutočne stojí na strane exministra Roberta Kaliňáka.

06.08.2018 20:00
debata (99)

Čakali ste, že bude prezident Kiska nepriamo žiadať hlavu ministerky Sakovej?

Áno, čakal som to, lebo on už pri jej nominácii vyjadril istú nespokojnosť. Teraz to len zopakoval a dal do kontextu únosu.

Ministerka je vo funkcii len pár mesiacov. Je legitímne pri tejto kauze, ktorá sa stala pred rokom, žiadať jej odvolanie?

Nie je to jej kauza, to treba objektívne povedať. Hoci bola štátnou tajomníčkou, nie je to jej kauza, nestalo sa to za jej ministrovania. Na to, aby sa potvrdilo, že sa ministerstvo naozaj snaží zavádzať, je ešte veľmi skoro. Možno má prezident viac informácií, no mne sa zdá byť priskoro na takéto tvrdenia. Prezident zrejme reaguje na vyhlásenia, ktoré dáva ministerstvo vnútra cez tlačový odbor. A tie sú naozaj evidentne v prospech Kaliňáka.

Ani jedna z koaličných strán nežiada odstúpenie Sakovej. Môže ju napriek tomu prípad pripraviť o stoličku?

Pokiaľ na to nebudú tlačiť koaliční partneri, prezident nemá silu, aby niečo také vyvolal. Takže si to nemyslím. Situácia by bola iná, ak by o tom začali hovoriť aj koaliční partneri.

Črtá sa v Smere nejaký možný nástupca Sakovej vo funkcii ministra vnútra?

Určite, samozrejme. Ministerstvo vnútra nemôže stáť a padať s jedným človekom. Možno by som aj vedel konkrétne mená, ale nie je moja kompetencia o tom hovoriť.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár v rozhovore pre Rádio Patria povedal, že ak sa potvrdia medializované informácie, nevie si predstaviť ďalšie pôsobenie v tejto koalícii. Hrozí pád vlády?

Béla Bugár toho už nahovoril tak veľa, že niekedy neviem, čo myslí vážne a čo iba ako vyhrážku. Takže si zatiaľ počkajme, lebo naposledy nás veľmi prekvapil, tak aby sme nerobili v prípade Bugára unáhlené závery. Budem radšej vo vyjadrení opatrný. Ťažko povedať, do akej miery je to snaha o vyvolanie tlaku, alebo či je to reálna hrozba.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Baránek #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca