Kauza únosu: Zatiaľ samé otázky bez odpovedí

Otázniky, pochybnosti a dve strany, ktoré ponúkajú protichodné tvrdenia. V kauze údajného únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha slovenským vládnym špeciálom je otvorených veľa otázok. Tieň podozrenia padá aj na bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). Svoju nevinu sa rozhodol dokázať testom na detektore lži. Viac svetla do prípadu možno vnesie 14 policajtov, ktorých má dnes rezort vnútra zbaviť mlčanlivosti.

07.08.2018 19:11
kalinak robert Foto: ,
Robert Kaliňák
debata (113)

Kauza zatiaľ ponúka minimálne dve verzie. Jednu priniesol Denník N, druhú ministerstvo vnútra. Otázniky sa vynárajú najmä okolo toho, či boli štátne orgány do celej veci zapletené, alebo nie. Verzia denníka, ktorá sa opiera o výpovede slovenských policajtov, ktorí mali byť priamo pri incidente, naznačuje, že na únose sa mohol podieľať aj vtedajší minister vnútra a súčasný poslanec parlamentu Robert Kaliňák (Smer). On, ako aj jeho bývalý rezort, to popierajú. Podľa nich mohlo byť Slovensko v tejto kauze zneužité.

Vietnamec sa mal dostať do nášho špeciálu ako súčasť vietnamskej delegácie, ktorá bola vlani v júli v Bratislave. K lietadlu ho malo doviezť auto, ktoré malo byť v diplomatickej kolóne. Muža uniesli za bieleho dňa z Berlína, kde žiadal o politický azyl. Do Bratislavy ho mali previezť cez Česko dodávkou.

Medializované správy hovoria o tom, že vietnamskí predstavitelia mali žiadať od veliteľa kolóny vietnamskej delegácie, aby zaradil ešte jednu dodávku. V tej mal byť unesený Vietnamec, dobitý a pod vplyvom drog. Rezort vnútra tvrdí, že to nie je pravda a vietnamskí predstavitelia nič také nežiadali. Denník spomínal aj riaditeľa protokolu Radovana Čuláka. Ten mal vraj policajtom povedať, že Vietnamca treba preložiť z českej dodávky do policajnej. Jeho stav mal okomentovať slovami, že sa muž opil a spadol zo schodov. Aj tieto tvrdenia ministerstvo vnútra popiera, rovnako ako Čulák, ktorý uviedol, že si počas návštevy vietnamskej delegácie nič podozrivé nevšimol a nevidel ani nikoho zbitého či omámeného. Celá vec tak zatiaľ stojí v rovine tvrdenie proti tvrdeniu.

Odpovede môže dať len nezávislé vyšetrovanie

Advokát Roman Kvasnica zdôraznil, že odpovede na všetky tieto otázky môže dať len nezávislé vyšetrovanie. „Otázka číslo jeden je, či je dôvodné podozrenie, že bol na území Slovenskej republiky spáchaný trestný čin. Podľa mňa tu dôvodné podozrenie je, minimálne, že došlo k obmedzeniu osobnej slobody niekoho. Pokiaľ je tu takéto dôvodné podozrenie, ako druhý bod prichádza začatie trestného stíhania a vykonanie vyšetrovania, ktoré podozrenie vylúči alebo potvrdí,“ vysvetlil právnik.

Podľa jeho slov nemá vôbec zmysel uvažovať o hodnotení tohto problému takým spôsobom, že ide len o tvrdenie proti tvrdeniu. „To by bolo namieste vtedy, ak by tu nebolo podozrenie zo spáchania trestného činu. Akonáhle toto podozrenie je, tak nikto, ani novinári, ani právnici, ani politici nemôžu suplovať orgány činné v trestnom konaní. Treba dať priestor nezávislému vyšetrovateľovi, ktorý vykoná úkony podľa trestného poriadku a osoby, ktoré prichádzajú do úvahy, budú poučené ako svedkovia o povinnosti vypovedať pravdu. Potom sa rozhodne, či je podozrivá nejaká osoba dôvodne, aby jej bolo vznesené obvinenie, alebo sa trestné stíhanie zastaví, alebo preruší, ak sa nezistí páchateľ,“ dodal Kvasnica.

Bol zapísaný alebo nie?

Ďalšia nejasnosť panuje okolo toho, či bol unesený Vietnamec zapísaný v Schengenskom informačnom systéme. Ten slúži na evidenciu osôb, ktoré vstupujú do alebo vystupujú zo Schengenského priestoru. Obsahuje tiež informácie o hľadaných či nezvestných osobách, podozrivých, vyhostených alebo trestne stíhaných ľuďoch.

Kaliňák tvrdil, že Vietnamec v zozname nebol a ani teraz tam nefiguruje. Podľa medializovaných informácií však nemecká polícia Trinh Xuan Thanha do zoznamu hľadaných osôb zapísala, no keďže sa už nachádza vo Vietname, z databázy bol vyradený. Tvrdí to denník SME, ktorý zverejnil dokumenty, ktoré to majú dokazovať.

Na Slovensku zodpovedá za dáta v systéme národná ústredňa SIRENE. Denník Pravda sa na tento útvar obrátil s otázkami, či bol človek menom Trinh Xuan Thanh niekedy zaradený do databázy, kedy presne to bolo a kedy bol vyradený. Odpovede sme zatiaľ nedostali. Kaliňák v pondelok vysvetlil, že ak niekto v inej krajine stiahne z databázy hľadanú osobu, na Slovensku v zozname takúto úpravu nevidia, viditeľný je len aktuálny stav.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár tento pondelok uviedol, že medializované informácie preveria, a nevylúčil, že môže byť v tejto veci začaté trestné stíhanie. Ministerstvo vnútra včera oznámilo, že dnes bude zbavených mlčanlivosti 14 osôb. Ide o ľudí, ktorí môžu o prípade poskytnúť relevantné informácie. Rezort zároveň oznámil, že ku konkrétnym okolnostiam návštevy vietnamskej delegácie sa vyjadrovať nebude, keďže vec momentálne prešetrujú slovenské orgány činné v trestnom konaní.

Kaliňák ukázal výsledky z polygrafu

Exminister Kaliňák opakovane odmieta, že by mal s únosom čokoľvek spoločné. Aby to dokázal, absolvoval v pondelok test na detektore lži, ktorý podľa jeho slov dokázal, že neklame. Kaliňák odpovedal celkovo na 12 otázok, štyri z nich sa týkali priamo únosu Vietnamca: „Vedeli ste v čase návštevy vietnamského ministra o únose občana Vietnamu v Nemecku? Pomáhali ste organizovať únos občana Vietnamu? Dávali ste pokyny zamestnancom ministerstva vnútra, aby pomáhali organizovať únos občana Vietnamu? Mali ste informáciu o tom, že omámený a zbitý občan Vietnamu bol preložený do auta kolóny delegácie vietnamského ministra?“

Na všetky štyri otázky odpovedal „nie“. Prístroj tieto odpovede vyhodnotil ako „pravdepodobne pravdivé“. Exminister zdôraznil, že takéto spojenie predstavuje v testoch najvyššiu možnú známku pravdivosti. Výsledky však majú len pravdepodobný charakter a nemajú žiadnu právnu účinnosť, ako dôkaz pri prípadom vyšetrovaní by tak neobstáli.

Kaliňák priznal, že pri dvoch odpovediach mal výsledok „pravdepodobne nepravdivé“. Išlo však o kategóriu kontrolných a neutrálnych otázok. „Na otázku, či som sa bál, že sa stane chyba pri tomto teste, som odpovedal "nie“. Ale prístroj ukázal, že asi nie som taký hrdina. Na otázku, či som niekedy urobil niekomu niečo zlé, som odpovedal podobne, a odpoveď bola hraničná, ale prístroj ju vyhodnotil takisto. Asi ako každému, či už v súkromnom, alebo pracovnom živote sa niečo také mohlo prihodiť," objasnil ďalej poslanec a vyzval redakciu Denníka N, „aby sa rovnako zodpovedne postavila k tejto téme, pretože doteraz žiadnym spôsobom nepreukázala dôveryhodnosť zverejňovaných informácií“.

Súčinnosť rezortu vnútra pri vyšetrovaní

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) sa dnes stretne s nemeckým veľvyslancom na Slovensku. „Okrem iného by ho osobne rada ubezpečila, že rezort vnútra poskytne pri vyšetrovaní tejto veci maximálnu súčinnosť, tak ako ju doteraz poskytoval nemeckým vyšetrovacím orgánom,“ informoval hovorca Petar Lazarov. Ministerka by mala mať v krátkej budúcnosti schôdzku s nemeckým ministrom vnútra. Kedy sa tak stane, zatiaľ nie je známe.

S nemeckým veľvyslancom Joachimom Bleickerom rokoval včera prezident Andrej Kiska. „Prezident veľvyslanca informoval, že Slovensko začalo robiť potrebné kroky, aby objasnilo podozrenie zo zapojenia slovenských štátnych orgánov do únosu občana Vietnamu,“ informoval Kiskov hovorca Roman Krpelan. Kiska už stihol do kauzy pripliesť politiku, v pondelok nepriamo vyzval na odchod ministerku vnútra Sakovú a skritizoval štátne orgány. Nahneval tým generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý mu ostro odkázal, že jeho slová nemajú nič spoločné s realitou a boli zamerané na politické ciele. Kiska na toto vyjadrenie Čižnára nereagoval.

Zatiaľ čo slovenské orgány činné v trestnom konaní ešte len začínajú zbierať informácie, opozícia už plánuje predčasné voľby. Opozičná SaS včera vyzvala Bélu Bugára, aby so svojou stranou Most-Híd opustil koalíciu. Bugár zatiaľ vyčkáva, ako dopadne vyšetrovanie. „Most-Híd aj bez výzvy opozície presne vie, čo má robiť. Od začiatku prípadu sa namiesto naháňania politických bodov sústreďuje na podstatu – urýchlené konanie a dôkladné vyšetrenie podozrení pri únose vietnamského občana. Nič viac a nič menej. Naďalej budeme postupovať rozvážne v záujme objektívneho vyšetrenia celého prípadu,“ tlmočila stanovisko strany jej hovorkyňa Klára Debnár. Bugár však v pondelok vo vysielaní Rádia Patria naznačil, že ak sa podozrenia preukážu, mohlo by to znamenať jeho odchod z vlády.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Robert Kaliňák #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca #SASKA