Alergici si ani cez leto neoddýchnu

Ľudia alergickí na peľ inváznych rastlín aj spór húb by aj v týchto dňoch mali byť na pozore. V ovzduší sa nachádza množstvo peľu lipnicovitých tráv, pŕhľavovitých a mrkvovitých rastlín, štiavu, chmeľu, ale aj peľ paliny či ambrózie, ktoré patria medzi najsilnejšie peľové alergény. Alergikom môžu poriadne znepríjemniť život. Objaviť sa môže slzenie, škrabanie v krku či sekrét z nosa.

09.08.2018 07:00
alergie, muž, kýchanie, Foto:
V ovzduší sa nachádza množstvo peľu invazívnych rastlín, hlavne paliny a ambrózie.
debata (1)

Ľudia alergickí na pele si nateraz neoddýchnu. Upozorňuje na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby na Slovensku. V ovzduší v týchto dňoch dominuje viac peľ paliny. V posledných dňoch ho najviac namerali v Banskej Bystrici, v Žiline, v Nitre a v Bratislave. Pokiaľ nebude pršať, rozšíri sa aj peľ ambrózie.

„Prognózu peľovej situácie na tieto a nasledujúce dni preto ovplyvní hlavne počasie,“ povedala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici. V dňoch bez dažďa bude hojne peľu bylín s najväčším zastúpením peľu pŕhľavovitých a tráv. Lafférsová uviedla, že sa zvýšia denné koncentrácie peľu najvýznamnejších alergénov leta – paliny a ambrózie spolu s trávami, ktoré sú a niekoľko týždňov ešte aj budú najvýznamnejším a najsilnejším alergénom. „Počas búrok a inej zrážkovej činnosti bude dochádzať k poklesu ich peľu v ovzduší,“ poznamenala s tým, že stúpajúcu tendenciu však budú mať zas denné koncentrácie spór plesní.

Palina aj ambrózia sú buriny, ktoré rastú voľne pri cestách

Obe invázne rastliny palina aj ambrózia sú buriny, ktoré rastú voľne pri cestách, ale aj v parkoch, záhradách či vo dvoroch. Alergológovia poukazujú na to, aby sa ľudia na sídliskách aj obce týchto rastlín zbavovali pravidelným kosením. Pre alergika je najhoršia tá časť dňa, keď sa v ovzduší nachádza najvyššia koncentrácia peľových zŕn, a to je v čase od 8. do 18. hodiny. Polovica leta je čas, keď by mal byť alergik podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre klinickú imunológiu a alergológiu Petra Pružinca nastavený na liečbu. „Ak v týchto dňoch pociťuje človek škrabanie v krku alebo mu slzia oči, môže ísť o virózu, ale aj o nového ešte neliečeného alergika,“ pripomenul odborník s tým, že ak má človek klinické príznaky po prvý raz, mal by navštíviť alergológa, ktorý ho vyšetrí a nasadí mu liečbu.

Samoliečbu Pružinec neodporúča, postihnutý nemusí vedieť, že ide o alergiu. Napríklad vírusový zápal dýchacích ciest má podľa neho rovnaké prejavy ako alergia a tie vie rozlíšiť len lekár. Ak ide o sezónnu alergiu, tak liečbu by mal alergik dodržiavať po celú sezónu.

Počty alergikov v rozvinutých krajinách vrátane Slovenska epidemicky rastú. Uvádza to Národné centrum zdravotníckych informácií. "Každé tretie dieťa vo veku do 15 rokov trpí nejakou formou alergie. Na porovnanie, pred sto rokmi sa o alergii hovorilo len v prípade 1 zo 100 ľudí,“ zdôraznil hovorca centra Boris Chmel. Na Slovensku podľa neho máme viac ako 1,02 milióna ľudí, ktorí s alergiou navštívili lekára, čiže je to každý piaty Slovák. Chmel dodáva, že v Európe sa na alergológov obracia viac ako 150 miliónov obyvateľov ročne, pričom nárast alergií je enormný najmä u detí. Predpokladá sa, že v roku 2025 dosiahne v Európe počet alergikov 50 percent populácie.

Alergia podľa odborníkov nie je choroba, ale porucha, počas ktorej imunitný systém reaguje prehnane na neškodnú látku, vyhodnotí ju ako rizikovú a spustí obrannú reakciu. Okrem detí sa môže objaviť aj u dospelých. Nie je výnimočné, ak sa alergia prvýkrát objaví po štyridsiatke či päťdesiatke.

Liek, ktorý by vyliečil alergiu, neexistuje

Podľa Pružinca sa môže prejaviť na dýchacích cestách, na koži aj v tráviacom trakte, ale aj na srdcovo-cievnom aparáte a od toho sa odvíjajú aj klinické príznaky. Či už je to škrabanie v krku, slzenie očí, smrkanie, ale aj vyrážky či hnačky.

„Liečba alergií je nevyhnutná vždy, hoci liek, ktorý by vyliečil alergiu, neexistuje, lekári sa len snažia zmierňovať príznaky a prejavy,“ povedal Pružinec. Základom je farmakologická liečba antihistaminikami a kortikosteroidmi vo forme tabliet, kvapiek alebo sprejov do nosa a kvapiek do očí alebo ich kombinácia. Ak sa alergia nelieči, môže viesť ku komplikáciám, napríklad prechádza do astmy, ktorej liečba je komplikovanejšia a nákladnejšia. Nebezpečenstvo alergie je tiež v tom, že organizmus vynakladá energiu na boj s alergénom, čím sa oslabuje. V prípade inej vážnejšej choroby imunitný systém už nemusí zabrať.

Počet alergikov evidovaných v ambulanciách klinickej imunológie a alergiológie
osoby podľa veku a pohlavia počet evidovaných osôb k 31. 12. daného roka
pohlavie veková skupina 2016 2015 2014
muži do 1 roka 3 715 3 755 4 068
muži 1– až 5-roční 40 706 39 179 40 643
muži 6– až 18-roční 122 401 114 012 112 209
muži 19+ 267 844 253 761 241 116
ženy do 1 roka 3 089 3 240 3 439
ženy 1– až 5-ročné 34 692 33 652 33 887
ženy 6– až 18-ročné 105 766 99 317 100 501
ženy 19+ 442 900 415 377 391 626
Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #plesne #peľ #palina #alergici #alergény #ambrózia #invazívne rastliny #peľová situácia