Žena zo spievajúceho domu zostáva vo väzbe

Majiteľka neslávne známeho spievajúceho domu v Štúrove je v preventívnej väzbe. Na krku má obžalobu z nebezpečného prenasledovania susedov. Tí si konečne vydýchli, pretože na ich ulici bolo po dlhom čase počuť ticho.

09.08.2018 13:32 , aktualizované: 19:10
debata (33)

Rozlúsknutie susedského sporu na Kossuthovej ulici v Štúrove je zrejme na dosah. Okresný súd Nové Zámky vzal 56-ročnú majiteľku spievajúceho domu do preventívnej väzby. Hoci žena v cele predbežného zadržania čakala na rozhodnutie súdu, z jej domu sa od 6. do 22. hodiny ozývala nekvalitná nahrávka opernej árie. Ako nás informovala viceprimátorka mesta Kornélia Slabáková, na ulici vo štvrtok konečne zavládlo ticho.

Okrem obvinenia z prečinu nebezpečného prenasledovania a úmyselného zhoršovania kvality života susedov má však Éva N. na krku aj exekútora a hrozbu 30-tisícovej pokuty.

Majiteľka domu sa pred šestnástimi rokmi pohašterila so susedmi, pretože ju rušil štekot ich psa. Pomsta bola parádna – na celú ulicu takmer šestnásť rokov púšťala štvorminútovú áriu z Verdiho opery La Traviata v podaní Plácida Dominga. Doteraz si s ňou nikto neporadil. Až hromadné podanie trestného oznámenia.

Polícia Štúrovčanku obvinila z prečinu nebezpečného prenasledovania a úmyselného zhoršovania kvality života susedov. Svedčí o tom aj jej profil na sociálnej sieti, kde často uverejňovala statusy typu: „Už som ti veľakrát povedala, že kým susedove psy štekajú (bolí ma z toho hlava), dovtedy hudbu nevypnem. Stavím sa, že nevymyslíte nič iné, kým ja mám v hlave veľa iných riešení proti štekaniu. Horších ako hudba. Dosiahnete len to, že namiesto hudby to bude niečo iné.“

Na susedov často útočila cez sociálne siete. Nadávala im do šialených, falošných klamárov, idiotov, naničhodníkov. Založila si dokonca aj blog, kde zverejnila fotografie s nelichotivým komentárom voči všetkým, ktorí sa proti nej previnili. Pri istom susedovi spomína, že mohol situáciu vyriešiť hneď, keby svojho psa zabil. „Neustále ma otravujete a robíte mi napriek,“ napísala. A v inom blogu sa vyhrážala, že pokojný stav už nebude.

Susedia chodia k psychoterapeutom

Susedia sa po rokoch terorizovania sťažovali na rôzne problémy. Niektorí dokonca uviedli, že musia chodiť k psychoterapeutom. Podľa klinického psychológa Martina Milera môže ísť o problémy spojené s nepretržitým hlukom. „Je to stresor, to znamená, že akákoľvek vysoká hladina hluku sa dá považovať za stres. Z dlhodobého hľadiska to nemá pozitívny dopad na ľudskú psychiku. Ľudí môže tiež unavovať a znervózňovať,“ vysvetlil.

Klinický psychológ vysvetľuje, že je nutné brať ohľad aj na druhých. „Ak to niekto nerešpektuje, buď to robí naschvál, teda so zámerom niekoho vyprovokovať, ublížiť mu či ho poškodiť. Ale môže to byť aj človek, ktorý jednoducho neberie ohľad na svoje okolie alebo nevníma, že iní majú odlišné potreby ako on,“ mieni Miler.

Dodáva, že aj v prípade Štúrovčanky zrejme niekto nerešpektoval jej potreby. „Ak má niekto nevychovaného psa, je namieste to nejako riešiť. Ak sa tej pani nepodarilo dovolať spravodlivosti, našla si vlastnú cestu,“ pokračuje. No aj klinickému psychológovi sa zdá 16 rokov púšťania hudby na celú ulicu ako príliš dlhý čas. „Určite to nie je štandardné riešenie. Myslím si, že zlyhal systém. Ak jej prekážali brechajúce psy a nikto to neriešil, riešila to po svojom. Začala púšťať hudbu a ľudia sa začali zaujímať o jej problém. Systém mal adekvátne reagovať na jej požiadavku,“ hovorí psychológ.

Štúrovčanka je vo väzbe a jej susedia si zatiaľ užívajú ticho na ulici. „Keď sudca pre prípravné konanie príslušného súdu rozhodol o vzatí do preventívnej väzby, aby nepokračovala v trestnej činnosti, znamená to, že do tej väzby pôjde. Pretože žiadna sťažnosť v tomto prípade nemá odkladný účinok,“ vysvetlila rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Rozhodnutie súdu je zatiaľ neprávoplatné, pretože žena podala sťažnosť. O nej bude rozhodovať Krajský súd v Nitre. V prípade dokázania viny hrozí Štúrovčanke trest vo výške šesť mesiacov až tri roky.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Štúrovo #Spievajúci dom