Aké bude počasie? Horúčavy si dajú krátku prestávku

Najhorúcejšie obdobie leta by sme mohli mať za sebou, no teplo od nás ešte neodchádza. V sobotu a v druhej polovici budúceho týždňa očakávajú meteorológovia mierne ochladenie, ostatné dni by však mali byť opäť tropické.

11.08.2018 06:00 , aktualizované: 14:14
počasie, kúpanie, kôň, Foto: ,
Rekordné horúčavy trápia ľudí i zvieratá.
debata (5)

Úmorné, neznesiteľné teplo a kolapsy ľudí, ktorých museli ratovať záchranári. Tak vyzeral aj tento štvrtok, v ktorom bola zaznamenaná aj dosiaľ najvyššia nameraná teplota tohto leta u nás. Podľa informácií klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavla Faška v Topoľčanoch teplomer ukazoval 37,2 stupňa. Nebol to však najteplejší 9. august v histórii meteorologických meraní na Slovensku. Ešte o 1,2 stupňa teplejšie bolo pred piatimi rokmi v Dudinciach. Nie je vylúčené, že do konca augusta padne aj tento rekord. „Sú to tri týždne a teplotám ešte nemusí byť koniec. No či bude až tak horúco, je predčasné hovoriť,“ tvrdí Faško.

Štvrtok bol mimoriadne „horúci“ aj z pohľadu záchranárov. Pri výjazdoch ratovali 90 kolabujúcich ľudí. „Celkovo bola z dôvodu kolapsov poskytovaná v tomto horúcom období pomoc 927 ľuďom, najviac ich bolo v Prešovskom kraji,“ informovala hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky Alena Krčová.

V sobotu na východe pozor na búrky

Na východnom Slovensku treba v sobotu počítať s výdatnejšími zrážkami. SHMÚ vydal na poobedie pre viaceré okresy Prešovského a Košického kraja výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Tie môžu byť ojedinele sprevádzané aj krúpami.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ informuje SHMÚ. Podľa meteorológov sa pri takýchto búrkach dá miestami očakávať výrazný, respektíve prechodný, vzostup vodných hladín na malých tokoch. Vylúčený nie je ani výskyt povodňových úkazov mimo tokov, napríklad stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Výstraha predbežne platí do 18.00 h.

Záchranári vyzývajú, aby sme v horúčavách dbali na prevenciu. To znamená v čase okolo obeda a v prvých hodinách popoludní nevychádzať na priame slnko a dodržiavať pitný režim. Ak sa nedá vyhnúť pobytu vonku, ľudia by nemali zabúdať na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Piť treba najmä čistú vodu, minerálne vody a zriedené ovocné a zeleninové šťavy.

Vlna horúčav neopustila Slovensko už takmer tri týždne a atakovala historické hodnoty počtov po sebe nasledujúcich tropických dní. Doteraz najdlhšia séria sa viaže k roku 1994, keď sme zažili 19 tropických dní idúcich po sebe. Tento rekord bol v piatok vyrovnaný. Rovnaký počet tropických dní za sebou mali v uplynulom období v Bratislave na letisku, v Hurbanove, Dudinciach a Nitre. Ak by na niektorom z týchto miest vystúpila teplota na hodnotu 30 stupňov teplota aj dnes, rekord od roku 1951 padne.

Pri vode je najlepšie počas západu slnka. Foto: Ivan Majerský, Pravda
počasie, teplo, západ slnka, Pri vode je najlepšie počas západu slnka.

Faško si však myslí, že dnešné teploty by už nemali byť také neznesiteľné. „Horúčavy si dajú krátku prestávku. Spôsobí to front smerujúci k nám od západu. Má priniesť oblačnosť i výskyt búrok a prinesie mierne ochladenie. Postupne sa bude presúvať na východ nášho územia,“ podotýka klimatológ.

Pokles teplôt bude iba krátky, a už v nedeľu pôjdu opäť nahor. Ďalší front, ktorý nás osvieži, by mal prejsť Slovenskom aj v druhej polovici budúceho týždňa, no ani ten nebude mať dlhé trvanie. Podľa Faška je predpoklad, že letné počasie bude pokračovať aj v ďalších dekádach augusta, a ten by mohol patriť k historicky najteplejším u nás.

Historický prím, čo sa týka priemerných mesačných teplôt v auguste, patrí roku 1992, keď priemerná mesačná teplota v bratislavskej Petržalke dosiahla 26 stupňov. Po sumarizácii výsledkov teplôt počas prvých deviatich augustových dní tohto roka možno povedať, že rekordný zápis z roku 1992 môže byť atakovaný. Napríklad priemerná denná teplota na meteorologickej stanici v Bratislave na Kolibe dosiahla do tohto štvrtka 26,2 stupňa.

Ako bude

  • Sobota 11. augusta – Prevažne veľká oblačnosť, miestami dážď a búrky. Denné teploty 24 až 29 stupňov.
  • Nedeľa 12. augusta – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 17 až 12, denné 26 až 31 stupňov.
  • Pondelok 13. augusta – Jasno až polooblačno. Teplo. Nočné teploty 16 až 11, denné 28 až 33 stupňov.
  • Utorok 14. augusta – Jasno až polooblačno. Veľmi teplo. Nočné teploty 18 až 12, denné 28 až 34 stupňov.
  • Streda 15. augusta – Polooblačno až oblačno, naďalej teplo. Nočné teploty 20 až 14, denné 28 až 34 stupňov.
Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #teploty #Pavol Faško #tropické dni #kolaps z tepla