Do sporu o SAV vstúpil premiér

Situácia okolo transformácie Slovenskej akadémie vied sa vyostruje. Až tak veľmi, že vedci pred budovou Úradu vlády včera poukazovali nielen na právnu, ale aj svoju ľudskú neistotu.

15.08.2018 11:02
protest, SAV, Úrad vlády SR Foto: ,
Na podporu SAV vyšlo včera do bratislavských ulív asi 600 ľudí. Snímka je spred Úradu vlády SR.
debata (14)

Mnohí z nich stav akadémie prirovnávali ku kóme. „Lubyme vedu, Lubyová moc“ – hlásal jeden z transparentov. Vyše šesťsto ľudí, prevažne zamestnancov akadémie, deklarovalo, že chcú vedecky pracovať a nie behať po uliciach, a žiadali ministerku školstva Martinu Lubyovú (nom. SNS), aby ústavy akadémie zapísala do registra verejných výskumných organizácií.

Dôvodom nespokojnosti vedcov je to, že reforma SAV zastala v polovici cesty. Výsledkom je, že ústavy už viac ako mesiac nemajú právnu subjektivitu. Nie sú totiž zapísané v registri, ktorý má pod palcom školský rezort. Akademici obviňujú ministerku Lubyovú, že registráciu zdržiava.

Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík upozornil., že jednotlivé ústavy sa nemôžu uchádzať o peniaze zo štrukturálnych fondov, pričom v utorok ministerstvo školstva vyhlásilo nové výzvy práve pre oblasť vedy. „Ministerka sa vyjadrila, že sa do nich môžeme zapájať, ale od Agentúry na podporu výskumu a vývoja sme dostali stanovisko, že neodporúča, aby s nami podpisovali zmluvy,“ dodal Šajgalík.

Organizátori protestu z iniciatívy Veda chce žiť dodali, že chod ústavov SAV je ochromený a zamestnanci sa boja o svoju budúcnosť. „Čo sa dá na to povedať? Keď neplatí normálny hlas, tak príde hlas ulice,“ reagoval na margo verejného protestu riaditeľ Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár. Pridal sa aj podpredseda SAV Peter Samuely: „Pozerajú sa na nás, akoby sme nevedeli narábať s majetkom. Zánik a vznik organizácií SAV – to nie je cesta, veď akadémia je tu už vyše šesťdesiat rokov!“

Podľa podpredsedníčky odborovej organizácie Michaely Sojkovej cítiť, že zamestnanci sú v strese a neistote. „Objavili sa už problémy v komunikácii so Sociálnou poisťovňou v otázkach dôchodkového zabezpečenia,“ poznamenala.

Nechýbal ani umelecký hlas. Významný pedagóg a člen Činohry SND František Kovár prišiel podporiť požiadavky akademikov. „Poznanie je základom ľudskej kultúrnej identity,“ prihovoril sa k zhromaždeniu. „Je jadrom ľudskej poznávacej činnosti, ktorá spolu s umeleckou reflexiou tvorí esenciu nášho bytia. Bez vedeckého poznania neexistuje ekonomický rozvoj, veda je kľúčovou hybnou silou, ktorá určuje kvalitu života celej populácie,“ pripomenul Kovár.

Rozpory medzi akadémiou a ministerstvom sa rozhodol riešiť predseda vlády Peter Pellegrini (Smer). Podpredsedu vlády Richarda Rašiho (Smer) požiadal, aby zvolal mimoriadne zasadnutie Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie. Má sa uskutočniť tento štvrtok. „Témou bude transformácia Slovenskej akadémie vied, diskusia prebehne na neutrálnej pôde,“ potvrdil Rašiho tlačový odbor.

Denník Pravda sa opýtal rezortu školstva, v akom bode sa nachádza registrácia a koľko ústavov zo 47 splnilo podmienky. Ministerstvo na túto otázku neodpovedalo.

K 1. júlu sa mali ústavy SAV pretransformovať na verejno-výskumné inštitúcie (VVI). Na papieri síce existujú, reálne však v tejto forme nemôžu vystupovať. Na to potrebujú byť v registri VVI. Zapísať ich tam malo ministerstvo školstva, ktoré to zatiaľ odmieta. Výsledkom tohto vákua je, že vedecké pracoviská majú peniaze na základný chod, nemôžu však robiť nič navyše, nemôžu vstupovať do spolupráce s partnermi z prostredia vedy či podnikateľského sektora. Práve otvorenie takýchto kontaktov je najväčším zmyslom transformácie.

Za zdržanie môže podľa ministerstva samotná akadémia, ktorá načas nedodala všetky podklady. Termín na začiatku júla sa preto stihnúť nepodarilo. Rezort upozornil, že problém bol najmä so súpisom majetku. Predseda SAV Pavol Šajgalík pred časom Pravde povedal, že na konci júla odovzdali rezortu potrebné dokumenty a čo sa týka registrácie, podľa neho nie sú žiadne prekážky.

Zápis ministerstvo podmieňuje súpisom majetku, ktorý „odobrí“ ministerstvo financií a prerokuje vláda. Tá bude zasadať 22. augusta. Šajgalík však tvrdí, že majetok majú zosumarizovaný a čakajú na usmernenie ministerstva financií, v akej forme mu majú doklady odovzdať.

Akadémia sa obrátila na Generálnu prokuratúru s podnetom na nečinnosť ministerstva. Podľa Šajgalíka ministerstvo nemá dôvod zdržiavať zápis, odvolal sa na právnu analýzu, ktorú si dala SAV vypracovať. Šéfka školského rezortu Lubyová podnet na prokuratúru nepovažuje za vhodné riešenie situácie. Odporučila, aby jednotlivé ústavy využili inú možnosť, a to zanikli a potom znovu vznikli. S tým však SAV zásadne nesúhlasí, poukazuje na to, že by nastal právny chaos. Žiada preto spätný zápis do registra.

Transformácia by mala zmeniť ústavy SAV na polopodnikateľské subjekty, na verejné výskumné inštitúcie – VVI. Tie by mali spájať vedeckú činnosť s podnikaním. V právnom systém tým vzniká nový druh právnickej osoby.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #SAV #Peter Pellegrini #Pavol Šajgalík #Úrad vlády #Martina Lubyová #Veda chce žiť