Odvážna obeta nevinných je pre iniciatívu Za slušné Slovensko motiváciou

Iniciatíva Za slušné Slovensko dnes, keď si pripomíname 50 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa, chce vzdať úctu a poklonu všetkým obetiam, ktoré v auguste 1968 zahynuli. Uvádzajú to predstavitelia iniciatívy Juraj Šeliga a Karolína Farská vo svojom vyhlásení.

21.08.2018 10:44
debata (9)

„Rovnako s úctou pamätáme na všetkých, ktorí museli svoj život prežiť v komunistickej normalizácii a nedočkali sa vytúženej slobody. Nech je nám tento deň mementom, že boj o pravdu a slobodu častokrát vyžaduje aj tú najvyššiu cenu – ľudský život,“ uviedli.

Podľa nich to platí obzvlášť v dobe, keď „zo strany bývalých komunistov čelíme konšpiráciám a klamstvám, ktoré sa snažia očierniť tisícky ľudí, ktorí volali a stále volajú po slušnom a spravodlivom Slovensku“. Predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko sú presvedčení, že nenávisť a hľadanie vnútorného nepriateľa nemá v slobodnej krajine žiadne miesto. „Odvážna obeta nevinných, ktorí sa nezľakli okupantov, je pre nás výzvou a motiváciou aj naďalej pokračovať v zápase o slušné Slovensko,“ uzavreli.

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy, s výnimkou Rumunska, do Československej socialistickej republiky (ČSSR). Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky sa neskôr stiahli, no Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR. Sovietske vojská sa nakoniec stiahli až v roku 1991.

Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených. Československá vláda zaznamenala v septembri 1968 od 21. augusta do 3. septembra 72 mŕtvych, napokon ich priznala 90. Počty zranených sa líšili. Vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy vtedajších korún. Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie. V súvislosti s pozvaním sovietskych vojsk do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Za slušné Slovensko #50 rokov od okupácie Československa