Vláda schválila novelu zákona o Ústavnom súde

Kabinet Petra Pellegriniho (Smer) odobril návrh novely zákona o fungovaní Ústavného súdu SR. Návrh z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý predložil minister Gábor Gál (Most-Híd), má zlepšiť fungovanie najvyššej súdnej inštitúcie na Slovensku. V schválenom materiáli je obsiahnutá aj časť o maximálnom veku všeobecných sudcov, ktorý bude po novom stanovený na 70 rokov. Jeho dovŕšením sudcom ich funkcia automaticky zanikne.

22.08.2018 15:08
gábor gál Foto: ,
Návrh z dielne rezortu spravodlivosti na stredajšom rokovaní predložil minister Gábor Gál.
debata

„Cieľom návrhu zákona je vytvorenie novej zákonnej úpravy, ktorá bude regulovať organizáciu Ústavného súdu SR, spôsob konania pred ústavným súdom a postavenie jeho sudcov a to prehľadným a jednoznačným spôsobom, čo prispeje k zefektívneniu práce súdu a bude viesť k posilneniu ochrany základných práv,“ uviedlo Ministerstvo spravodlivosti SR na margo schváleného návrhu.

Novela má skôr technický charakter a reaguje tiež na predložený návrh ústavného zákona, ktorá zmení pravidlá pri voľbe ústavných sudcov. „Súčasne návrh zákona reaguje na súčasne predkladanú novelu ústavy v oblasti ustanovenia sudcov ústavného súdu do funkcie, ďalej v oblasti výberového procesu kandidátov v Národnej rade SR a v oblasti zániku funkcie sudcu všeobecného sudcu, ak tento dosiahne vek 70 rokov,“ dopĺňa ministerstvo.

Slovensko čaká začiatkom budúceho roka masívna obmena Ústavného súdu SR, mandát vyprší deviatim z 13 sudcov. Noví sudcovia si budú talár obliekať do roku 2031. O zmene pravidiel voľby hovorí aj programové vyhlásenie vlády, zmeny začala pripravovať Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #novela zákona o ústavnom súde