Deň Ústavy SR si tento rok v parlamente pripomenulo viac ako 7 500 ľudí

Deň otvorených dverí v parlamente tento rok navštívilo viac ako 7 500 ľudí. Potvrdila to Kancelária Národnej rady (NR) SR. Návštevníci sa mohli počas podujatia pozrieť na miesta, ktoré sú počas roka zvyčajne pre verejnosť zatvorené, stretnúť sa s poslancami alebo si pozrieť dokumenty spojené s míľnikmi slovenskej štátnosti.

01.09.2018 18:50
SR Bratislava parlament NR DOD ústava výročie... Foto: ,
Návštevníci počas Dňa otvorených dverí v Národnej rade SR v rámci osláv Dňa Ústavy Slovenskej republiky.
debata (1)

V areáli NR SR a Bratislavského hradu mohli vidieť zásahy policajtov alebo prácu vojakov, hasičov, lesníkov a záchranárov.

Ľudia sa poslancov najčastejšie pýtali na dôchodky, zdravotníctvo, zamestnanosť, extrémizmus, kauzy či samotné fungovanie parlamentu. Na tom, že parlament treba približovať a otvárať ľuďom, sa zhodli predstavitelia koalície aj opozície. Berú to ako ďalšiu z príležitostí rozprávať sa s ľuďmi a počúvať ich podnety. Politici rovnako zdôrazňujú potrebu pripomínať si prijatie Ústavy SR a rešpektovanie základného zákona štátu.

Historické kúsky aj písomnosti

Návštevníci si mohli tiež pozrieť historické kúsky z obdobia slovenského parlamentarizmu, výstavu s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba spoločné storočie, ako aj originály písomností Klubu slovenských poslancov, ktorý od novembra 1918 pôsobil pri najvyššom československom zákonodarnom orgáne Národnom zhromaždení v Prahe.

Sprístupnené boli aj písomnosti Slovenskej národnej rady, ktorá musela okamžite reagovať na situáciu na Slovensku po okupácii Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Na Bratislavskom hrade sprístupnili výstavu venovanú krojom Slovákov zo srbskej Vojvodiny.

Ukážka zneškodnenia „teroristov“

Lesníci pripravili pre deti lesnú škôlku, predstavili aj národné plemená zvierat. Parlament aj tento rok „napadli teroristi“, ktorých z vrtuľníka a pomocou vycvičených psov zneškodnili policajti. Ozbrojené sily prvýkrát v Bratislave predstavili prototyp bojového vozidla 8×8, na ktorého vývoji sa podieľali slovenské firmy.

K oslavám Dňa Ústavy SR patrila aj Slávnostná akadémia pri príležitosti 25. výročia vzniku SR, ktorá sa konala v historickej budove parlamentu. Na podujatí rečníci hovorili o právnych a parlamentných aspektoch štátnosti Slovenska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Deň otvorených dverí #Deň Ústavy SR