Fico má v prezidentskom kandidátovi jasno

Prezidentského kandidáta predstaví Smer po septembrovom predsedníctve strany. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Smeru Robert Fico. Dodal, že on sám má v prezidentskom kandidátovi jasno.

04.09.2018 13:07 , aktualizované: 13:40
Prezidentský palác Foto: ,
Prezidentský palác.
debata (57)

„Sme strana, ktorá má povinnosť postaviť kandidáta v prezidentských voľbách,“ povedal Fico s tým, že „nie sme žiadni pucipajtáši“ a Smer je podľa neho seriózna veľká strana a najúspešnejší politický projekt na Slovensku, aký tu bol.

Zároveň podotkol, že na stranu je vyvíjaný tlak, aby predstavila prezidentského kandidáta čo najskôr.

Najsilnejšia parlamentná strana chce zmeniť legislatívu tak, aby kandidáti na prezidenta boli povinní vzdať sa počas kampane daňového tajomstva. Návrh novely zákona chcú predložiť v októbri. Do paragrafu, ktorý hovorí, čo všetko musí kandidát predložiť predsedovi NR SR, má pribudnúť nová podmienka, ktorou je vlastnoručne podpísané vyhlásenie, že sa počas kampane vzdáva daňového tajomstva.

„Každý, kto bude kandidovať, by mal vedieť, že sa naňho nebude vzťahovať daňové tajomstvo, a že o ňom chceme vedieť všetko. Ako podnikal, ako platil. Aby jasne povedal, aké má svoje veci, aké nemá. Teraz máme za prezidenta daňového podvodníka a nechcem, aby bol aj ten ďalší daňový podvodník. Ide len o to, aby sme vedeli, kto bude prezident Slovenskej republiky,“ povedal Fico.

Prezidentské voľby na Slovensku budú na jar 2019, pravdepodobne v marci. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Termín vyhlási predseda parlamentu.

Do súboja o post hlavy štátu sa postaví napríklad Robert Mistrík, Béla Bugár či advokátka Zuzana Čaputová. Záujem kandidovať na post prezidenta ohlásila taktiež Bohumila Tauchmannová Záborská, Milan Krajniak, Eduard Chmelár či Oskar Fegyveres alebo bývalý predseda NR SR František Mikloško.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer