Slovensko nemieni nič platiť za podhodnocovanie tovaru z Číny

Správu, že Slovensko musí zaplatiť 300 miliónov eur pokuty za podhodnocovanie tovaru z Ázie, označil šéf Finančnej správy František Imrecze za "absolútny nezmysel".

10.09.2018 11:05 , aktualizované: 13:01
debata (341)

Sumu 300 miliónov eur v prípade Slovenska uviedol Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vo svojej správe o zisteniach z rokov 2013 až 2016, v ktorej hovorí o colných podvodoch pri dovoze textilu a obuvi z Číny v rôznych krajinách EÚ. Podľa Imreczeho Slovensko vedie dialóg s OLAF-om, pretože má výhrady voči vyčísleniu podhodnotenia tovaru a tým aj údajnému úniku na cle.

Obe strany si vymenili už niekoľko listov a položili si navzájom viacero otázok. OLAF svoje zistenia posunie Európskej komisii, až tá môže rozhodovať o prípadnej pokute. Cieľom slovenskej strany je nič neplatiť a v prípade že neuspeje pri diskusii s OLAF-om aj na Európskej komisii, je ochotná sa súdiť.

Problémom podľa Imreczeho je, že doposiaľ nemá Európska únia a Čína vyriešené potvrdzovanie originality faktúr, čo by situáciu vyriešilo. Colník tedá nemá ako zistiť, či predložená faktúra je originál alebo je falošná, zámerne podhodnotená.

Slovenské výhrady

OLAF na prelome rokov 2014 až 2015 stanovil minimálne hodnoty tovaru, z ktorých vychádza v súčasnosti aj Slovensko, takže rovnaké podvody takmer vymizli. Finančná správa však doma čelí žalobám niektorých špeditérov, ktorí nesúhlasia s týmito administratívne stanovenými cenami. Začíname prehrávať domáce súdne spory, lebo nevieme dokázať hodnotu tovaru, uviedol Imrecze.

Slovensko má napríklad výhrady preto, lebo sumy, ktoré si ako hodnotu tovaru stanovil OLAF v roku 2015, aplikoval spätne na roky 2013 a 2014. Slovenská strana spochybňuje aj množstvo tovaru, ktoré cez Slovensko mali prejsť.

Téma sa spolitizovala a opozícia žiada odvolanie šéfa Finančnej správy. Imrecze uviedol, že téma je výsostne odborná a náročná, ale žiadny opozičný poslanec ho nekontaktoval, aby si informácie overil. To považuje za nezáujem o fakty, ale o politizovanie.

Viac ako miliarda eur?

Podľa poslanca SaS Jozefa Rajtára by mal Peter Kažimír odvolať Imreczeho a šéf daniarov spolu s riaditeľom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó by mali stáť pred vyšetrovateľom. Podľa Rajtára budú sledovať „hodinu po hodine“, ako minister financií Peter Kažimír situáciu vyrieši. Ak ju riešiť nebude, tak sa môže stať terčom odvolávania.

V kauze colných podvodov ide o viac ako 300 milión eur, môže ísť o sumu vyššiu ako miliarda, povedal na tlačovke SaS bývalý námestník colného riaditeľstva Peter Cvik.

Podľa Rajtára Imrecze ťahá čas, aby mohol o niekoľko rokov „popíjať drinky na Belize“. To mu nemôžeme dovoliť, povedal poslanec za SaS. Rajtár zároveň tvrdí, že po útlme podvody s podhodnocovaním opäť pokračujú.

SaS Imreczemu vyčíta, že dávno razantne nekonal voči ľuďom podozrivým z podvodov. Šéf daniarov uviedol, že prebieha viacero konaní, kde ide o sumy vo výške 100 miliónov v trestnom a 100 miliónov v správnom konaní. Na stoličkách už nesedia riaditelia colných správ, kde sa preclieval tovar z Ázie a došlo aj k reorganizácii, aby tovar neprechádzal len určitými miestami, ako boli Trnava, Nitra a Prešov.

Za výroky na tlačovej besede podáva Imrecze na Rajtára trestné oznámenie.

Spolu: Zásadné zlyhanie

František Imrecze by mal podľa mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia odstúpiť. Podľa lídra strany Miroslava Beblavého nemá morálne a ani manažérske právo ďalej zotrvávať vo svojej funkcii.

„Nemôže byť prezidentom Finančnej správy niekto, kto dva roky dozeral a pozeral sa na takéto zásadné zlyhanie,“ zdôraznil Beblavý na pondelkovom brífingu v Bratislave. Mal by podľa neho uvoľniť svoje miesto a nechať Finančnú správu niekomu, kto nie je zapletený do tohto „najväčšieho finančného škandálu posledných piatich až desiatich rokov“.

Rozhodnutie komisie

Beblavý priblížil, že v tomto prípade Európsky úrad pre boj proti podvodom odporučil Európskej komisii, aby od Slovenska vymáhala viac ako 300 miliónov eur za colné podvody, ktoré Slovensko dovolilo spáchať v rokoch 2013 – 2014. Pripomenul, že OLAF je vyšetrovací orgán, ktorý povedal EK, že podvody sa stali a vyčíslil za ne škodu. Komisia sa tak môže rozhodnúť, či ich bude od Slovenskej republiky vymáhať alebo nie.

„Ak bude EK takú škodu od Slovenska pýtať, tak je to obrovská suma, ktorá niekoľkonásobne prevyšuje colné príjmy Slovenska. Slovensko má colné príjmy ročne vo výške zhruba 20 – 30 miliónov eur, to znamená, že táto suma by ich asi desaťnásobne prevýšila,“ vyčíslil líder strany Spolu.

341 debata chyba
Viac na túto tému: #clo #Finančná správa #podvody s clami