Štátny penzión chorých veteránov neprichýli

Po odslúžených rokoch v armáde by mohli bývalí vojaci v ťažkostiach nájsť nový domov v štátnom penzióne. Budovať ho chce ministerstvo obrany. Má to však háčik, rezort si stanovil podmienky, že do štátneho zariadenia prijme len tých zdravších. Vojnoví vyslúžilci s cukrovkou, so srdcovými problémami alebo stavmi po poraneniach či po operáciách chrbtice alebo mozgu nebudú mať šancu tam dožiť. Združenie vojnových veteránov si myslí, že je to nezmysel, pretože mladý človek tam nepôjde a "zdravý" veterán po šesťdesiatke prakticky neexistuje. Podmienky rezortu tak nesplní žiaden z nich.

13.09.2018 14:00
hotel Granit Zemplínska šírava Foto:
Hotel Granit na Zemplínske šírave by mal byť prerobený na penzión pre vojnových veteránov.
debata (59)

Ministerstvo plánuje prestavať súčasný trojhviezdičkový hotel na Zemplínskej šírave na penzión za 150-tisíc eur. Fungovať by mal od začiatku roka 2021, bude určený pre 20 až 30 ľudí. Ročné prevádzkové náklady by nemali presiahnuť sumu 37-tisíc eur. „Pôjde o dlhodobé a cenovo prijateľné ubytovanie pre všetkých vojnových veteránov, ktorí majú problém so zabezpečením bývania,“ zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš (SNS) ešte v máji tohto roka. V tom čase parlament odhlasoval novelu zákona o vojnových veteránoch, ktorá vybudovanie penziónu umožňuje. Gajdoš pripomenul, že ministerstvo ich v súčasnosti eviduje viac ako 170 z druhej svetovej vojny a takmer 7 500 novodobých.

Trojhviezdičkový hotel Granit na Zemplínskej šírave spravuje akciová spoločnosť Horezza, ktorá patrí ministerstvu. Podľa Gajdoša tam budú môcť vyslúžilí vojaci využívať celý rad služieb, ktoré toto zariadenie ponúka. K dispozícii budú mať bazén, spoločenskú miestnosť a v prípade záujmu tiež rehabilitačné služby či zdravotnú starostlivosť. Pilotný projekt na zriadenie penziónu predpokladá jednorazové náklady vo výške približne 150-tisíc eur, ktoré sa použijú na prebudovanie.

Vo vyhláške, ktorá je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ministerstvo vypísalo choroby, pre ktoré vylúčia veteránov z pobytu v penzióne. Ide prakticky o všetky chronické ochorenia, ktoré majú ľudia nielen v staršom veku. Medzi nimi sú cukrovka, nervové choroby, srdcovocievne, ischemické zmeny na končatinách, chronické ochorenie pečene a obličiek, nádory, neoperovateľné stavy po zlomeninách a vykĺbeninách, stavy po poraneniach alebo operáciách mozgu, postihnutie zraku aj sluchu, ktoré spôsobuje obmedzenia.

Štefan Jangl, prezident združenia UN – Veteran Slovakia (modré barety), považuje penzión za veľmi dobrý nápad, ale nie za týchto podmienok. „Neviem si predstaviť, ktorý veterán vo veku, keď by tam mohol ísť, to znamená po sedemdesiatke, by bol bez akýchkoľvek chorôb, ktoré sú uvedené v zozname,“ reagoval Jangl s tým, že takého človeka ešte nestretol. Združenie je za vybudovanie penziónu, ale treba zmeniť podmienky. „Ja mám po šesťdesiatke, a keď sa pozriem do svojho chorobopisu, tak tam mám tých chorôb dosť a jedna z nich je tam taká, ktorá by ma do penziónu už nepustila,“ doplnil.

Vojnovým veteránom môže byť podľa zákona aj štyridsaťročný muž, ak absolvoval nejakú zahraničnú misiu, ktorá bola dlhšia ako tri mesiace. Podľa Jangla však na Slovensku máme veľa novodobých veteránov, ktorí dochádzajú do veku viac než 60 rokov. „Možno, že niekto z nich nemá rodinných príslušníkov a služby penziónu by aj využil, ale zdravotné komplikácie, ktoré títo ľudia majú, sú nezlučiteľné s tou vyhláškou,“ skonštatoval.

V rámci združenia budú mať ešte stretnutie, kde sa budú týmto problémom zaoberať. „V najbližších dňoch by sme sa mali stretnúť aj s vedúcim oddelenia starostlivosti o vojnových a vojenských veteránov z ministerstva obrany a budeme sa o tom rozprávať,“ dodal.

Muži po šesťdesiatke majú viacero rôznych ochorení

Všeobecný lekár pre dospelých Marián Šóth vysvetlil, že muži po šesťdesiatke majú viacero rôznych ochorení, a to bez ohľadu na to, či ide o vojenského veterána alebo civilnú osobu. „Z hľadiska geriatrickej populácie sú tam ochorenia cievneho aj kardiovaskulárneho systému, to znamená, vysoký krvný tlak, ischemická choroba srdca, ischemická choroba dolných končatín, pridružené choroby ako cukrovka, artrózy kĺbov a nepohyblivosť pacientov, častým je Parkinsonov syndróm, to znamená, že pacient má problémy s jedením, mobilitou,“ vymenoval Šóth. Podľa lekára aj sedemdesiatnik môže byť v dobrej kondícií, ale nie bez určitých zdravotných ťažkostí, a takých je mizivé promile. „Ak bol niekto partizán v druhej svetovej vojne, tak je to chvályhodné, ale z hľadiska zdravotného nie je v poriadku,“ konštatoval Šóth.

Rezort obrany sa bráni tým, že v penzióne nebudú môcť byť len osoby, ktoré si vyžadujú nemocničnú zdravotnú starostlivosť alebo poskytovanie permanentnej starostlivosti spojené s náročnými medicínskymi postupmi. Takzvaná bežná cukrovka I. alebo II. typu nebude podľa hovorkyne rezortu Danky Capákovej prekážkou ani jednoduché ochorenie obličiek, bežné stavy po operáciách, resp. iné bežné ochorenia. „Od samého začiatku sme deklarovali, že penzión nebude zariadením poskytujúcim sociálne služby podľa zákona o sociálnych službách a nebude ani poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznila Capáková.

S témou penziónu denník Pravda oslovil aj vedenie akciovej spoločnosti Horezza, v ktorej správe je hotel. Do uzávierky nereagovali. Podľa webovej stránky sa hotel nachádza priamo v rekreačnej oblasti, je vyhľadávaným miestom najmä v letných mesiacoch. Má 108 izieb, kaviareň aj jedáleň, plná penzia stojí 12 eur, obed 6 eur. Horezza sa stará aj o hotely v Piešťanoch, Ružomberku a vo Vysokých Tatrách.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #vojnový veterán #penzión #penzión pre veteránov