Vražda Kuciaka a Kušnírovej bola úkladná a na objednávku

Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry informoval, že dôvodom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola práca novinára.

17.09.2018 13:00 , aktualizované: 13:50
kriminalita Kuciak vražda Špeciálna prokuratúra Foto: ,
Identikit možného svedka hľadaného v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (206)

„Vražda bola profesionálna a na objednávku“, uviedol a dodal, že „vyšetrovanie sa v súčasnosti zameriava na dva okruhy novinárovej práce“. Prokurátor zároveň odmietol špecifikovať, ktoré konkrétne témy, ktorým sa Kuciak pri práci venoval, by mohli byť „dôvodom“ na vraždu novinára.

„Na mieste činu sa mohla pohybovať doteraz nestotožnená osoba, ktorá by mohla mať informácie o vražde alebo o páchateľoch,“ uviedol prokurátor a prezentoval identikit muža, ktorý môže mať informácie o vražde novinára a jeho snúbenice. Osoba sa má prihlásiť na príslušných úradoch.

zväčšiť Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry počas... Foto: TASR, Marko Erd
kriminalita Kuciak vražda Špeciálna prokuratúra Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry počas tlačovej konferencie k prípadu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Jeden páchateľ

„My hovoríme, že sa tá osoba mohla pohybovať v tom čase v okolí miesta vraždy, nehovoríme, že tam určite bola,“ povedal prokurátor. Takisto pripomenul, že Jána Kuciaka a jeho priateľku zavraždili 21. februára približne o 20:20 a zisťujú, či páchateľovi niekto pomáhal. Páchateľ bol jeden.

Prokurátor zároveň potvrdil, že vyšetrovatelia v úvode urobili počas obhliadok chyby, „ktoré sa ale podarilo odstrániť, hoci sme stratili niektoré dôležité informácie,“ dodal prokurátor.

Prokurátor sa vyjadril aj k blogu Radovana Bránika, ktorý napísal, že pozná možných objednávateľoch vraždy. „Jeho verzii bude venovaná pozornosť, ak bude relevantná. Ak by sa objavili iné stopy, aj tie sa budú preverovať“, uviedol prokurátor.

Prokurátor verí v úspešný výsledok

K otázkam, ktoré súviseli s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorý sa Kuciakovi údajne vyhráčal, sa prokurátor nevyjadroval.

Myslí si, že dostali kvantum informácií a časom sa dopracujú k úspešnému výsledku. Pokiaľ ide o informácie, ktoré poskytuje verejnosť, ich rozsah sa podľa prokurátora znížil, časť informácií bola zaujímavá, časť z nich bola o ničom.

Polícia a vyšetrovatelia vykonali počas vyšetrovania viac ako 30 obhliadok či už miesta činu alebo domových prehliadok. Zadržaní boli siedmi ľudia, ktorí ale boli následne prepustení. Vyšetrovatelia vypočuli viac ako 200 ľudí a zabezpečili viac ako 40 znalecných posudkov.

Do spolupráce sa zapojila aj FBI

Prokurátor zároveň informoval, že slovenské orgány spolupracujú aj so zahraničnými kolegami. „18. apríla bola v Haagu podpísaná dohoda o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu s Talianskou republikou,“ uviedol prokurátor a dodal, že vyšetrovatelia spolupracujú nielen s Europolom, ale aj s americkou FBI.

O smrti novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej sa verejnosť dozvedela v pondelok 26. februára. Ján pracoval pre portál Aktuality.sk, písal o prepojení talianskej mafie na slovenské vládne špičky.

To, čo vyplynulo z jeho nedokončeného článku, viedlo neskôr k demisii ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica, ale aj k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara. Po jeho vražde sa na Slovensku konali najväčšie protesty, zhromaždenia a pochody od novembra '89, zúčastnili sa na nich desiatky tisíc ľudí.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová