Novým českým veľvyslancom u nás bude šéf polície Tomáš Tuhý

Slovensko formálne odsúhlasilo, aby sa stal terajší český policajný prezident Tomáš Tuhý veľvyslancom v Bratislave. Uviedol to server Aktualne.cz na základe vyjadrenia českého ministerstva zahraničia.

19.09.2018 19:25
debata (1)

Česká vláda schválila presun Tuhého na post veľvyslanca tento rok v júni. Post ale Tuhý zaujme zrejme až po konci svojho mandátu policajného prezidenta, ktorý mu vyprší budúci rok v apríli.

„Pán Tuhý dostal agrément od slovenskej strany,“ oznámila hovorkyňa ministerstva Michaela Lagronová.

„Teraz ho ešte čaká predvýjazdové zaškolenie, ako každého veľvyslanca, ktorý vyráža. Presný termín jeho odchodu tak ešte nie je stanovený,“ doplnila.

Tuhý už skôr v médiách uviedol, že neplánuje odísť z miesta policajného prezidenta predčasne. Hovorca policajného prezídia Jozef Bocan povedal, že toto vyjadrenie Tuhého stále platí. „Všeobecne je to plne na ňom, kedy sa rozhodne odísť. Ja som od neho žiadnu informáciu v tomto smere nedostal,“ povedal minister vnútra a zahraničia Jan Hamáček (ČSSD).

Z postu českej veľvyslankyne na Slovensku odišla tento rok koncom apríla Livia Klausová, manželka bývalého prezidenta Václava Klausa. Ambasádu dočasne vedie ako chargé d'affaires Pavel Sladký, vedúci politického a obchodno-ekonomického oddelenia veľvyslanectva.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #veľvyslanec #české veľvyslanectvo #Tomáš Tuhý