Snímky z družice môžu pri vyšetrovaní pomôcť

Pri odhalení pravdepodobných páchateľov dvojnásobnej vraždy, ktorých zadržala polícia, mali pomôcť aj satelitné snímky z americkej družice. Tá sa údajne pohybovala v čase vraždy nad miestom činu. Z analýzy jej údajov sa dal vyčítať pohyb osôb aj áut, čo malo ukázať cestu k zločincom. Americká ambasáda tieto správy popiera. Odborník na vesmírne aktivity využitie satelitu v podobných prípadoch nepovažuje za nepravdepodobné, pripomína, že najlepšiu optiku majú meteorologické a špionážne prístroje.

28.09.2018 18:00
debata (37)

Pri odhalení pravdepodobných páchateľov dvojnásobnej vraždy, ktorých zadržala polícia, mali pomôcť aj satelitné snímky z americkej družice. Tá sa údajne pohybovala v čase vraždy nad miestom činu. Z analýzy jej údajov sa dal vyčítať pohyb osôb aj áut, čo malo ukázať cestu k zločincom. Americká ambasáda tieto správy popiera. Odborník na vesmírne aktivity využitie satelitu v podobných prípadoch nepovažuje za nepravdepodobné, pripomína, že najlepšiu optiku majú meteorologické a špionážne prístroje.

Slovenské orgány zatiaľ špekulácie o satelitných snímkach, ktoré mali pomôcť vypátrať podozrivých, nekomentovali. Americká ambasáda na Slovensku to odmietla. „Správy, že vláda USA poskytla satelitné snímky, ktoré pomohli k zadržaniu podozrivých z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sú falošné. Hoci nemôžeme poskytnúť konkrétne informácie súvisiace s vyšetrovaním, ktoré vedú slovenské orgány, dúfame, že zadržania pomôžu priviesť zodpovedné osoby pred spravodlivosť,“ reagoval tlačový atašé ambasády Griffin Rozell.

Právny zástupca rodičov Jána Kuciaka Daniel Lipšic vo štvrtok nechcel komentovať, či k zadržaniu dopomohli údaje z družice. Naznačil len, že páchatelia za sebou mohli zanechať nejakú elektronickú stopu. Vypátrať ich tak mohli napríklad na základe mobilných telefónov, záberov z kamier či IP adries ich počítačov.

Družíc, ktoré oblietajú planétu Zem, je asi desaťtisíc, väčšina z nich je nefunkčná a považuje sa už len za vesmírny odpad. "Tých aktívnych je okolo 1 500,“ hovorí odborník na vesmírne aktivity Jakub Kapuš. Satelity sú umiestňované na rôznych orbitných dráhach a nad jedným miestom na Zemi preletia aj niekoľkokrát denne. „Dajú sa takto pozorovať zmeny krajiny, ale len vo väčšom meradle,“ vysvetlil Kapuš s tým, že satelity majú s rastúcou technologizáciou najrôznejšie využitia. Tých, ktoré dokážu zachytiť zem v optickej časti spektra, je podľa neho len časť. „Nie všetky majú kamery, ktoré sú vybavené dobrou optikou,“ dodal Kapuš a poznamenal, že najlepšou optikou disponujú po meteorologických najmä špionážne satelity.

Snímky konkrétneho miesta možno na komerčné účely objednať aj v súkromných spoločnostiach. Napríklad spoločnosť Planet má dnes na orbite asi 150 družíc vo výške okolo 550 kilometrov nad zemou. „Zem obehnú raz približne za 90 minút. Tým, že ich je viac a na rôznych orbitných dráhach, križujú sa tak, že nad jedným miestom preletia aj viackrát. Údaje, ktoré satelity získavajú, sa archivujú a podľa miesta a času sa dá ľahko dohľadať konkrétny satelit, ktorý nad konkrétnym miestom bol,“ priblížil ďalej Kapuš.

Podobná je aj prvá slovenská družica SpaceX. Minulý rok ju vypustila Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA), ktorej je Kapuš podpredsedom. Podobné satelity na snímkovanie Zeme má aj Európa, tie sú však skôr využívané na potreby poľnohospodárstva a meteorológie. Majú malé rozlíšenie, ktoré by na rozoznanie osôb či áut bolo nedostatočné.

Vyššie rozlíšenie majú americké vládne satelity, ktoré riadi Národný úrad pre atmosféru a oceán (NOAA). Ich parametre z bezpečnostných dôvodov nie sú známe, dá sa očakávať, že s najlepšou optikou dokážu ostro a dosť podrobne snímať naraz až 50×50 kilometrov. „Dokážu tak sledovať pohyb auta, špeciálne ak to nie je v oblasti s vysokou intenzitou pohybu,“ objasnil Kapuš.

Tmavá noc nemusí satelitom v snímaní prekážať, pretože môžu byť vybavené aj infračervenými kamerami. Iné je to však s oblačnosťou. Pokiaľ by bolo zamračené, nepomôže žiadna kamera. Prvý satelit Sputnik 1 bol na obežnú dráhu vynesený v roku 1957. Sovieti aj Američania rýchlo objavili spektrum ich využitia a na orbit putovala špionážna technika s analógovými kamerami, ktorých snímky boli vyvolávané na zemi, keďže ešte vtedy nebola primeraná rádiová technika.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #družica #satelitné snímky