Polícia nabehla na podozrivých so špeciálnym komandom

Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. zadržala polícia počas razie minulý týždeň vo štvrtok skoro ráno. Na druhý deň si špeciálne policajné komando prišlo aj do Komárna po Alenu Zs. Obvinenie z úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej tak majú na krku expolicajt, bývalý vojak aj žena spájaná s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom.

30.09.2018 20:30
debata (5)

Vo štvrtok ráno zasiahla celé Slovensko správa, že NAKA v Kolárove zadržala podozrivých z vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice. V rukách polície skončilo osem ľudí. Päť z nich na druhý deň prepustili, pozornosť sa odvtedy sústreďuje na trojicu Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Všetci traja boli obvinení z úkladnej vraždy. Pri policajnej akcii zasahovalo 55 elitných kukláčov.

Z dosiaľ známych informácií je zrejmé, že Tomáš Sz. v minulosti pracoval ako policajný vyšetrovateľ a jeho bratranec slúžil do roku 2013 ako desiatnik v Ozbrojených silách SR. Podľa webu aktuality.sk policajti prehľadali vo štvrtok aj jazero v obci Marcelová pri Komárne, odkiaľ pochádza obvinený podnikateľ Zoltán A. Čo hľadali, nie je známe.

Elitný policajný útvar Lynx Commando zasahoval aj v piatok, kukláči v Komárne zadržali Alenu Zs. Tá mala podľa televízie JOJ ako tlmočníčka prekladať z taliančiny pre podnikateľa Kočnera, ktorý v súčasnosti sedí vo väzbe pre podozrenie z falšovania miliónových zmeniek. Kočner mal byť údajne dokonca krstným otcom Aleninej dcéry. Policajti mali z domu vyniesť tri igelitové vrecia dokumentov.

Alena Zs. bola podľa dostupných informácií konateľkou firmy, ktorú vlastnili dvaja Taliani a ktorá bola ex offo zrušená v roku 2005. Rovnako bola zrušená aj ďalšia firma, ktorej bola konateľkou, a to v roku 2013. Aj v tomto prípade bol majiteľom firmy Talian. V súčasnosti je Alena Zs. spoločníčkou eseročky založenej v roku 2000, jej spoločníci pochádzajú z Maďarska a Talianska. Jednou z verzií Kuciakovej vraždy už od samotnej tragédie bolo, že prekážal talianskym podnikateľom z východného Slovenska s prepojeniami na kalábrijskú mafiu. O týchto ľuďoch Kuciak písal posledný článok. Polícia ich krátko po vražde zadržala ako podozrivých, neskôr ich pre nedostatok dôkazov prepustila.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zavraždil páchateľ v ich dome vo Veľkej Mači (okr. Galanta) 21. februára približne o 20.20 hodine. Vrah svoje obete zabil krátkou zbraňou kalibru 9 milimetrov. Martinu zasiahol jednou ranou do hlavy, Jána dvoma strelami do srdca. Na mieste sa našli dve nábojnice a z domu nič nezmizlo. O motívoch páchateľa sa špekuluje už mesiace.

Vyšetrovateľ pôvodne pracoval s takmer 30 verziami, špeciálna prokuratúra minulý týždeň potvrdila, že ich rozsah bol zúžený na dve, obe súvisiace s Kuciakovou prácou. Mladý novinár sa venoval viacerým kauzám, písal o údajnom prepojení talianskej mafie na vládne kruhy, ale tiež sa zaoberal témami albánskej mafie či belgického narkobaróna, ktorý mal prepierať peniaze z drogových obchodov v tatranskom hoteli.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka