Polícia zadržala možných vrahov Rakovského po piatich rokoch

Jedného podozrivého vytiahli policajti rovno z postele. Druhého zaistili v záložni v centre Veľkého Krtíša. Muži sú podozriví, že pred piatimi rokmi nastražili výbušný systém v aute 29-ročného Marka Rakovského v Žiari nad Hronom.

03.10.2018 08:17 , aktualizované: 18:13
rakovský, polícia, naka, zatknutie, zadržanie, Foto:
NAKA predvádza jedného z podozrivých.
debata (13)

Vražda v lete roku 2013 naozaj šokovala. Páchatelia uložili nástražný výbušný systém zrejme rovno pod sedadlo vodiča. Rakovský sa vybral do práce, prešiel autom niekoľko metrov a priamo na ceste, len niekoľko metrov od základnej školy, vozidlo vybuchlo. „Bola to strašná rana. Asi zotrvačnosťou auto ešte pokračovalo v ceste asi pätnásť metrov, potom vybuchli aj všetky pneumatiky. Kusy vozidla aj tela boli rozmetané po ceste,“ zaspomínal si svedok.

V stredu protizločinecká jednotka Národnej kriminálnej agentúry zasahovala vo Veľkom Krtíši. Riaditeľ protizločineckej jednotky Branislav Zurian potvrdil, že polícia zadržala v rámci akcie Tornádo „dve podozrivé osoby z úkladnej vraždy, ktorá bola vykonaná 2. júla 2013 v Žiari nad Hronom“. Potvrdil, že pri úkladnej vražde bol použitý nástražný systém. „Bol umiestnený na spodnej časti vozidla poškodeného. Počas riadenia došlo k jeho výbuchu, následkom čoho poškodený utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol,“ dodal Zurian.

Podľa svedkov nadránom polícia vtrhla najskôr do bytu a podozrivého vytiahla z postele. „Bolo tu veľké množstvo maskovaných policajtov, vôbec sme nevedeli, čo sa deje,“ opisoval situáciu obyvateľ domu. Podľa neho polícia neskôr zamierila do pivnice a prehľadávala aj auto podozrivého na verejnom parkovisku. Druhého muža polícia zaistila o niečo neskôr v záložni v centre Veľkého Krtíša. Riaditeľ protizločineckej jednotky spresnil, že vykonané boli dve domové prehliadky a dve prehliadky iných priestorov.

Marek Rakovský bol miestnym poslancom a pracoval ako právnik. Mal povesť bezkonfliktného človeka. Dnes je po ňom v Žiari nad Hronom pomenované detské ihrisko, na ktoré stihol ako poslanec získať sponzorské dary v hodnote 25-tisíc eur.

Polícia preverovala možnosť, že vražda nesúvisela s prípadom, ktorý riešil. Rakovský sa však venoval najmä občianskoprávnym sporom. No špekulovalo sa aj, či nemôže jeho smrť súvisieť s pozemkovými kauzami, keďže bol predsedom Urbárskeho a pasienkového spoločenstva. Dokonca sa hovorilo, že bomba nebola určená Rakovskému, ale mužovi, ktorému auto požičiava. V hre bolo aj niekoľko ďalších motívov, ktoré sa však ukázali ako bezpredmetné.

Podľa našich informácií vražda môže nakoniec súvisieť s Urbárskym a pasienkovým spoločenstvom. Obaja zadržaní totiž okrem iného aj obchodovali s drevom a Rakovský im zrejme prekážal pri kšeftovaní.

Prípad smrti Marka Rakovského pripomína vraždu zo septembra roku 2011, keď v Martine vybuchlo auto podnikateľa Martina Korchana. Do vozidla tiež niekto nastražil výbušný systém. Výbuch bol silný a auto po ňom prešlo ešte niekoľko metrov, až kým ho nezastavil náraz do stromu. Polícii páchatelia zatiaľ unikajú.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #zadržanie #NAKA