Danko: Sankcie v rámci EÚ vo vzťahu k Maďarom a Poliakom nie sú cestou

Sankcie v rámci Európskej únie (EÚ) vo vzťahu k Maďarom a Poliakom nie sú cestou. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS), ktorý sa na sobotňajšom neformálnom stretnutí predsedov parlamentov krajín skupiny V4 v Košiciach vyjadril aj k pripravovanému prijatiu uznesenia v prípade uplatnenia článku 7 Lisabonskej zmluvy. Informovali o tom z Kancelárie NR SR.

14.10.2018 17:05
anrej danko, martin cimerman Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (vľavo) a poradca predsedu NR pre zahraničnú politiku Martin Cimerman.
debata (13)

Danko dúfa, že po vzore českého parlamentu sa aj na Slovensku postavia poslanci za ochranu suverénnych členských štátov EÚ. „Budem teda z pozície predsedu parlamentu žiadať o stretnutie s našimi predstaviteľmi, aj s ministrom zahraničných vecí, aby sme sa o tejto vážnej veci, ktorou otváranie článku 7 vo vzťahu k členským štátom bezpochyby je, bavili,“ povedal.

Predseda parlamentu chce v pléne presadiť uznesenie, ktoré by malo obsahovať vyhlásenie, že NR SR sa bude aktívne zasadzovať za to, „aby sa využili všetky dostupné príležitosti pre vzájomný dialóg Maďarska a inštitúcií EÚ, ktorý odpovie na všetky otvorené otázky a ktorý môže záležitosť vyriešiť v konštruktívnom duchu bez negatívnych dôsledkov na spoluprácu všetkých zainteresovaných aktérov“.

„Prvoradým princípom spolupráce inštitúcií a členských štátov EÚ v takýchto situáciách by mali byť kroky a rozhodnutia, ktoré pomôžu obnoviť vzájomnú dôveru a prekonať vzájomné deliace línie,“ podotkol Danko. Samotné hlasovanie Rady EÚ o spustení príslušného sankčného mechanizmu považuje až za posledné riešenie.

Uvedomuje si rozdiel vo vnímaní závažnosti tohto sankčného mechanizmu oproti prezidentovi SR, no je pripravený ďalšie kroky v tejto veci prerokovať so všetkými kompetentnými.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Maďarsko #Slovensko #Andrej Danko