Generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania bude Ivan Eľko

Novým generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa na nasledujúcich šesť rokov stal Ivan Eľko. Do funkcie by mal nastúpiť počas novembra. Súčasný generálny biskup ECAV Miloš Klátik končí v úrade po 12 rokoch. TASR o tom v pondelok informovala tlačová tajomníčka občianskeho združenia Hnutie evanjelických laických pracovníkov Eva Bachletová.

22.10.2018 14:00
debata

V Martine sa uplynulý týždeň (19.-20.10.) uskutočnilo zasadnutie Synody ECAV na Slovensku, ktorá je najvyšším orgánom cirkvi. „Synoda na rokovaní potvrdila platnosť uskutočnených volieb vedúcich predstaviteľov ECAV na Slovensku, generálneho dozorcu a generálneho biskupa. Námietky voči priebehu volieb vznieslo končiace sa predsedníctvo cirkvi, ich námietky však nezískali žiadnu podporu,“ priblížila Bachletová.

Podľa informácií, ktoré TASR poskytla Bachletová, v druhom kole volieb na generálneho biskupa kandidát Ivan Eľko získal 50,3 percenta hlasov, jeho protikandidát Marián Kaňuch 41,07 percenta. Viac ako osem percent hlasov bolo neplatných. „Druhého kola volieb sa zúčastnilo 303 z celkovo 321 cirkevných zborov,“ priblížila Bachletová.

Evanjelici si v prvom kole volieb, ktoré sa uskutočnilo v lete, nezvolili nového generálneho biskupa. Druhé kolo prebiehalo v septembri. Vo voľbách na generálneho biskupa v prvom kole hlasovalo 18.704 voličov. Keďže v prvom kole ani jeden z piatich kandidátov na generálneho biskupa nezískal nadpolovičnú väčšinu, do druhého kola postúpili Eľko a Kaňuch.

V prvom kole volieb si evanjelici zvolili nového generálneho dozorcu cirkvi, stať by sa ním mal Ján Brozman, ktorý získal podporu 61,57 percenta hlasujúcich. Keďže nemal vo voľbách protikandidáta, potreboval na zvolenie trojpätinovú väčšinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECAV