Na západe dážď, na severe sneh. Počasie ukázalo odvrátenú tvár

Silný vietor trápil celú krajinu niekoľko hodín. Z babieho leta sme vhupli do nepríjemnej jesene, keď najmä na západe Slovenska pršalo a na horách nasnežilo. Meteorológovia však hlásia, že pľušte dlho trvať nebudú, začiatkom budúceho týždňa majú byť opäť dvadsiatky.

24.10.2018 12:49 , aktualizované: 16:41
sneh, strbske pleso Foto:
Zasnežené Štrbské Pleso v stredu predpoludním.
debata (1)

Popadané stromy, zavalené autá, zničené strechy. Taký je predbežný účet za veterné a chladné počasie, ktoré k nám prišlo od severu Európy. Podľa informácií klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Ladislava Markoviča súvisí aktuálny charakter počasia s brázdou nízkeho tlaku, za ktorou k nám od severozápadu až západu začal prúdiť chladný vzduch. Sprevádzal ho aj silný nárazový vietor.

„Veterno bolo od utorka podvečer postupne na celom území Slovenska a tento charakter počasia sa postupne presúval zo západnej časti územia smerom na východ. Napríklad v Bratislave na letisku a na Kolibe dosahovala sila nárazového vetra v stredu nadránom 86 km/h. Ešte viac však fúkalo na horách, v stredu predpoludním namerali na Lomnickom štíte vietor so silou 123 km/h a na Chopku dosahoval nárazový vietor až 145 km/h,“ spresnil Markovič.

Kým popoludní vietor na západnom Slovensku pomaly ustával, na východe silnel. Dopoludnia namerali v Košiciach silu nárazového vetra 60 km/h. Výstrahy 2. stupňa pred silným vetrom platili v stredu napoludnie pre severné okresy stredného a východného Slovenska a meteorológovia vydali podobné výstrahy aj pre južné regióny východného Slovenska od Košíc po Sobrance. V okresoch Námestovo, Žilina či Brezno hrozil nárazový vietor so silou 150 km/h.

Zuzana Farkašová z Prezídia Hasičského a Záchranného zboru SR informovala, že v súvislosti s nepriaznivým počasím mali hasiči viac ako štyridsať výjazdov v podstate po celom Slovensku. Išlo najmä o stromy popadané nielen na cesty, ale aj na autá, v dvoch prípadoch to boli postrhávané plechové strechy na domoch. Strechy strhlo na rodinných domoch v Rovinke v okrese Senec a v Čičave v okrese Vranov nad Topľou. Dušan Vilenik, ktorý je povereným štatutárom obce Čičava, informoval, že rovnú plechovú strechu vietor strhol z dvojgeneračného rodinného domu.

„Našťastie strhnutú strechu zachytil strom, ktorý stál v jej dráhe letu. Inak by poškodila elektrické vedenie, ktoré sa nachádza len desať metrov od spomínaného rodinného domu,“ zdôraznil Vilenik. Popoludní zasahovali na mieste hasiči, strechu dočasne prekryli krycou plachtou, ktorú rodine poskytol úrad civilnej ochrany.

Hasiči mali najviac práce v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji.

Pocit chladu umocňovala od utorka večera aj oblačnosť. Na viacerých miestach pršalo, vo výškach okolo 1 000 metrov nad morom prechádzal dážď do sneženia. „Snehová prikrývka pribudla na Štrbskom Plese, no snežilo aj v oblasti Oravy, Kysúc či Zamaguria. S tým, že zrážky boli výdatnejšie najmä v noci na stredu,“ poznamenal klimatológ Markovič.

Náčelník Horskej záchrannej služby Jozef Janiga pripomenul, že v počasí, aké vládlo vo Vysokých Tatrách v stredu, by turisti mali zvážiť, či sa vydať na túru do vysokohorského terénu. Sám im to neodporúča. „Minimálne z dvoch dôvodov. Prvým je to, že v lesoch sa môže nachádzať množstvo suchých stromov, ktoré môžu v dôsledku vetra spadnúť a ohroziť ľudí. Druhým je ten, že chladné počasie v spojitosti s prehánkami a vetrom môže spôsobiť, že aj pri ľahkom úraze, po ktorom človek nie je mobilný, môže dôjsť rýchlo k podchladeniu. Aj banálne zranenie potom môže mať fatálne dôsledky,“ podčiarkol Janiga.

Nárazový vietor, ale aj nižšie teploty by mali byť aj dôvodom, aby vodiči jazdili na cestách opatrne a aby jazdu prispôsobili stavu a povahe vozovky. Dopravní policajti preverujú, či aj nehody mohli súvisieť s počasím alebo s neopatrnosťou vodičov. V stredu ráno došlo k nehode troch vozidiel v katastri obce Dolné Naštice v okrese Bánovce nad Bebravou, pri ktorej sa zranili traja ľudia. Ešte horšie dopadla ranná nehoda v Považskej Bystrici, kde sa dve osobné autá zrazili s kamiónom a zranených bolo päť ľudí. Dnes pred obedom došlo k vážnej nehode aj v katastri obce Rožkovany v okrese Sabinov, kde sa osobné auto dostalo do šmyku a narazilo do sanitky. V aute bola 25-ročná vodička s osemmesačným dieťaťom.

Dopravný analytik Ján Bazovský upozorňuje, že je najvyšší čas na prezúvanie pneumatík z letných na zimné. „Kvôli bezpečiu by tak vodiči mali urobiť čo najskôr, nie na poslednú chvíľu, keď je potom nával v pneuservisoch. Na prezutie by nemali zabudnúť najmä vodiči, ktorí jazdia po cestách vo vyššie položených regiónoch, no aj vodiči, ktorí tranzitujú na dlhšie vzdialenosti a na niektorých úsekoch by ich mohla prekvapiť námraza alebo sneh na ceste,“ radí dopravný analytik.

Klimatológ Markovič podotýka, že dnes by už malo byť počasie pokojnejšie a vietor by mal postupne ustať. V nasledujúcich dňoch by sa malo počasie zlepšovať a teploty stúpať. V nedeľu a začiatkom budúceho týždňa by sme mali mať dokonca príjemných 20 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #hasiči #dážď #SHMÚ #vietor