Macron na Slovensku: Ste v jadre Európy, hoci mnohí to tak nevidia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol na oficiálnej návšteve Slovenska. Rokoval s prezidentom Andrejom Kiskom a aj premiérom Petrom Pellegrinim. Takisto spolu s premiérom absolvovali diskusiu v Primaciálnom paláci. Dianie sme sledovali naživo.

26.10.2018 07:14 , aktualizované: 19:15
macron Foto: ,
Emmanuel Macron na Hviezdoslavavom námestí.
debata (227)
Emmanuel Macron reční na podujatí pod názvom...
Emmanuel Macron a Peter Pellegrini diskutujú na...
+26Emmanuel Macron a Peter Pellegrini na diskusii...

19:10 Emmanuel Macron opustil vo svojom prezidentskom špeciáli bratislavské letisko a zamieril do Prahy.

18:09 Čo mali Macron a Pellegrini na obed?

Premiér, ktorý obed ‚podával‘, servíroval polievku bažantie consommé, o ktorom kuchári hovoria, že podporí chuť do jedenia a pritom nepreplní žalúdok. Čašníci servírovali ako hlavný chod pečenú kačicu, ku ktorej sa pilo červené víno. Nalieval sa cabernet sauvignon z viníc na Slovensku. Dezert bolo gaštanové pyré.

18:02 Emmanuel Macron je už na letisku. Doprava v hlavnom meste sa pomaly vracia do normálu. Diaľnica je už otvorená, kolóny sa pomaly rozbiehajú. Informuje Zelená vlna.

17:46 Francúzsky prezident zverejnil aj špeciálny tweet venovaný Slovensku.

17:41 Emmanuel Macron na twitter pridal svoje hlavné myšlienky z bratislavskej konferencie.

17:27 Macronova návšteva na Slovensku sa pomaly končí. Po konferencii, ktorú absolvoval v Primaciálnom paláci, zamieri na bratislavské letisko, odkiaľ odletí do Prahy.

V hlavnom meste ČR už na neho čaká nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá už rokovala s českým premiérom Andrejom Babišom.

17:22 Emmanuel Macron na záver konferencie Formovanie budúcnosti Európy dostal ocenenie, ktoré mu bolo udelené zároveň aj pri príležitosti 100. výročia vzniku Česko-Slovenska.

Peter Pellegrini podľa vlastných slov urobí všetko pre to, aby sa Emmanuel Macron na jar vrátil na Slovensko.

17:19 Peter Pellegrini pridal na sociálnej sieti fotografie zo zákulisia rokovania s Emmanuelom Macronom.

17:16 Príchod delegácie s Macronom a Pellegrinim na konferenciu v Primaciálnom paláci.

17:07 Francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová sa na svojom facebooku vyjadrila k návšteve Macrona v Bratislave.

Nepozdáva sa jej, že prezident ide na návštevu strednej Európy, ale sté výročie ukončenia 1. svetovej vojny opomenie. Podľa Le Penovej sa Macron bojí Merkelovej.

16:55 Pred konferenciou GLOBSEC sa Emmanuel Macron prešiel ulicami Bratislavy.

Emmanuel Macron v uliciach Bratislavy. Foto: TASR, Michal Svítok
macron Emmanuel Macron v uliciach Bratislavy.

16:41 Pre návštevu Macrona v Bratislave je už uzavretý Tunel Sitina smerom na Most Lafranconi z Malaciek. Informuje Zelená vlna.

16:38 Na odľahčenie: Aj toto čakalo na Macrona pred Prezidentským palácom.

16:31 S dopravou v hlavnom meste to nie je až také zlé. Dopravné spravodajstvo RTVS hlási kolóny do 20 minút.

Polícia už uzatvorila obchvat od mostu SNP po Zlaté Piesky. Uzavreté sú aj ulice v centre Bratislavy.

16:17 Konferencia GLOBSEC-u za účasti Macrona a Pellegriniho sa začína. Sledujte ju live na facebooku.

16:07 Očakávame naživo diskusiu „Formovanie budúcnosti Európy“ – na ktorej budú debatovať Emmanuel Macron a aj Peter Pellegrini. Organizuje ju spoločnosť GLOBSEC v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí.

15:59 Agentúra AFP reaguje na slová Macrona z Bratislavy.

15:38 Brífing po rokovaní Pellegriniho a Macrona sa skončil. Obaja politici sa teraz presunú na verejné podujatie, ktoré sa bude konať v Primaciálnom paláci.

15:30 „Došlo k zavraždeniu nezávislého novinára, to je neprípustné,“ povedal Macron na margo zabitia novinára Chášakdžího na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule.

Macron nevylúčil, že jeho krajina uvalí na Rijád pre zabitia novinára sankcie. „Musia to byť ale širokospektrálne sankcie, ktoré budú mať zmysel. Nemôže ísť len o dovoz zbraní. Každopádne musí ísť o konsenzus na celoeurópskej úrovni,“ povedal Macron.

Chceme byť pre Európsku úniu zodpovedným partnerom a chce byť pri všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany Únie.
premiér Peter Pellegrini

15:27 „Ak sa európska dvadsaťsedmička rozhodne, že prestane do Saudskej Arábie dovážať zbrane, Slovensko ako zodpovedný člen sa k rozhodnutiu pridá,“ povedal Pellegrini.

„Pracujeme na tom,“ povedal Macron a dodal, že ide o strategického partnera Francúzska v boji proti teroristom z IS.

15:25 Slovensko bude s Francúzskom spolupracovať na kybernetickej bezpečnosti nielen na báze spravodajských služieb, ale aj na úrovni expertov.

Podľa Pellegriniho Slovensko zabojuje o úrad EÚ ECSO (European Cyber Security Organisation), ktorý sa zaoberá kybernetickými hrozbami.

Emmanuel Macron po rokovaní s Petrom Pellegrinim. Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
macron Emmanuel Macron po rokovaní s Petrom Pellegrinim.

15:20 „Nacionalizmus jedného posilňuje nacionalizmus druhého,“ povedal Macron a zvýraznil, že bojuje sa Európu, ktorá je pre všetkých bez rozdielov.

„Novinári musia pracovať voľne bez obmedzení, aby boli zachované hodnoty v EÚ,“ uviedol francúzsky prezident.

15:17 „Na Slovensku platí zvláštny paradox – hoci máme jednu z najväčších podpôr obyvateľov voči Európskej únii, rekordne málo Slovákov sa zúčastňuje volieb do euroštruktúr,“ povedal Pellegrini.

Premiér zopakoval, že Slovensko musí ísť cestou hlbšej integrácie v rámci EÚ.

15:10 Podľa Macrona sú v Európe momentálne dve hrozby – roztrieštenie a únava. „Napriek tomu, že mnohí nás presviedčajú, že EÚ je štruktúrovaná, naša spoločná práca ale ukazuje, že sme schopní tieto rozdelenia prekonať, povedal Macron uviedol, že "pre občanov je Európa samozrejmosť, mier tu máme od nepamäti a to je výzva pre tých, ktorí chcú Európu zničiť.“

Francúzsky prezident zopakoval, že Slovensko je v jadre EÚ a je tam právom a zaslúžene.

15:06 „Francúzsko je naším strategickým partnerom. Slovensko chce byť pri všetkých proeurópskych aktivitách. Mimoriadne oceňujem odhodlanie a energiu prezidenta Macrona pri jeho aktivitách v prospech EÚ,“ povedal premiér.

Peter Pellegrini počas brífingu po stretnutí s... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
pellegrini Peter Pellegrini počas brífingu po stretnutí s Macronom.

„Chceme byť pre Európsku úniu zodpovedným partnerom a chce byť pri všetkých aktivitách, ktoré smerujú k utužovaniu jednoty, sily a sebaobrany Únie. V tomto bude Slovensko vždy na strane Francúzska,“ povedal premiér.

Dodal, že s Macronom sa zhovárali nielen o intenzívnej spolupráci, ale aj o kybernetickej bezpečnosti. „V krátkom čase dôjde k stretnutiu slovenských a francúzskych expertov, ktorí budú analyzovať útoky z minulosti,“ povedal Pellegrini.

15:05 Začína sa spoločný brífing Pellegriniho a Macrona po rokovaní.

14:59 Sieň federácie na Bratislavskom hrade, kde očakávame brífing, stále zíva prázdnotou. Emmanuel Macron a Peter Pellegrini meškajú už 40 minút. Zato v uliciach je množstvo policajtov, ktorí dbajú na bezpečnosť.

Policajti v uliciach Bratislavy počas návštevy... Foto: Ivan Majerský, Pravda
bezpecnostne opatrenia Macron, Policajti v uliciach Bratislavy počas návštevy Macrona.

14:50 Návštevu Macrona na Slovensku podrobne monitoruje aj francúzska agentúra AFP.

14:35 Na odľahčenie: Peter Pellegrini stíha počas stretnutia s Macronom aj tweetovať. Čakáme na premiérov brífing po rokovaní s Macronom.

14:21 V hlavnom meste sú opäť dopravné obmedzenia. Premávku usmerňuje polícia, po obchádzkach premáva aj MHD, informuje Zelená vlna na svojom twitteri.

13:27 Na malú chvíľu sa odmlčíme. Prihlásime sa opäť po rokovaní slovenského premiéra a francúzskeho prezidenta. Spoločné vyhlásenie čakáme okolo 15:00.

13:26 Po fototermíne čaká na Pellegriniho a Macrona pracovný obed, ktorý by mal trvať asi hodinu a pol.

13:24 Kolóna s prezidentom Macronom prišla na Bratislavský hrad, kde ho už čaká premiér Pellegrini.

13:18 Spoločné vyhlásenia oboch štátnikov skončilo. Macrona by mal teraz na Bratislavskom hrade privítať premiér SR Peter Pellegrini, s ktorým by mal absolvovať aj obed.

13:15 Kiska označil situáciu v Maďarsku za nie priaznivú, ale zdôraznil že občania krajín Strednej Európy veria v projekt EÚ.

„Veľmi ma prekvapili bilboardy proti Bruselu, ktoré som videl v Maďarsku. Keď sa deje hocičo dobré, tak politici si to zvyknú prisvojiť, ale keď sa deje niečo zlé, tak za to môže Brusel. Takejto politike sa hovorí populizmus,“ povedal Kiska.

Emmanuel Macron a Andrej Kiska po spoločnom... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
macron Emmanuel Macron a Andrej Kiska po spoločnom rokovaní.

13:08 Macron a Kiska sa vyjadrili aj k téme presunutia Sorosovej univerzity CEU z Budapešti do Viedne. „Budem bojovať vždy, keď bude ohrozená kultúra, bezpečnosť novinárov a vzdelávanie. Situácia je vážna a my musíme urobiť všetko pre to, aby mal každý človek prístup ku kvalitnému vzdelávaniu,“ povedal Macron a zdôraznil, že kvalitných učiteľov nesmieme vyháňať.

13:04 Macron vyzval Slovákov, aby sa aktívne zapájali do európskeho dialógu o budúcnosti bloku.

13:02 „Nestačí sa stretnúť každé dva mesiace v Bruseli, musíme poznať svoju históriu a navzájom sa počúvať. Krajiny strednej Európy majú aj nám na Západe čo dať,“ povedal Macron.

12:57 Macron označil rozhovor s Kiskom za veľmi úprimný a pripomenul, že „Francúzsko ako prvé uznalo právo Česko-slovenska na samostatný štát.“

„Ak chceme, aby EÚ napredovala, musíme sa dohodnúť všetci, či už nové štáty, alebo tie staršie. Slovensko je v skutočnom európskom jadre, hoci mnohí to tak nevidia,“ povedal Macron.

12:55 Andrej Kiska povedal, že Slovensko musí komunikovať s Ruskom, ale upozornil, že kybernetické útoky sú neprijateľné.

„Nordstream 2 je veľmi nebezpečná zbraň,“ povedal Kiska. „Ak by Rusko odstrihlo Ukrajinu od zemného plynu, ľudia ta umrznú,“ uviedol Kiska.

12:52 „Musíme sa spájať a zároveň existuje riziko, že svetové veľkosti by nás radi videli rozdelených do egoistických republík,“ povedal Kiska a zopakoval, že jedinou možnosťou pre európske krajiny je spájať sa.

„Nesmieme sa deliť na západné a východné krajiny,“ povedal slovenský prezident. „Európska únia je fantastický projekt, za ktorým musíme stáť,“ dodal.

„Z Bruselu sa často robí nepriateľ a to je veľmi smutné,“ povedal Kiska.

12:47 Andrej Kiska po spoločnom rokovaní s Emmanuelom Macronom uviedol, že návšteva francúzskeho prezidenta je výnimočná a spomenul Milana Rastislava Štefánika, ktorý pôsobil vo Francúzsku. „Veľká časť našej histórie sa formovala vo Francúzsku,“ uviedol Kiska.

„Francúzsko je náš partner, spojenec a hlavne priateľ,“ povedal Kiska a dodal, bilaterálne vzťahy oboch krajín sú na veľmi vysokej úrovni.

„Prezident Macron je líder EÚ a má jasnú víziu, ako by sme mali úniu vidieť my všetci,“ povedal Kiska.

12:42 Rezort zahraničných vecí zverejnil na twitteri záber z prístátia Macrona na bratislavskom letisku.

12:27 Avizované dopravné obmedzenia sú realitou. Uzavreté sú Palisády od Prezidentského paláca až po Bratislavský hrad.

12:21 Obaja prezidenti sa presúvajú na Bratislavský hrad, kde očakávame ich spoločné vyhlásenie po 12:30. Pozrite si príchod francúzskeho prezidenta do paláca a prvé chvíle po prijatí Andrejom Kiskom.

12:16 Návšteva Macrona ovplyvňuje aj premávku mestskej hromadnej dopravy v Bratislave.

V čase cca medzi 12:15 a 12:45 treba počítať s uzatvorením Hodžovho nám. a Palisád. Obmedzenia sa môžu dotknúť premávky liniek 83, 93, 147, 203, 207, 208 s 212.

Viac informácií nájdete na stránke Dopravného podniku.

11:55 Po spoločnom vyhlásení prezidentov musia vodiči počítať s dopravnými obmedzeniami od Prezidentského paláca cez Palisády až po Bratislavský hrad. Nakoľko Macron pricestoval neskôr, ako sa čakalo, obmedzenia budú platiť až od cca 12:30.

11:47 Macron a Kiska odišli na spoločné rokovanie. Po jeho skončení sa očakáva spoločné vyhlásenie oboch prezidentov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
macron, kiska Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas prijatia u Andreja Kisku.

11:40 Emmanuel Macron je v priestore Prezidentského paláca a pozdravil sa s prezidentom Andrejom Kiskom. Kiska privítal Macrona chlebom a soľou. Po francúzskej hymne zaznela tá slovenská.

11:35 Prvé dopravné obmedzenia v hlavnom meste sa končia. Informuje Zelená vlna.

11:25 Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval s asi 30 minútovým meškaním na Slovensko. Jeho kolóna sa od letiska presúva do centra mesta.

Harmonogram dnešných obmedzení

čas obmedzený prejazd
10.00 až 12.00 Prejazd po diaľnici D1 od Zlatých pieskov v smere do Bratislavy bude obmedzený.
11.00 až 11.30 Polícia uzavrie diaľničný obchvat D1 v úseku od Zlatých pieskov po Most SNP, ďalej Einsteinovu a Staromestskú ulicu, Hodžovo námestie.
12.15 až 12.45 Vodiči neprejdú cez Hodžovo námestie a Palisády v oboch smeroch v úseku po Bratislavský hrad.
14.15 až 14.45 Palisády, Hodžovo námestie, Suché mýto, Námestie SNP, Špitálska, Štúrova a Jesenského ulica budú opäť zavreté.
16.00 až 18.00 Polícia obmedzí prejazd po D1 v smere do Trnavy.
17.00 až 17.30 Neprejazdnými sa stanú Uršulínska ulica, Námestie SNP, Suché mýto, Hodžovo námestie, Staromestská ulica, Most SNP, Einsteinova ulica a diaľničný obchvat D1 v smere na Trnavu. Polícia odporúča vodičom opustiť Bratislavu po D1 do 16. hodiny.

Zdroj: Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Francúzsko #Andrej Kiska #štátna návšteva #Peter Pellegrini #Emmanuel Macron