Bašternák bol pred odsúdením 'aktívny'. Stihol previesť viaceré nehnuteľnosti

Podnikateľ Ladislava Bašternáka, ktorého súd uznal minulý týždeň za vinného z podvodu pri vratke DPH za takmer dva milióny eur, sa na poslednú chvíľu zbavoval majetkov.

12.11.2018 21:45
Ladislav Bašternák Foto: ,
Ladislav Bašternák
debata (19)

Za miliónové podvody mu totiž hrozilo, že o nehnuteľnosti príde. Informovala o tom RTVS.

Na manželku napríklad prepísal darovacou zmluvou vilu na bratislavskom Slavíne. RTVS zistila, že „v rovnaký deň zmenili majiteľa aj ďalšie nehnuteľnosti, napríklad v bytovom dome Five Star Residence alebo v bytovke na Tupého ulici v Bratislave,“ uvádza telerozhlas na svojom facebooku.

Súd Bašternákovi vymeral päť rokov nepodmienečne. Podnikateľ sa proti verdiktu odvolal. Jeho meno opozícia už takmer dva roky spája s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer), ktorý s ním v minulosti obchodoval, a tiež so šéfom Smeru Robertom Ficom. Toho opäť vyzvala, aby sa z komplexu Bonaparte, ktorý Bašternák vlastní, vysťahoval. Ináč hrozí obnovením protestov pred jeho bytom. Vládna strana na tieto výzvy nereagovala. Dvojmiliónová vratka bola podnikateľovi vyplatená na konci vlády Ivety Radičovej.

Tri trestné stíhania

V súvislosti s menom Bašternáka je začaté trestné stíhanie v ďalších troch veciach. V relácii TV Pravda Ide o pravdu to uviedla ministerka vnútra Denisa Saková (Smer). „Prebieha riadne vyšetrovanie, a to na základe skutkov, ktoré sme jednak odhalili operatívnou činnosťou finančnej polície, jednak na základe výsledkov, ktoré nám poskytla Finančná správa, a aj na základe medializovaných informácií niektorých poslancov,“ vyhlásila Saková.

K bývaniu bývalého premiéra a predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý žije v komplexe Bonaparte a prenajíma si byt patriaci Bašternákovi, sa Saková vyjadrila len stroho. „To je skutočne na osobnom rozhodnutí predsedu strany,“ skonštatovala ministerka. Dodala, že v kauze podozrivých prevodov v tejto bytovke, na ktoré trestným oznámením upozornil opozičný poslanec Jozef Rajtár (SaS), je začaté trestné stíhanie vo veci. „Čakáme na jeden znalecký posudok, aby sme v tej veci vedeli pokračovať,“ povedala a dodala, že viac informácií o tomto vyšetrovaní nemá.

Video
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #Five Star Residence