Organizátorov pochodov vypočúvala NAKA, zvolávajú protest. Saková: Sme pod tlakom

Na organizátorov verejných zhromaždení Za slušné Slovensko eviduje Generálna prokuratúra (GP) SR päť trestných oznámení. Štyri z nich podali fyzické osoby, jedno z nich bolo anonymné. Uviedla to hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

13.11.2018 11:24 , aktualizované: 20:24
Slušné Slovensko Foto: ,
Organizátori iniciatívy Za slušné Slovensko zvolávajú na tento piatok ďalší protest.
debata (2681)

Polícia je povinná každé trestné oznámenie preveriť. Uvádza sa to vo vyhlásení Prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského k medializovaným informáciám o výsluchoch organizátorov protestov Za slušné Slovensko.

„Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto,“ uviedol Lučanský s tým, že v rámci svojich zákonných možností si dá zistiť bližšie informácie. „Do postupu vyšetrovateľa však ja zasahovať nemôžem, je procesne samostatný,“ dodal Lučanský.

Video

Organizátori demonštrácií Za slušné Slovensko chodia posledné dni na výsluchy na Národnú kriminálnu agentúru. Ako dnes informoval Denník N, vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky Peter Jakubík ich predvoláva na výsluch vo veci „korupcia a iné“. Na výsluchu už podľa denníka boli Juraj Šeliga, Karolína Farská, Katarína Nagy Pazmány, Táňa Sedláková a Veronika Bruncková. Vo štvrtok ich majú nasledovať ďalší.

Saková: Zase sme pod tlakom

Polícia je opäť pod obrovským mediálnym tlakom, konštatovala to v Banskej Bystrici ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) v súvislosti s podaniami na iniciatívu Za slušné Slovensko.

„Ako ministerka vnútra som nikdy nezasahovala do žiadneho vyšetrovania a bude to tak aj teraz, v tomto prípade. Uvedomujem si svoju zodpovednosť, od všetkých svojich kolegov vyžadujem, aby si prácu vykonávali na základe a v súlade so zákonom,“ vyhlásila Saková s tým, že polícia nesmie byť predmetom politiky.

„Polícia musí prešetriť každé trestné oznámenie a je jedno, akou formou bolo podané, či anonymne, je jedno, kto ho podal a je jedno, kto je v ňom riešený. Dôverujem orgánom činným v trestnom konaní, svojou prácou dokazujú, že pracujú na vysokej odbornej úrovni,“ zdôraznila Saková.

Pripomenula, že v súvislosti s iným trestným oznámením bol napríklad v utorok vypočúvaný predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Lučanský o podaní nevedel

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský na brífingu v Banskej Bystrici poznamenal, že sa o tejto informácii dozvedel v utorok z médií a spojil sa s vyšetrovateľom, aby si ozrejmil isté skutočnosti.

Uviedol, že anonymné podanie bolo adresované priamo na šéfa NAKA a ten ho po vyhodnotení pridelil protikorupčnej jednotke. Vypočúvaním organizátorov, respektíve podaním vysvetlenia, a podľa Lučanského i v prítomnosti advokátov, sa vyšetrovateľ snažil získať informácie potrebné na ďalší postup, a teda buď, aby oznámenie odmietol, alebo vzniesol obvinenie voči konkrétnej osobe.

„Všetko prebieha štandardne, v zmysle zákona. Ako policajný prezident nebudem do toho zasahovať. Je tu dozorujúci prokurátor. Ideme štandardným postupom ako vždy aj pri iných prípadoch,“ dodal Lučanský.

Iniciatíva Za slušné Slovensko chystá ďalší protest, ktorý sa uskutoční tento piatok o 17:00 v Bratislave. Informovala o tom Karolína Farská počas brífingu, na ktorom reagovali na samotné vypočúvanie.

Trestné oznámenia na generálnej prokuratúre

Štyri trestné oznámenia sa týkali zákonnosti postupu konkrétnych osôb pri organizovaní verejných zhromaždení, boli postúpené prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave na ďalší zákonný postup.

„O týchto trestných oznámeniach bolo trestné konanie skončené uznesením policajta z 28. júna 2018, ktorý trestné oznámenia odmietol. Sťažnosť jedného z oznamovateľov zamietol ako nedôvodnú prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I.,“ poznamenala Predajňová.

Jedno trestné oznámenie sa týkalo finančného statusu organizátorov verejných zhromaždení. Prokurátor trestného odboru GP SR trestné oznámenie z dôvodu príslušnosti postúpil 5. septembra 2018 prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave na ďalší zákonný postup. „Ani v tejto trestnej veci prokurátor trestného odboru GP SR dohľadovú právomoc nad trestným konaním nevykonával,“ podotkla Predajňová.

Premiér sa spolieha na profesionalitu polície

Premiér Peter Pellegrini (Smer) nemá informácie o tom, že by slovenské štátne orgány či tajné služby boli zneužité na sledovanie organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Povedal to novinárom počas návštevy Azerbajdžanu.

„Ja túto informáciu mám len z médií, nemám o tom viac detailov. Osobne nemám vedomosť, že by štátne orgány či služby boli zneužité na takúto činnosť. Po návrate na Slovensko budem žiadať informácie. V tomto nemôžem zasahovať do činnosti vyšetrovateľa a spolieham sa na profesionalitu polície, že vie, čo robí,“ dodal.

Existuje podozrenie, že boli monitorovaní, tvrdí Grendel

Opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) zvolá ako predseda mimoriadny parlamentný výbor pre kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Grendel to uviedol na dnešnom brífingu s tým, že existuje podozrenie, že boli organizátori protestov Za slušné Slovensko monitorovaní spravodajskými službami. Zároveň doplnil, že za odchod Roberta Fica (Smer) z postu predsedu vlády je zodpovedná strana Most-Híd, ktorá trvala na jeho odstúpení. „Ak chce pán Fico hľadať páchateľov štátneho prevratu, nech podá trestné oznámenie na predstaviteľov strany Most-Híd,“ uviedol Grendel. Opozičný poslanec nekonkretizoval dátum, kedy k medializovaným informáciám zasadne mimoriadny výbor.

„Jediným demokratickým spôsobom, akým sa dá skrátiť funkčné obdobie konkrétnej vládnej garnitúry, je hlasovanie v Národnej rade SR. Žiadne hlasovanie na jar tohto roka nebolo. Po najväčších a najpokojnejších demonštráciách. Nikto tam nehádzal dlažobné kocky a nikto nechcel dosiahnuť štátny prevrat,“ povedal Grendel. „Pripomínam, že jediný poslanec, ktorý mal ambície ukončiť vládu nedemokratickým spôsobom, bol pán Fico, ktorý žiadal v roku 2004 referendum,“ pripomenul Grendel.

Je to nebezpečný precedens, vyjadrila sa SaS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje za nebezpečný precedens, že organizátori protestov sú poťahovaní štátnou mocou. Vypočúvanie organizátorov protestov Za slušné Slovensko pripomína najsilnejšej opozičnej strane SaS obdobie spred roka 1989, keď štátna moc zastrašovala všetkých, ktorí mali iný názor na správu štátu. Uvádza sa to vo vyhlásení liberálov.

„Za smiešne považujem, že v tejto veci sa angažuje politický skrachovanec Robert Fico, ktorý dodnes nevysvetlil, ako zháňal peniaze vlastnou hlavou na založenie Smeru, napriek tomu, že k tejto kauze existuje nahrávka,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík a doplnil, že ho mrzí, že s rovnakou vervou sa polícia nevenuje trestným oznámeniam, ktoré SaS podala v súvislosti s miliónovými rozkrádačkami nominantov Smeru.

Fico sa snaží ukázať, že má stále moc

Poslanec Robert Fico sa nám cez české médiá snaží ukázať, že má stále moc a vie zastrašovať, že slušní ľudia na Slovensku majú mať strach. Vo svojom dnešnom vyhlásení v Banskej Bystrici, o ktorom informuje aj na svojej facebookovej stránke, to uviedol prezident Andrej Kiska.

„Takáto šikana, obviňovanie organizátorov protestov z pokusu o štátny prevrat sú neodpustiteľné. Demokratická spoločnosť sa musí voči takýmto rečiam a krokom postaviť. Ako prezident spravím všetko pre to, aby sa slušní ľudia na Slovensku nebáli,“ povedal prezident s tým, že je neprijateľné, aby štátne inštitúcie šikanovali ľudí za to, že slušne a pokojne ukázali svoju nespokojnosť. „Sloboda prejavu, právo protestovať proti komukoľvek, no najmä proti tým, ktorí sú pri moci, sú základom našej demokratickej spoločnosti. Je povinnosťou štátu túto slobodu chrániť. Nie zastrašovať tých, ktorí si ju uplatňujú. V tomto prípade mladých ľudí, ktorí protestovali Za slušné Slovensko,“ dodal Kiska.

Na prezidentove vyjadrenia Robert Fico následne reagoval. „Prezident Andrej Kiska na mňa, ale i na štátne inštitúcie opäť hrubo zaútočil, pričom vo svojom vyjadrení niekoľkokrát použil slovo slušnosť. Chcem Andrejovi Kiskovi odkázať, že ako človek, ktorý v spolupráci s pozemkovou mafiou okradol obyčajného človeka o lukratívny pozemok, krajinu o nezaplatené dane, by mal s pojmom slušnosť narábať oveľa opatrnejšie,“ uviedol predseda strany Smer.

KDH: Je nebezpečné, že NAKA je zneužívaná na zastrašovanie

Za mimoriadne nebezpečné považuje Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) to, že NAKA namiesto vyšetrovania skutočných zločinov je zneužívaná na zastrašovanie organizátorov protestov. "Takéto metódy zastrašovania a obťažovania majú okrem primárneho efektu na samotných vypočúvaných aj sekundárne efekty pre veľkú časť slovenskej verejnosti, kde sa očakáva vyvolanie obáv, strachu a rezignáciu na verejné angažovanie.

Kresťanskí demokrati budú celú situáciu pozorne sledovať a operatívne reagovať na ďalší vývoj v tomto prípade hrubého zneužívania štátnej moci na politické účely," uviedol vo vyhlásení Stano Župa z komunikačného oddelenia KDH.

Petková: NAKA ma vyšetrovať mafiu a nie šikanovať aktivistov

Podporu organizátorom protestov vyjadrila iniciatíva Chceme veriť, ktorá považuje postup polície za neprijateľný. „Elitná zložka polície – Národná kriminálna agentúra bola zriadená na vyšetrovanie korupcie a mafie, nie preto, aby šikanovala aktivistov,“ uviedla Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu, ktorá je súčasťou iniciatívy.

Takýto postup polície môže podľa iniciatívy odrádzať každého, kto by chcel v budúcnosti organizovať pochody či demonštrácie. Pripomenula, že právo na zhromažďovanie je zakotvené v ústave a polícia by ho mala chrániť, nie naopak. Iniciatíva je reakciou takmer 200 občianskych aktivistov a slovenských osobností verejného života na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, v ktorej predložili požiadavky pre obnovenie dôvery verejnosti v štát.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #George Soros #NAKA #polícia SR #Za slušné Slovensko