VIDEO: NAKA bola u Kisku, zaistila počítače. Vyvoláva to otázky, reagoval prezident

Minulý týždeň v stredu Národná kriminálna agentúra (NAKA) zaistila vo firme KTAG, ktorá patrí prezidentovi Andrejovi Kiskovi a jeho bratovi Jaroslavovi účtovné doklady. Podľa vyjadrenia hovorcu Prezídia Policajného zboru nešlo o zásah, ale bežný policajný úkon.

14.11.2018 21:00 , aktualizované: 15.11.2018 10:45
debata (872)

Politický analytik Ján Baránek si myslí, že ak sa podozrenia voči prezidentovi Andrejovi Kiskovi potvrdia, môže mať kauza vážne dôsledky pre jeho politické plány.

Video

O zásahu NAKA informoval web týždenníka Plus 7 dní s tým, že polícia zaistila účtovníctvo a počítače. V rovnaký deň si verdikt v podobe piatich rokov nepodmienečne vypočul podnikateľ Ladislav Bašternák.

„Akcia s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s daňovým priznaním obchodnej spoločnosti, ktorá si mala neoprávnene uplatniť nadmerný odpočet DPH za mesiace apríl 2014, jún a november 2013, kde v januári tohto roku začal vyšetrovateľ finančnej polície trestné stíhanie vo veci podozrenia zo zločinu daňového podvodu,“ píše web.

Stanovisko prezidenta Kisku

„Polícia si len robí svoju prácu, z tohto pohľadu je minulotýždňový postup NAKA v poriadku. Vyvoláva to však vo mne viacero otázok. Polícia celý prípad už dvakrát vyšetrovala. A dvakrát vyšetrovanie uzavrela s tým, že nedošlo k porušeniu zákona," uvádza prezident vo svojom stanovisku. Pripomína, že prvýkrát krajská kriminálka Prešov v roku 2015 – major Mižanin. Neskôr prípad vyšetrovala a zastavila NAKA, vyšetrovateľka Kováčová. Prípad uzavrela rovnako – trestný čin sa nestal. Vypočuli pritom množstvo ľudí, prezreli tisíce strán účtovníctva, uvádza sa v stanovisku.

Prezident SR Andrej Kiska. Foto: SITA, Diana Černáková
andrej kiska Prezident SR Andrej Kiska.

"Všetky daňové kontroly sú riadne ukončené. Ministerstvo financií už v roku 2014 uzavrelo kontrolu mojej volebnej kampane s tým, že nenašlo žiadne pochybenia. Napriek tomu začína NAKA vyšetrovať znova, tretí raz. Osobne zaistila účtovníctvo, skopírovala disky počítačov a tretí vyšetrovateľ pán Hrušovský bude všetko preverovať znova. Ten istý prípad, tie isté dokumenty, ktoré už všetci kontrolovali,“ uvádza prezident Kiska.

Neoprávnené daňové výdavky

V účtovníctve KTAG zrejme figurovali neoprávnené daňové výdavky za takmer 467-tisíc eur. Kiskova firma ich vyhodila z evidencie až po štyroch rokoch. Ide o výdavky na kampaň za roky 2013 a 2014. Aby sa KTAG vyhla trestnoprávnej zodpovednosti, koncom minulého roka na daniach z príjmu a DPH dobrovoľne doplatila spolu takmer 145-tisíc eur. Kiskova firma tiež opravila spolu až 17 daňových priznaní. Dve v prípade daní z príjmu za roky 2013 a 2014 a pätnásť opravných daňových priznaní podala za rovnaké roky v prípade DPH.

Išlo o výdavky na Kiskovu kampaň, za ktoré však KTAG nedostala zaplatené, a tak neboli uznané ako daňový výdavok. Otázne je, prečo KTAG neopravila účtovníctvo skôr. Už koncom roka 2014 totiž daniari po kontrole v KTAG neuznali firme vratku DPH v sume vyše 146-tisíc eur z nákladov 770-tisíc eur vynaložených na prezidentskú kampaň svojho majiteľa. Daniari KTAG upozornili na to, že keď za službu nedostali zaplatené, nemôžu si z nákladov uplatňovať DPH a ani znižovať základ pre daň z príjmov. Na daniach a pokutách tak už po prvých kontrolách KTAG doplatila vyše 40-tisíc eur. Polícia v prípade možných daňových únikov Kiskovej firmy vedie trestné stíhanie a vyšetruje, či išlo o zámer podviesť štát o dane.

NAKA preveruje aj Kiskov pozemkový škandál. V ňom súd v Poprade nedávno rozhodol, že pozemky vo Veľkom Slavkove patria popradskému zubárovi a nie Kiskovi. V prípade danej kauzy je podozrenie na kroky pozemkovej mafie pod Tatrami z deväťdesiatych rokov. Popradský zubár bol zjavne obeťou podvodu. Všetci aktéri kauzy vrátane Kisku sa navzájom poznali a aj keď Kiska tvrdil, že je tiež obeť a konal v dobrej viere, súd jeho argumenty neuznal. Či sa Kiska odvolá, nie je jasné. Polícia v prípade vedie trestné stíhanie vo veci podvodu. Obvinený zatiaľ nebol nikto.

Video

© Autorské práva vyhradené

872 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové podvody #Andrej Kiska #NAKA #firma KTAG #KTAG