Danko: Dôvera v koalícii je naštrbená, SNS podporí zvolanie schôdze na moje odvolávanie

Slovenská národná strana (SNS) podporí otvorenie schôdze Národnej rady SR, na ktorej sa chce opozícia pokúsiť odvolať predsedu parlamentu Andreja Danka.

15.11.2018 11:17 , aktualizované: 19:11
Andrej Danko Foto: ,
Andrej Danko
debata (1198)

Oznámil to sámotný Danko na brífingu v parlamente. Šéf parlamentu chce, aby poslanci povedali, či mu dôverujú alebo nie. Priznáva, že dôvera v koalícii je naštrbená.

O podporu otvorenia schôdze požiada aj svojich koaličných partnerov. „Chcem, aby bola prejavená dôvera alebo nedôvera v moju osobu, a to aj ako predsedu parlamentu, ale aj koaličného partnera,“ vyhlásil Danko. Priznáva, že dôvera v koalícii je naštrbená. „Nezostáva mi nič iné, len na najbližšej schôdzi sa opäť o dôveru uchádzať. Bez koaličnej dôvery sa vládnuť a pracovať nedá,“ zdôraznil Danko.

Opakuje, že svoju rigoróznu prácu robil s najlepším vedomím a svedomím. „V súlade s vtedy platnými právnymi predpismi a technickými možnosťami vtedajšej doby,“ doplnil. Danko verí, že stále žijeme v právnom štáte, a že novinový článok či facebookový status nemôžu človeka bezdôvodne obviniť, odsúdiť a popraviť.

Koaličný Most-Híd sa k vzniknutej situácii a o ďalšom postupe bude informovať v „primeranom čase“. Hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár poskytla takéto stanovisko na otázky, či Most podporí otvorenie schôdze k odvolávaniu Danka z postu predsedu NR SR a či mu prejavia dôveru.

Nicholsonová: Dankov plán je jasný – vydierať Most

Plán predsedu SNS je jasný – vyvolať koaličnú krízu, vydierať Most-Híd, ktorý sa už nikdy nemusí ocitnúť v slovenskom parlamente a na mimoriadnej schôdzi sa nechať potvrdiť vo funkcii predsedu NR SR. Na Dankovo vyhlásenie tak reagovala podpredsedníčka NR SR a poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová.

Danko podľa Nicholsonovej ukázal, ako vyzerá politický suterén, ktorý v politických dejinách Slovenska nemá obdobu. „Môže sa pokúsiť mocensky ovplyvniť závery komisie UMB, ktorá má preskúmať jeho rigoróznu prácu,“ napísala Nicholsonová. Nicholsonová ďalej pripomenula, že premiérom bol ešte nedávno Robert Fico, ktorý si odmietal priznať politickú zodpovednosť, ale z funkcie ho vyhnala ulica. „Myslím, že nastal čas rovnakým spôsobom naložiť s Andrejom Dankom,“ dodala Nicholsonová.

Denník N vo štvrtok informoval, že šéf parlamentu poskladal svoju rigoróznu prácu odovzdanú v roku 2000 z viacerých cudzích textov. Po úvode je podľa denníka odkopírovaných prvých 20 strán z českej publikácie Základy správnej vedy od Dušana Hendrycha a v práci sú aj rozsiahle odkopírované časti skrípt. Denník nedávno upozornil, že Dankova práca sa zhoduje s rigoróznou prácou advokáta Daniela Pisáka, ktorý ju obhájil rok po Dankovi – v roku 2001.

Akademický senát Univerzity Mateja Bela (UMB) zriadil účelovú komisiu na preskúmanie podozrení na plagiátorstvo rigoróznych prác na univerzite. Výsledky preskúmania a návrhy opatrení účelová komisia predloží najneskôr do 11. januára 2019 predsedovi Akademického senátu UMB.

Dekan Právnickej fakulty UMB: Na preskúmanie potrebujeme čas

Komisia, ktorá bude skúmať aj rigoróznu prácu predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, potrebuje dostatočný čas na kvalitnú analýzu. Uviedol to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Michal Turošík.

Tiež doplnil, že pozná meno oponenta konkrétnej rigoróznej práce, no nechcel jeho meno bližšie konkretizovať.

Na otázku, čo nastane v prípade, že sa potvrdia medializované informácie o tom, že Dankova práca je plagiátom, nechcel odpovedať, pretože podľa jeho slov nie je potrebné predbiehať udalosti. „Musíme počkať na závery komisie, ktorá potrebuje dostatočný čas na to, aby všetky skúmané záležitosti kvalitne zhodnotila,“ uviedol Turošík.

Miera originality sa overuje obhajobou, tvrdí ministerstvo školstva

Miera originality záverečných prác sa overuje pred pripustením osoby k obhajobe, uviedlo to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Zároveň poznamenalo, že v kompetencii každej vysokej školy je riešiť otázku kontroly originality záverečných prác.

„Centrálny register záverečných, rigoróznych a habilitačných prác vrátane overovania miery ich originality bol do zákona o vysokých školách zapracovaný zákonom č. 496/2009 Z. z. s účinnosťou od 1. januára 2010,“ uviedol rezort školstva, ktorý pripomenul, že za záverečnú prácu sa podľa zákona považuje bakalárska, diplomová a dizertačná práca. „Rigorózna práca nie je záverečnou prácou,“ pripomenulo ministerstvo školstva.

Rezort školstva upozornil, že ustanovenia zákona o vysokých školách boli doposiaľ viackrát menené, avšak naďalej platí, že miera originality sa overuje „pred pripustením osoby k obhajobe“.

Podľa rezortu školstva pred septembrom 2009 nebolo overovanie originality prác osobitne upravené právnymi ani rezortnými predpismi. „Z toho vyplýva, že v období pred 1. septembrom 2009 overovanie originality prichádzalo do úvahy len v prípadoch, ak ho v danom čase mala vysoká škola upravené vo svojom vnútornom predpise,“ priblížilo MŠVVaŠ. Preto podľa ministerstva nie je možné spätne zabezpečiť overenie miery originality prostredníctvom centrálneho registra vo vzťahu k obhájenej rigoróznej práci.

„Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici by mohla overovať originalitu práce, pokiaľ to v danom čase mala upravené vo svojom vnútornom predpise. Aj v tom prípade sa to však malo uskutočniť pred pripustením práce k obhajobe,“ dodalo MŠVVaŠ SR.

Danko je legitímnym predsedom Národnej rady SR, vyjadril sa Smer

Pre stranu Smer je Andrej Danko legitímnym predsedom Národnej rady Slovenskej republiky, ktorej zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb. Píše sa to v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA zaslal vedúci tlačového oddelenia Ján Mažgút.

Andrej Danko by mal podľa strany Most-Híd prijať osobné rozhodnutie

Andrej Danko by mal prijať osobné rozhodnutie. Uviedla to v oficiálnom stanovisku koaličnej strany Most-Híd jej hovorkyňa Klára Debnár.

„Vzhľadom na zverejnené informácie by mal predseda Národnej rady SR prijať osobné rozhodnutie,“ uviedla Debnár. Danka vyzvali na odchod z postu predsedu NR SR aj predstavitelia viacerých opozičných strán.

Danko ešte 6. novembra oznámil, že svoju prácu zverejní. Jeho vyjadrenie je na nasledujúcom videu:

Video

V normálnych krajinách pre plagiátorstvo politici podávajú demisie, tvrdí OĽaNO

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzýva predsedu parlamentu, aby ešte dnes vyvrátil obvinenia z falšovania rigoróznej práce, alebo vrátil titul JUDr. a vzdal sa funkcie predsedu NR SR. V normálnych krajinách podľa OĽaNO pre plagiátorstvo politici podávajú demisie. Stanovisko OĽaNO agentúre SITA zaslal hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

SaS chce, aby UMB zverejnila oponentov rigoróznej práce

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) na dnešnej tlačovej besede vyzvala vedenie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB), aby zverejnila oponentov práce Andreja Danka. „Univerzita by mala byť podrobená spätnej kontrole, Danko totiž nie je jediným plagiátorom na UMB,“ povedala podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a vyzvala Danka, aby okamžite odstúpil z postu predsedu NR SR, stiahol sa z verejného života Slovenskej republiky a aby na vlastné náklady nechal odstrániť titul JUDr. pred jeho menom zo všetkých verejných častí NR SR, kam ho nechal za verejné peniaze vytesať.

Ako dodala Lucia Ďuriš Nicholsonová, ak Danko neodstúpi, začnú zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu parlamentu s jediným bodom programu – odvolanie Andreja Danka z postu predsedu NR SR.

Mal odstúpiť z postu predsedu Národnej rady SR, vyjadrilo sa KDH

Kresťanskodemo­kratické hnutie (KDH) vyzýva predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, aby odstúpil zo svojej funkcie. Mimoparlamentné hnutie to uvádza v oficiálnom stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca Stano Župa.

„Odstúpiť – iba toto jedno slovo by malo stačiť k situácii okolo rigoróznej práce pána Andreja Danka. Ak uznávame, že vzdelanie pomohlo vytvoriť našu civilizáciu, ak uznávame, že vzdelanie je kľúčové slovo pre výzvy, ktoré prináša 21. storočie, tak Andrej Danko sa musí vzdať druhej najvyššej funkcie na Slovensku,“ uvádza KDH v stanovisku. Hnutie sa zároveň pripája k výzvam viacerých opozičných politických strán o tom, že by mal Danko odsúpiť z funkcie.

Danko by sa mal vzdať aj poslaneckého mandátu, tvrdí Spolu-občianska demokracia

Rovnaký názor zastáva aj mimoparlamentná strana Spolu-občianska demokracia, ktorá žiada navyše, aby sa Danko vzdal aj poslaneckého mandátu. „Strana Spolu-občianska demokracia vyzýva Andreja Danka, aby sa okamžite vzdal poslaneckého mandátu a ušetril Slovensko ďalšej medzinárodnej hanby. Z verejného života ho diskvalifikuje nielen jasné plagiátorstvo a porušenie zákona pri rigoróznej práci, ale najmä to, ako sa zachoval pri jeho odhalení. Naplno ukázal, že klame verejnosti aj parlamentu, namiesto priznania chyby sa vyhrážal žalobami aj trestným stíhaním. Takýto človek jednoducho musí odísť, pretože zmena politiky na Slovensku sa začala,“ povedal predseda strany Miroslav Beblavý.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #rigorózna práca