Tisícky ľudí žiadali slušné Slovensko. "Danko je plagiát" či "Fico je zlo", odkázala ulica

Zhromaždenia Za Slušné Slovensko sa konali v ôsmich slovenských mestách, Londýne aj Dubline. Dianie v Bratislave sme sledovali ONLINE.

16.11.2018 17:00 , aktualizované: 19:55
PROTEST: Za slušné Slovensko v Bratislave Foto: ,
Protestné zhromaždenie na Námestí SNP v Bratislave, ktoré bolo reakciou na provokačné výroky expremiéra Roberta Fica a anonymné trestné oznámenie na organizátorov, pre ktoré ich vyšetruje NAKA.
debata (3022)

Odkaz Novembra '89 dominoval zhromaždeniu Za slušné Slovensko v Bratislave. Na Námestí SNP vystúpili tváre spojené s Novembrom '89, konkrétne Zuzana Mistríková, Filip Vagač, Fedor Gál, Martin Bútora alebo Peter Zajac.

Takisto vystúpil maďarský aktivista Miklós Haraszti, ktorý spolupracoval už s Chartou 77. Podľa neho nie je dobrou správou, že aj skoro 30 rokov po roku 1989 sa Stredoeurópania musia opäť zasadzovať za demokraciu. „Mocní vo všetkých štátoch V4 sa snažia sfalšovať demokraciu,“ vyhlásil. Súčasní politici si podľa neho berú za vzor nie politikov zo západu, ale „autokratov a kleptokratov od Putina po Erdogana“. Zároveň upozornil, že sloboda sa dá stratiť aj demokratickou cestou.

Študentskí lídri roku 1989 pri príležitosti zhromaždenia vydali vyhlásenie, v ktorom zdôraznili, že pred rokmi ich do ulíc vyhnala arogancia štátnej moci, nevymožiteľnosť práva a násilie na mladých ľuďoch. „Dnes sme tu opäť a stojíme tu v mene obrany slobody a ústavou garantovaných práv nás a našich detí,“ uviedli.

Rovnako ako iniciatíva Za slušné Slovensko sa podľa vlastných slov hlásia k členstvu Slovenska v civilizačnom priestore Európskej únie, k hodnotám vymožiteľnosti práva, demokracie, ľudských a občianskych práv. „Chceme žiť v štáte, kde sa nemanipuluje s pravdou a nezneužíva štátna moc na osobný prospech. Chceme žiť v štáte, kde sa oceňuje iniciatíva občanov a kde sa hľadajú riešenia prinášajúce úžitok pre spoločnosť,“ uviedli.

VIAC O ZHROMAŽDENÍ V KOŠICIACH ČÍTAJTE TU: Košický protest: Generácia Novembra '89 odovzdala štafetu mladším

Spoločne proti konšpiráciám

Česká novinárka Pavla Holcová zhromaždeným povedala, že po vražde Jána Kuciaka to mnohí novinári chceli vzdať. Práve zhromaždenia občanov im podľa jej slov pomohli čeliť enormnému tlaku. Tomu vo forme vyhrážok a hrozieb podľa Zuzany Števulovej čelia aj zástupcovia mimovládnych organizácií, v mene ktorých na zhromaždení prehovorila. V súčasnosti je podľa nej na Slovensku spoločnosť rozdelená, čo vyhovuje tým, „ktorí majú krajinu riadiť dobre, ale nerobia to“. Preto je podľa nej potrebné spoločne sa brániť proti konšpiráciám a nepravdám.

Protestné zhromaždenie na Námestí SNP v...
Protestné zhromaždenie na Námestí SNP v...
+10Protestné zhromaždenie na Námestí SNP v...

Odhady účasti na dnešnom zhromaždení sa líšia medzi niekoľko tisíc až po približne 20-tisíc ľudí. Zhromaždenia sa uskutočnili aj v iných mestách, napríklad v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline, Leviciach alebo Prievidzi.

Pokojné zhromaždenie

Zhromaždenie Za slušné Slovensko malo v Bratislave pokojný priebeh. Policajti nezaznamenali prípady narušenia verejného poriadku ani nemuseli vykonať žiaden služobný zákrok.

Verejné zhromaždenie si vyžiadalo iba avizované obmedzenia v osobnej a mestskej hromadnej doprave. Premávka je už plne prejazdná a bez obmedzení.

TASR informovala Lucia Mihalíková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

ONLINE z bratislavského zhromaždenia

19:05 Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave sa skončilo. Organizátori požiadali ľudí, aby sa pokojne rozišli.

Podľa viacerých médií sa zhromaždenia v hlavnom meste zúčastnilo takmer 20-tisíc ľudí.

19:03 Námestím SNP znie slovenská hymna.

19:02 „Ďakujeme za vašu podporu a za každé jedno euro,“ dodala Farská.

19:01 „Vy všetci ste slušné Slovensko. Od pondelka prispelo našej iniciatíve viac ako tritisíc ľudí a sumou viac ako 80-tisíc eur. Ďakujeme!,“ povedal Juraj Šeliga.

18:59 „Počúvajme viac ako politikov múdrych a inšpirujúcich ľudí. Nestrácajme čas počúvaním hádok a osočovaním,“ dodal Strižinec. Za svoj prejav zožal potlesk.

18:54 Martin Strižinec, ktorý ešte donedávna moderoval na RTVS politickú reláciu O päť minút 12, uviedol, že „Slovensko dlho tvrdo spalo, ale teraz vstáva.“

„Politici hovoria len to, čo chcú od nich počuť ich voliči,“ povedal Strižinec.

18:50 „Je tu šéf strany, ktorý blúzni o štátnom prevrate a konšpiruje. Štátne orgány vláčia mladých ľudí po výsluchoch. Odkážme všetkým slušným úradníkom a vyšetrovateľom, že sa môžu postaviť za nás. Nech je náš hlas hlasom všetkých slušných ľudí,“ povedal Tomáš Hudák.

18:48 „Prešlo 29 rokov a ja tu opäť musím stáť. Prosím vás, postarajte sa o to, aby som tu už o ďalších 29 rokov stáť nemusel. Lebo ak áno, tak ma sem budete musieť vyniesť na vozíku,“ povedal s dávkou humoru Szatmary.

„Je čas, aby všetky tie svine išli už do prdele,“ dodal Szatmary.

18:44 Herečka Kristína Tormová a stand-upisti Tomáš Hudák a Michael Szatmary na scéne.

„Nevzdajme boj za slušné Slovensko, nielen pre naše deti, ale aj pre nás,“ uviedla Tormová.

18:42 „Prestaňte šíriť nezmysli a konšpirácie. Skončte s dehonestáciou novinárov a vlastne všetkých, ktorí sa neboja povedať pravdu,“ dodal na záver Celec s odkazom na urážky Roberta Fica smerom k novinárom.

18:38 Peter Celec z iniciatívy vedcov odkázal, s dávkou humoru a odkazom na Dankovu prácu, že „odpisovať sa nemá. Odpisovať je podvod a hlavne strašná hanba,“ povedal.

„Je nemysliteľné, aby sme na akademickej pôde akceptovali podvody tohto typu. Vyzývame tých, ktorí získali tituly nečestne, aby odstúpili,“ dodal Celec.

18:33 Slušné Slovensko žiada aj staršia generácia, ktorej rovnako, ako tým mladším, nie je budúcnosť našej krajiny ukradnutá.

Zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava Zhromaždenie Za slušné Slovensko BAX Zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave.

18:31 V Bratislave vystupuje rómska skupina Sendrejovci.

18:25 Asi tisícka ľudí sa zišla v Banskej Bystrici, aby sa pridala k odkazu iniciatívy Za slušné Slovensko.

18:20 Podľa webu Aktuality.sk sa v Košiciach na pochode Za slušné Slovensko zišli podobne ako v hlavnom meste tisícky ľudí.

18:14 Podľa záberov sú na Námestí SNP v hlavnom meste tisícky ľudí.

zväčšiť Zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava Zhromaždenie Za slušné Slovensko BAX Zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave.

18:09 „Náš prezident Zeman pózuje so zbraňou, na ktorej je napísané "Na novinárov“, váš expremiér Fico označuje novinárov za prostitútky. Toto sa musí skončiť a aj vďaka vám bojujeme ďalej," dodala Holcová.

18:07 „Pomohli ste nám nevzdať sa a dokončíme všetky kauzy, ktoré Jano začal,“ povedala Holcová.

18:05 Na pódiu je Pavla Holcová, česká novinárka, ktorá spolupracovala so zavraždeným Jánom Kuciakom.

18:03 Šeliga s Farskou vyzvali premiéra Pellegriniho a prezidenta Kisku, aby nedopustili to, že „zo Slovenska sa stane druhé Orbánovo Maďarsko.“

„Vyhrať voľby neznamená, že môžete všetko. Vyhrať voľby neznamená, že my slúžime vám, ale práve naopak,“ povedala Farská.

17:58 Speváčka Zuzana Mikulcová spieva legendárnu pieseň Marty Kubišovej „Modlitba pro Martu“.

17:56 Dav opäť skanduje „My sme tu zadarmo!“ s odkazom na obvinenia Roberta Fica, že organizátorov financuje Soros.

Účastníci zhromaždenia na Námestí SNP v... Foto: SITA, Brano Bibel
PROTEST Účastníci zhromaždenia na Námestí SNP v Bratislave.

17:55 Podľa Stankeho sa súčasná vládna koalícia „opiera o kotlebovcov a im podobné postavičky.“

„Choďte už prosím do čerta!“, zakončil svoj prejav Stanke. Námestie skanduje „Ďakujeme!“.

17:50 Richard Stanke: „Fica, Danka a im podobných by som chcel vyzvať, aby už odišli a dali preč ruky od Slovenska.“

„Takí istí ako vy sa nám v roku 1989 vyhrážali, že nedoštudujeme a tvrdili, že nás platia imperialisti a Slobodná Európa. Vaša rétorika je ale odsúdená na záhubu. Váš kapitán Danko, ktorý nie je schopný napísať prácu, dnes sníva o Orbánovi a posiela z Ruska pätolízačské fotky a vy pán Fico idete radšej na výlet na Kubu,“ povedal Stanke.

17:46 „Právny systém je zneužitý na pohŕdanie tými, ktorí volajú po spravodlivosti a slušnosti,“ uviedla herečka Táňa Pauhofová.

17:42 „Som šťastný, že máme komu odovzdať štafetu,“ povedal s odkazom na novembrové udalosti spred 29 rokov bývalý disident Fedor Gál.

Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave. Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava Zhromaždenie Za slušné Slovensko BAX Zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave.

17:40 „Odstúpiť, odstúpiť, odstúpiť!“, skanduje dav s odkazom na kauzu rigoróznej práce šéfa parlamentu Andreja Danka, ktorá má byť plagiátom.

17:38 „Robert Fico si myslel, že bude mať už pokoj, ale nebude, lebo nás tu je veľa,“ uviedol Peter Zajac, expolitik.

„Slušnosť je naša zbraň, ktorou môžeme veci zmeniť a my vytrváme“, dodal Zajac.

17:32 „Reakciou na kradnutie, mafiánov a vraždy je slušné Slovensko,“ povedal Martin Bútora, jeden zo zakladajúcich členov Verejnosti proti násiliu.

17:22 Zuzana Mistríková, ktorá spoluorganizovala novembrové pochody v roku 1989 povedala, že ani jej generácii nie je jedno, čo sa deje na Slovensku.

17:15 „Dosť bolo Fica, dosť bolo Fica, dosť bolo Fica!,“ skanduje Námestie SNP v hlavnom meste. „Páni, buďte pokojní, my nikam neodchádzame,“ odkázala politikom Farská a Šeliga uviedol s odkazom na Roberta Fica, že „pán zo Súmračnej šíri klamstvá a konšpirácie.“

17:13 V poradí desiate zhromaždenie Za slušné Slovensko sa koná v predvečer spomienky na November 1989, pripomenul organizátor Juraj Šeliga. „Tento boj za demokraciu a slobodu sa nekončí a je aktuálny aj dnes,“ uviedol.

„Voláme po slušnosti, pravde a vyvodení zodpovednosti,“ povedala spoluorganizátorka zhromaždení Karolína Farská.

17:07 Pochod prilákal aj rodiny s deťmi.

17:02 Na Námestí SNP sú stovky ľudí. Mnohí držia transparenty zo sloganom „Som tu zadarmo“.

17:00 Ľudia sa zišli na námestiach v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prievidzi, Žiari nad Hronom, Žiline, Leviciach a Kežmarku.

Od zverejnenia informácií o tom, že organizátorov polícia predvoláva na výsluchy na základe anonymného trestného oznámenia, že organizujú štátny prevrat a platí ich americký miliardár George Soros, organizátorom vyjadrilo podporu množstvo ľudí. Šeliga a Farská priblížili, že za 36 hodín prišlo na transparentný účet takmer 50.000 eur, pričom suma stále stúpa. Aktuálne je tam viac ako 55.000 eur.

Zrušené výsluchy

Organizátori informovali, že ich štvrtkové výsluchy zrušili. „Bolo nám oznámené, že vec bola na základe rozhodnutia prokurátora vecne a miestne odstúpená. Nemáme informácie, aký bude ďalší postup zo strany NAKA alebo prokuratúry a či budú v predvolávaní a výsluchoch pokračovať,“ napísali na svojom profile na sociálnej sieti. Tvrdenia, že ich niekto riadi, že sú platení zo zahraničia a že sa snažia organizovať štátny prevrat, odmietajú.

Zastaviť vypočúvanie aktivistov žiadali aj dve medzinárodné novinárske organizácie – Európske centrum pre slobodu tlače a médií (ECPMF) a Reportéri bez hraníc (RSF). Šokovalo ich, že slovenské inštitúcie sa nechali zatiahnuť do trestných konaní proti odvážnym mladým ľuďom, ktorí žiadajú spravodlivosť za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Doterajšie prejavy zo zhromaždení a pochodov Za slušné Slovensko, ktoré sa od 2. marca do 22. júna tohto roka konali v desiatkach miest na Slovensku, ale aj v zahraničí, má verejnosti pripomenúť zborník My sme tí, na ktorých sme čakali. Obsahuje 63 autentických prejavov, kniha bude uvedená v pondelok 19. novembra.

3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #pochody #zhromaždenia #Za slušné Slovensko #pochod Za slušné Slovensko