Pellegrini rieši pripravenosť SR na eskaláciu konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v utorok zvolal operatívnu poradu o pripravenosti Slovenska na možný vývin vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom. O tejto téme má v stredu (28. 11.) hovoriť aj na mimoriadnom rokovaní Národného bezpečnostného analytického centra. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

27.11.2018 16:57
peter pellegrini Foto: ,
Premiér SR Peter Pellegrini.
debata (22)

Na utorkovej porade sa zúčastnili ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD), minister obrany Peter Gajdoš (SNS), riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik a riaditeľ Vojenského obranného spravodajstva Ján Balciar. Mimoriadne rokovanie Národného bezpečnostného analytického centra sa začne v stredu ráno.

Ministerstvo vnútra zároveň informovalo, že cudzinecká polícia intenzívne komunikuje s ukrajinskou stranou a snaží sa identifikovať prípadné bezpečnostné hrozby. „Doposiaľ získané informácie neboli dôvodom na prijatie mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Služba hraničnej a cudzineckej polície je pripravená v prípade zmeny situácie operatívne reagovať,“ napísali z ministerstva.

Premiér navštívil aj SIS

V pondelok premiér navštívil Slovenskú informačnú službu (SIS). Počas stretnutia s riaditeľom SIS Antonom Šafárikom a ďalšími predstaviteľmi vedenia SIS hovorili o aktuálnej situácii na Ukrajine. V zahraničnopo­litickej oblasti SIS monitoruje aj situáciu v iných krízových a konfliktných oblastiach vo svete.

Predseda vlády s predstaviteľmi spravodajskej služby diskutoval aj o aktuálnej bezpečnostnej situácii na území Slovenska a o prioritách a výzvach, ktoré spravodajskú službu čakajú v roku 2019. Predsta­vitelia SIS informovali premiéra o aktívnej spolupráci s partnerskými spravodajskými službami z krajín Visegrádskej štvorky (V4), ale aj Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) a inými medzinárodnými organizáciami.

SR nezavedie mimoriadne bezpečnostné opatrenia na hraniciach

"Služba hraničnej a cudzineckej polície Úradu hraničnej a cudzineckej polície, ktorá zodpovedá za kontrolu vonkajšej hranice s Ukrajinou intenzívne komunikuje so svojimi partnermi na území Ukrajiny s cieľom identifikovať vznik prípadných bezpečnostných hrozieb. Doposiaľ získané informácie neboli dôvodom pre prijatie mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Služba hraničnej a cudzineckej polície je pripravená v prípade zmeny situácie operatívne reagovať.

Polícia zároveň upozorňuje na zablokovanie prístupových ciest k hraničným priechodom Malé Berezné – Ubľa a Užhorod – Vyšné Nemecké pre všetkých cestujúcich bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť. Prístupové cesty na ukrajinskej strane sú blokované z dôvodu zmeny pravidiel kontroly vozidiel so zahraničnou registráciou. Blokácia prístupových ciest však nesúvisí so zavedením výnimočného stavu na Ukrajine," doplnil rezort v stanovisku.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu (25. 11.) v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkou tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #vojna na Ukrajine