SHMÚ varuje pred vetrom a snehovými závejmi na strednom a východnom Slovensku

Silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, vo štvrtok potrápi okresy Brezno, Rožňava, Gelnica, Košice-okolie, Košice, Trebišov a Michalovce. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal do 14.00 h výstrahu 1. stupňa.

28.11.2018 08:30
Snehové záveje Foto:
Archívna fotografia.
debata (2)

Meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov na cestách najmä severného a východného Slovenska, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Nízke teploty do –16 stupňov Celzia zasiahnu v najbližšie dni okresy Námestovo, Tvrdošín, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves, Levoča a Sabinov. Meteorológovia tam očakávajú v noci na štvrtok (29.11.) a v noci na piatok (30.11.) dosiahnutie minimálnej teploty –15 až –16 stupňov Celzia. Takáto nízka teplota predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch.

Upozornenie Slovenskej správy ciest

Všetky sledované úseky ciest, diaľnic, rýchlostných komunikácií a horských priechodov na Slovensku sú momentálne zjazdné. Vodiči by si však mali dávať pozor na silný nárazový vietor v okolí Jelšavy, Rimavskej Soboty a Tornale. Na ceste II/543 Hniezdne – Červený Kláštor je zľadovatený sneh. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojho webu zjazdnost.sk.

Snehové jazyky sa podľa cestárov tvoria v oblasti Záborského, Nižnej Šebastovej a na ceste I/66 – horský priechod Besník. Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzavreté horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), Veľké Pole (cesta II/512 Oslany – Cerová), Šútovce (cesta III/1774). Horský priechod Skýcov (II/511) je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony.

Cesty II/549 v úseku Úhorná – Úhornianske sedlo – Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla – Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) i cesta II/576 – Herlianske Sedlo sú uzavreté pre všetku dopravu. Cesty sú tam v zime neudržiavané.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #vietor #snehové jazyky