VIDEO: Musíme počítať aj s krízovými scenármi, hovorí Pellegrini v súvislosti s Ukrajinou

Premiér Peter Pellegrini (Smer) po mimoriadnom rokovaní Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) povedal, že Slovensko musí rozmýšľať nad rôznymi scenármi po eskalácii konfliktu Ukrajina-Rusko, aj nad prípadnými migračnými tlakmi.

28.11.2018 10:43 , aktualizované: 11:24
Slavín, oslobodenie Bratislavy, kladenie... Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini.
debata (40)
Video

„Časť obyvateľstva sa môže začať presúvať z východných častí Ukrajiny na západ, čo môže vytvárať tlak na prekročenie našej hranice, situáciu monitorujeme,“ povedal premiér. Ministerka vnútra Denisa Saková k tejto veci uviedla, že „môže potvrdiť, že zatiaľ neprišlo k zvýšenému prílivu ukrajinských občanov, ktorí by nelegálnou cestou prekračovali našu hranicu,“.

Pellegrini zároveň zdôraznil, že vláda zatiaľ nemá informácie o tom, že by konflikt na Ukrajine mal eskalovať. „Situácia je zatiaľ bezpečná, Slovensku zatiaľ nehrozia žiadne incidenty, ale vláda nemôže podceniť riziko.“ Podľa jeho slov je Slovensko pripravené na prípadnú zhoršenú bezpečnostnú situáciu, ale verí, že konflikt sa vyrieši diplomaticky. Taktiež ubezpečil, že je v jeho najvyššom záujme brániť a hájiť záujmy všetkých občanov a Slovenskej republiky, ako takej.

Monitorovanie oboch hraničných priechodov

Ak by došlo k narušeniu hraníc, ozbrojené sily dokážu podľa ministra obrany Petra Gajdoša nasadiť okolo 1 200 vojakov a vojenských policajtov a bližšie neupresnený počet príslušníkov špeciálnych síl. Taktiež stovky príslušníkov policajného zboru, ale aj cudzineckej a hraničnej polície na monitorovanie zelenej hranice v úseku 96 km. V Sobranciach je 900 príslušníkov polície a stovka by mohla pomôcť z Košického a Prešovského kraja.

Gajdoš tiež informoval, že v nočných hodinách sa uskutočnila previerka krízového štábu. V súčasnosti štáb zasadá pod vedením štátneho tajomníka ministerstva obrany. Situáciu na Ukrajine tiež priebežne vyhodnocujú vojenské spravodajské služby. Podľa Pellegriniho sa rada okrem Ukrajiny venovala aj možným bezpečnostným incidentom počas vianočných sviatkov a novoročných osláv.

Musíme zvažovať aj scenár prípadného prerušenia dodávok plynu

Centrum diskutovalo aj o energetickej bezpečnosti. Premiér v tejto súvislosti pripustil, že počas zimných mesiacov môže byť problém dostatočne zásobovať Ukrajinu plynom prostredníctvom reverzného toku. Aj keď máme podľa premiéra dostatočné zásoby ropy a zemného plynu, vláda musí počítať so scenárom, že Rusko prestane dodávať palivo na Ukrajinu, čo by postihlo aj Slovensko.

Premiér sa vyjadril aj k otázke sprísnenia sankcií voči Rusku. Zopakoval, že aj keď sa Slovensko prikláňa k názoru, že sankcie nemajú želaný účinok, bude rešpektovať dohodu v rámci Európskej únie. Odmietnutie Národnej rady (NR) SR zaoberať sa návrhmi Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR premiér nechcel komentovať. Dôležité je podľa neho, aby bola v pohotovosti výkonná moc.

„Pre mňa osobne ako predsedu vlády je to čisto technická záležitosť. Vláda ich schválila, a preto sú pre vládu záväzné bez toho, aby ich schválil parlament,“ konštatoval Pellegrini s tým, že vláda vie, kde sú jej spojenci a kde si má plniť svoje práva a povinnosti. Avizoval, že k dokumentom sa môže vrátiť po doriešení situácie s Globálnym paktom OSN o migrácii.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Peter Gajdoš #vojna na Ukrajine