Lajčák zostane. Kiska a Pellegrini hľadajú spôsob ako to urobiť

Prezident Andrej Kiska o demisii ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka nerozhodol. Vzal si ešte čas vzhľadom na informácie, ktoré dostal. Premiérovi a ministrovi chce dať priestor na ďalšiu diskusiu, povedal po stretnutí s Pellegrinim a Lajčákom. Podľa informácií denníka Pravda minister zostane vo funkcii a prezident a premiér hľadajú spôsob ako ho vo vláde udržať.

05.12.2018 09:33 , aktualizované: 20:52
debata (447)
Video

„Máme rovnaký názor s ministrom Lajčákom, že Slovensko sa malo zúčastniť na summite v Marrákeši. Je mi ľúto, že vláda SR rozhodla o tom, že tam Slovensko nebude mať zastúpenie,“ povedal prezident Kiska. Dodal, že premiér Peter Pellegrini ho ubezpečil, že Lajčák má naďalej jeho plnú dôveru.

S tým súhlasí aj Kiska. Zdôraznil, že rezort by mal viesť diplomat svetového formátu, ako je Lajčák. "Najmä v súčasnej komplikovanej situácii v regióne, keď vieme, čo sa deje na Ukrajine, navyše, keď Slovensko preberá svoje predsedníctvo v OBSE,“ povedal Kiska.

Pellegrini zdôraznil, že stredajšie rozhodnutie vlády nebolo o vyslovení nedôvery ministrovi Lajčákovi, ale o summite v Marrákeši. „Svojím uznesením vláda nevyslovila nedôveru ministrovi, ale nesúhlas s medzinárodným dokumentom, ku ktorému mala výhrady Národná rada SR a väčšia časť ministrov,“ povedal. „Uistil som pána prezidenta, že pán minister Lajčák má vzhľadom na svoje profesionálne i ľudské kvality naďalej moju plnú dôveru, opakovane som pána prezidenta požiadal, aby zvážil neprijatie demisie pána ministra,“ povedal premiér.

Premiér uviedol, že minister môže pokračovať vo svojej práci a prebrať predsedníctvo v OBSE. „Pevne verím, že počas nasledujúcich dní, týždňov sa bude môcť situácia vykryštalizovať natoľko, aby sme mohli prijať definitívne riešenie,“ dodal premiér.

Minister Lajčák uviedol, že rešpektuje pozíciu prezidenta Andreja Kisku a bude vykonávať svoje povinnosti až do prijatia jeho rozhodnutia. Stanovisko ministra poskytol jeho hovorca Boris Gandel.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (vľavo) a... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR Kiska Pellegrini Lajčák prijatie BAX Predseda vlády SR Peter Pellegrini (vľavo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (uprostred) počas prijatia u prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo).

Bárány: Pri Kiskovi treba počítať so všetkým

Možnosť neprijať demisiu naša ústava nepozná. Teoreticky by bolo možné, že by Lajčák zmenil názor a vzal svoju abdikáciu späť. O tom však informácie nie sú.

„Podľa môjho osobného názoru prezident nemá možnosť zásadnej voľby, či prijme, alebo neprijme demisiu ministra. Samozrejme, má možnosť určitého časového posunu. Tu nie je povinnosť odvolať ministra po jeho demisii do 24 hodín ani nič podobné, ale mám pochybnosti o tom, či by postup čakania niekoľko týždňov alebo mesiacov bol v poriadku,“ mieni ústavný právnik Eduard Bárány. Ústava totiž nepočíta s verziou, že by Kiska svojvoľne demisiu neprijal. „Vychádza sa z toho, že najvyšší ústavní činitelia v zásade rešpektujú ústavu a ňou predpísané postupy. I keď áno, po postupe pána prezidenta pri vymenovaní ústavných sudcov treba počítať so všetkým,“ skonštatoval odborník.

Eduard Barány Foto: Archív
Eduard Barány Eduard Barány

O tom, či by celá vec mohla napokon skončiť až na Ústavnom súde, špekulovať nechcel. „Je otázne, kto by sa obracal na Ústavný súd, to si teraz netrúfam odpovedať. Či by sa niekto obracal s otázkou o výklade ústavy, to by bolo iba v situácii, keď by sa hlava štátu rozhodla neodvolať ministra a vzhľadom na časový horizont by takýto postup pre tento prípad mal už menší význam. Ústavný súd aj pri maximálnom náhlení sa rozhoduje počas mesiacov a nie dní alebo týždňov. Niekedy hlboko v budúcom roku by rozhodol, no a v marci roku 2020 sú nové voľby, kedy tak či tak končí vláda,“ dodal právnik.

Podľa politológa Juraja Marušiaka vyzerá táto situácia ako politická hra. „Aj keď neviem pomenovať, čo to celé má znamenať. Je určite snaha udržať Lajčáka, ale tu sa musí prizerať aj na jeho názor, aké podmienky si kladie a podobne. Ešte majú prebiehať rokovania na úrovni Lajčák – Pellegrini. Zrejme prezident očakáva, že ešte tu bude priestor pre nejakú dohodu, aby Lajčák mohol zostať,“ odhaduje politológ, podľa ktorého dlhé ministrovo mlčanie značí, že ako diplomat nechce túto otázku riešiť cez médiá. „Je zrejmé, že k žiadnej zmene jeho postoja zatiaľ nepríde,“ myslí si Marušiak.

SaS: To, čo predviedli Kiska, Pellegrini a Lajčák, je nedôstojné

To, čo predviedli prezident, premiér a minister zahraničných vecí, je podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka bezprecedentné a nedôstojné. „Občania sa právom môžu pýtať, kto koho v tejto situácii vydiera a kto je tu vlastne vydieraný. Za normálnych okolností, ktoré by zodpovedali ústave a zvyklostiam, by sa už hľadal nový šéf slovenskej diplomacie, pretože prezident by prijal demisiu ministra Lajčáka. Avšak ani táto rutinná záležitosť nemôže na Slovensku prebehnúť štandardne,“ uvádza sa v stanovisku.

Sulík ďalej pripomenul, že ústavní činitelia pri nástupe do funkcií sľubujú dodržiavať zákony a Ústavu SR, pričom ústava osobitne prezidentovi ukladá zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov.

Vláda odmietla migračný pakt, Pellegrini pošle do Marrákeša list

Vláda v stredu prijala stanovisko, ktorým nesúhlasí s Globálnym paktom OSN o migrácii. Nikomu zároveň neschválila účasť na rokovaní v Marrákeši. Pripomienky má Slovensko poslať diplomatickou poštou. Členom vlády schválené uznesenie ukladá „zdržať sa konania, ktoré by mohlo vyvolať účinky smerujúce k viazanosti Slovenska globálnym paktom“. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru), ktorý sa pre situáciu okolo paktu rozhodol podať demisiu, na rokovaní nebol.

Video

„Najbližšie rokovanie vlády sa uskutoční až po Marrákeši, to znamená, že už nemáme kedy na rokovanie vlády predložiť návrh delegácie a účasti SR v Marrákeši. To znamená, že vláda neschválila nikomu účasť, krytie nákladov ani oficiálny mandát zúčastniť sa marrákešského summitu, a preto týmto naším rozhodnutím je vec vybavená,“ vyhlásil predseda vlády.

Pellegrini požiadal ministerstvo zahraničia, aby pripravilo diplomatickú poštu, aby už tento týždeň mohol podpísať stanovisko v liste. „Aby som napísal výhrady v zmysle uznesenia národnej rady, a budeme robiť všetko pre to, aby sa dostali do rúk tým, ktorí rokovanie organizujú,“ doplnil.

V uznesení vlády sa píše aj to, že sa majú vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Členom vlády ukladá „zdržať sa konania, ktoré by mohlo vyvolať účinky smerujúce k viazanosti Slovenska globálnym paktom“.

Lajčák na rokovaní vlády nebol

Lajčák oznámil podanie demisie minulý týždeň vo štvrtok večer, k prezidentovi sa na stôl dostala v piatok. Premiér však vyzval prezidenta, aby ju neprijal, hoci ústava prezidentovi explicitne takúto možnosť nedáva. Šéf slovenskej diplomacie demisiu podal, pretože koalícia odmietala poslať zástupcu Slovenska do Marrákeša, kde sa bude diskutovať o migračnom kompakte z dielne OSN, s ktorým koalícia nesúhlasí. Lajčák je jeho spoluautorom a tvrdil, že Slovensko tam má povedať svoj postoj k paktu.

Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) bude daň, ktorú za túto situáciu zaplatíme, priveľká. Nevie povedať, či minister Lajčák vo funkcii zotrvá. Je však presvedčený, že Slovensko malo do Marrákeša ísť povedať svoje výhrady k paktu. „Nevidíme dôvod, prečo by sme tam nemali ísť. Ísť tam neznamená súhlasiť s paktom. Ak prídeme o pána Lajčáka, bude to, čo sa týka signálu o Slovensku, skôr negatívny signál,“ zdôraznil Sólymos. Dodal, že rozhodla väčšina.

Ministri dúfajú, že Lajčák z vlády neodíde

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer) verí, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) zostane vo vláde. Čo pre to chce kabinet urobiť pred jeho rokovaním, nepovedal.

„Verím, že pán Lajčák zostane na svojom mieste,“ poznamenal pred rokovaním vlády vicepremiér Raši. Minister životného prostredia László Sólymos zopakoval, že Lajčákov odchod by bol zlý signál. „Dúfam, že neodíde, že sa vieme nejako dohodnúť,“ podotkol Sólymos. Koalícia podľa neho prípadný Lajčákov odchod prekoná. „Ale je to otázka budúcnosti,“ povedal.

Šéf envirorezortu dodal, že Most-Híd chce na rokovaní vlády presadzovať účasť Slovenska na konferencii v Marrákeši. „Mali by sme tam ísť,“ uviedol Sólymos, ktorý ale nevie, či vládu presvedčia. „Ideme to skúsiť,“ doplnil.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) zopakovala stanovisko SNS. Národniari trvajú na odmietnutí Globálneho paktu OSN o migrácii a neúčasti Slovenska na rokovaní v Marrákeši. „Stanovisko SNS poznáte, dokument, ktorý by sa mal prerokovať v Marrákeši, je politicky záväzný,“ doplnila a priznala, že ak Lajčák z vlády odíde, bude jej chýbať.

Pakt odmietol aj parlament

Dnešné rozhodnutie vlády sa opiera o uznesenie Národnej rady SR, ktoré schválila ústavná väčšina v parlamente. Rozhodnutie snemovne vzal kabinet na vedomie. V uznesení sa priamo nepíše, že Slovensko nesmie nikoho poslať na rokovanie o pakte do Marrákeša.

Uznesenie parlamentu okrem iného hovorí, že Globálny pakt OSN o migrácii nie je v súlade s aktuálnou bezpečnostnou a migračnou politikou Slovenskej republiky. Ďalej zdôrazňuje suverenitu Slovenska v otázke migračnej politiky.

© Autorské práva vyhradené

447 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia Miroslava Lajčáka